Wien

Populära upplevelser i Wien

De tio bästa sakerna med Wien

Det historiskt överdådiga Wien ståtar med den kanske mest utsökta arkitekturen i hela Europa, liksom med många av Österrikes främsta sevärdheter. Här är de bästa sakerna att se och göra i Wien när du inte är upptagen med att sätta tänderna i en korv eller en schnitzel!

 • Hofburgpalatset

  1. Hofburgpalatset

  Under sju sekel var Wiens sirligt utsmyckade kejserliga palats Habsburgsdynastins absoluta maktcentrum. På söndagarna är det högmässa i palatsets kapell, där du bland annat kan lyssna på Wiens gosskör.

 • Schönbrunnpalatset

  2. Schönbrunnpalatset

  Schönbrunn utgjorde tidigare Habsburgs sommarnöje. I den dekadenta slottsparken hittar du bland annat en gloriette (det vill säga en paviljong av fransk typ), ett exotiskt växthus, ett zoo och konstgjorda romerska ruiner. Få besöksmål ger sådan valuta för pengarna!

 • Albertina

  3. Albertina

  Albertina finns den mest värdefulla samlingen grafiska illustrationer i hela världen. Museet ligger på Hofburgspalatsets mark och är perfekt att kombinera med ett besök till det kejserliga palatset.

 • Rådhuset

  4. Rådhuset

  Det nygotiska rådhuset hör till Wiens mest berömda landmärken. Byggnaden inhyser dessutom det anrika Rathauskeller – en av de bästa restaurangerna i Wien!

 • Stadsoperan

  5. Stadsoperan

  Wiens stadsopera arbetar en av världens bästa och mest profilerade operaensembler. Programutbudet är massivt – du kan gå dit varenda dag och se en ny föreställning varje gång!

 • Madame Tussauds

  6. Madame Tussauds

  Besök denna familjefavorit och mingla med några av de allra största världsstjärnorna inom musik, film och politik. Ja, i vaxdockeform förstås. På Madame Tussauds i Wien kan du dessutom upptäcka en hel del österrikiska kändisar som du kanske inte känner till!

 • Stefansdomen

  7. Stefansdomen

  Från de gigantiska klockorna i kyrktornets topp och ned till de berömda liken nere i katakomberna sticker Stefansdomen ut som ett av Wiens mest omistliga besöksmål.

 • Leopoldmuseet

  8. Leopoldmuseet

  Leopoldmuseet ligger i museikvarteren och ställer ut en av de absolut största samlingarna modern österrikisk konst, inklusive mästerverk av Egon Schiele och Gustav Klimt.

 • Mozarts hem

  9. Mozarts hem

  Mozart bodde visserligen bara tre år i huset, men eftersom det är det enda av hans hem som har bevarats är det dit utställningen om hans liv och verk har förlagts.

 • Judiska museet

  10. Judiska museet

  Judiska museet ger en inblick i den händelserika historien om judiskt liv och kultur i Wien. Utställningen är uppdelad i två delar, en ligger på Dorotheergasse och en på Judenplatz.

Planera ditt besök

 • Hur länge ska jag stanna?

  På tre, fyra dagar i Wien hinner du med en hel del, men det är värt att stanna längre för att verkligen kunna uppleva mer utställningar, konserter, shopping och det berömda kulturlivet.

 • Ta sig runt

  Wien har en alldeles utmärkt kollektivtrafik med bussar, spårvagnar, tåg och högmodern tunnelbana. Att hyra bil är onödigt krångligt. Taxi är relativt billigt, och staden är dessutom cykelvänlig, så om du inte vill resa kollektivt är ett tvåhjuligt alternativ ett trevligt sätt att se sig omkring medan du tar dig fram.

Praktisk information

 • Språk
  Tyska
 • Valuta
  EUR (€)
 • Tidszon
  UTC (+01:00)
 • Landskod
  +43
 • Bäst tid att åka
  Året runt!

Sightseeing in Wien

Möchten Sie alle Aktivitäten in Wien entdecken? Sehen Sie hier die vollständige Liste.

Vad besökare tycker om Wien

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 31 694 omdömen

Tom, the driver and tour guide, made the trip to Salzburg very interesting. He knows so much about Vienna’s history and he guided us through the whole trip. I did not like Salzburg as much as I thought I would, it was very crowded and lost its charm. The small village before Salzburg was absolutely incredible and very cute, wish we had a bit more time there. Overall, the tour was good.

Musikerna såg trötta ut under andra föreställningen, men de levererade fortfarande bra. De verkar däremot trötta på sin repertoar. Men de var alla mycket talangfulla och begåvade.

Guiden var det bästa med hela turen, så kunnig och bjöd på sig själv! Lagom lång tur med intressant och rolig fakta om slottet och de som bott där.

Vi köpte kategori 3 biljetter (lågt pris) och hamnade långt bak i kyrkan. Det hade varit bättre att köpa dyrare biljetter och fått bra platser

En mycket trevlig och lärorik dag på Schönbrunn. Tack till Orsolya som kunnigt lotsade oss igenomÖsterrikes och Schönbrunns historia.