Vatikanstaten

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Vad är Vatikanstaten?

Alla har hört talas om Vatikanstaten, men vad är det egentligen? Är det en del av Rom, eller ett eget land? Får bara präster komma dit? Vatikanstaten omgärdas av många missförstånd och mysterier, men sanningen är minst lika fascinerande. Här är fem fakta.

 • Det minsta landet i världen

  1. Det minsta landet i världen

  Med en yta på 0,44 km2 (cirka en åttondel av Central Park i New York) och en befolkning på 842 personer utgör Vatikanstaten världens minsta självständiga nation.

 • En ekonomi helt utan handel och skatter

  2. En ekonomi helt utan handel och skatter

  Eftersom Vatikanstaten är en helt ickekommersiell ekonomi kommer landets samtliga intäkter från donationer, museibiljetter och försäljning av frimärken, faktaböcker och souvenirer.

 • En äkta kulturskatt

  3. En äkta kulturskatt

  Med världsberömda sevärdheter som Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan är Vatikanstaten ett mycket populärt resmål som drar över fyra miljoner besökare årligen.

 • Påven har en hemlig flykttunnel

  4. Påven har en hemlig flykttunnel

  1277 byggdes en hemlig passage mellan Vatikanstaten och det närbelägna fortet Castel Sant’Angelo (Änglaborgen) för att påven skulle ha en flyktväg om staten attackerades.

 • Det där är inte cirkusclowner

  5. Det där är inte cirkusclowner

  Männen i färgglada uniformer vid statsportarna kommer från det berömda Schweizergardet. Från början var de legosoldater, men de senaste 500 åren har armén varit permanent.

Planera ditt besök

 • Bästa tiden för ett besök

  Även om Vatikanstaten är extremt populärt året om räknas november till februari som lågsäsong. Vill du ha det lite lugnare omkring dig är det därför bättre att åka någon gång under denna period.

 • Var generös med din tid

  Det finns väldigt mycket att se i Vatikanstaten, så se till att ha gott om tid. Vill du hinna till Sixtinska kapellet innan stängning så behöver du gå in i Vatikanmuseerna senast kl. 15.00.

 • Boka guidetur?

  Vatikanstaten har en spännande och rik historia, och även om det finns mer än tillräckligt att se på egen hand så kan det vara roligt att veta mer. Det finns guidade turer både för grupper och privatpersoner, men observera att du i så fall måste boka de privata turerna i god tid.

 • Träffa påven?

  Det är inte särskilt troligt att du springer på påven när du besöker Vatikanstaten, men varje onsdag håller han öppen audiens. Vintertid hålls audiensen i Audienshallen, och till sommaren flyttar den ut till St. Petersplatsen. Audiensen börjar klockan 10.30, men vill du säkra en riktigt bra plats är det smart att vara där tidigare. Insläppet börjar vanligen mellan 08.00 och 08.30.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  365 dagar om året!
 • Vad kostar det?
  Gratis att titta på utsidan. Biljettpriser varierar.
 • Behöver jag en guide?
  Det är inte obligatoriskt, men rekommenderas.
 • Hur tar jag mig dit?
  Taxi, buss, tunnelbana eller spårvagn från Rom. Mer information finns här.
 • Ytterligare tips

  • Packa lätt! Museerna tillåter inte stora väskor.

  • De flesta museer saknar luftkonditionering så klä dig svalt i tunna material och ta med en flaska vatten.

Alla saker att se i Vatikanstaten

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Vatikanstaten? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Vatikanstaten

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 126 675 omdömen

Vi var i Rom för första gången och är faktiskt inte dina typiska sightseeingturister. Ändå valde vi en liten gruppresa till Vatikanstaten och vi blev inte besvikna. Christina, vår guide, förmedlade sin insamlade kunskap till oss mycket autentiskt och med mycket glädje och passion. De tre timmarna flög förbi och minnena återstår att passera genom magnifika gallerier, Michelangelos mästerverk i Sixtinska kapellet. Vi slutade i den hisnande Peterskyrkan.

Roberto var en rolig och intressant guide. Denna turen är inget för dig som snabbt vill avverka Vatikanen utan för dig som vill veta mycket om historia och intressant fakta.

All positive. a very good guide with passion and knowledge that made the tour very interesting.

Det enda negativa var att två olika mötesplatser uppgivits, vilket skapade lite förvirring.

Jag hade en oförglömlig tid det finns så mycket att se på så lite tid.