Rijksmuseum

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Rijksmuseums fem mest berömda målningar

Nederländernas nationalmuseum inhyser inte bara historiska föremål utan en stor del av landets allra mest framstående konst. Här finns 2 000 verk från stormaktstidens mästare, såsom Rembrandt, Van Gogh och Vermeer. Vi har listat några av de viktigaste, så att du lättare kan planera ditt besök.

 • Mjölkjungfrun av Johannes Vermeer

  1. Mjölkjungfrun av Johannes Vermeer

  En stråle mjölk är allt som rör sig i Vermeers exemplariska studie av en kvinna djupt försjunken i sin vardagssyssla. Stillheten är, tillsammans med det utsökta ljusspelet, ett av denna konstnärs främsta signum.

 • Självporträtt av Vincent van Gogh

  2. Självporträtt av Vincent van Gogh

  Detta tidiga självporträtt fångar konstnärens övergång till den postimpressionistiska stil som skulle prägla hans mest betydande verk. En perfekt aptitretare om man sedan tänkt sig vidare till det närbelägna van Gogh-museet!

 • Slaget vid Waterloo av Jan Willem Pieneman

  3. Slaget vid Waterloo av Jan Willem Pieneman

  Över Napoleons armé vilar tunga åskmoln, men en liten solstråle bryter igenom och lyser upp de angloholländska hjältarna. Inga priser till den som lyckas gissa vilken sida Pieneman hejade på...

 • Tidigt självporträtt av Rembrandt

  4. Tidigt självporträtt av Rembrandt

  Rembrandts ansikte är höljt i skugga, vilket är ovanligt för självporträtt. Är det en kommentar till dåtidens fåfänga, eller vill han bara locka oss att luta oss närmare och bli mer uppmärksamma?

 • Den hotade svanen av Jan Asselijn

  5. Den hotade svanen av Jan Asselijn

  Asselijns svan intar en nästan kung fu-liknande ställning inför det osynliga, nalkande hotet. Dess avsikter är oklara, men den blev snabbt en symbol för nationellt motstånd.

Planera ditt besök

 • Bästa tiden för ett besök?

  Rijksmuseum är öppet varje dag, året runt (japp! på julen också!), kl. 09.00-17.00. Kom före kl. 10.00 om du vill undvika köer. Efter kl. 15.00 tunnas köerna ut igen, men om du kommer då hinner du å andra sidan inte se lika mycket. April, maj och augusti är högsäsong, då kan väntetiderna för att komma in vara bortåt en halvtimme som värst.

 • Hur tar jag mig dit?

  Rijksmuseum ligger vid Museumplein (Museitorget) i södra Amsterdam. Området trafikeras av en rad olika spårvagnar. Du kan antingen ta linje 2 eller 5 till hållplatsen Rijksmuseum, linje 7 eller 12 till Museumplein eller linje 10 till Spiegelgracht.

 • Hur lång tid behöver jag?

  En del besökare behöver lång tid på sig med varje verk, medan andra har kartlagt de bästa delarna så att de kan hoppa över resten. Oavsett behöver du minst ett par timmar på dig.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Museet är öppet året runt, kl. 09.00-17.00.
 • Vad kostar det?
  Biljetterna kostar 17,50 EUR och uppåt.
 • Behöver jag en guide?
  Det är definitivt till hjälp. Kolla gärna in vår lista över de mest populära turerna.
 • Hur tar jag mig dit?
  Spårvagnslinje 2, 5, 7, 10 och 12 stannar alla nära Rijksmuseum. Kolla upp exakt var du ska gå av innan du kliver på!
 • Ytterligare tips

  • Rijksmuseums trädgård, butik och kafé är öppna även för besökare utan biljett.

  • Besökare under 18 år går in gratis på museet..

Alla saker att se i Rijksmuseum

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Rijksmuseum? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Rijksmuseum

Samlat omdöme

4.6 / 5

baserat på 10 886 omdömen

Rijksmuseet hade mycket att erbjuda. Finns en app där du kan få guidning eller hyr lurar med guidadtur. Vi var väldigt nöjda! Så mycket fint och intressant historia

Ett måste i Amsterdam. Ta god tid på dig, titta på allt även om det ibland blir att gå fram och tillbaka. Använd den bra kartan. Vi var där i fyra timmar..

Fantastisk byggnad och oändligt mycket att titta på. Kunde stannat i flera dagar.