Vatikanstaten
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Vatikanstaten: Upplevelser

Se alla upplevelser i Vatikanstaten

Toppsevärdheter i Rom

Se 1415 upplevelser

Vad är Vatikanstaten?

Alla har hört talas om Vatikanstaten, men vad är det egentligen? Är det en del av Rom, eller ett eget land? Får bara präster komma dit? Vatikanstaten omgärdas av många missförstånd och mysterier, men sanningen är minst lika fascinerande. Här är fem fakta.

Det minsta landet i världen

Det minsta landet i världen

Med en yta på 0,44 km2 (cirka en åttondel av Central Park i New York) och en befolkning på 842 personer utgör Vatikanstaten världens minsta självständiga nation.

En ekonomi helt utan handel och skatter

En ekonomi helt utan handel och skatter

Eftersom Vatikanstaten är en helt ickekommersiell ekonomi kommer landets samtliga intäkter från donationer, museibiljetter och försäljning av frimärken, faktaböcker och souvenirer.

En äkta kulturskatt

En äkta kulturskatt

Med världsberömda sevärdheter som Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan är Vatikanstaten ett mycket populärt resmål som drar över fyra miljoner besökare årligen.

Påven har en hemlig flykttunnel
Foto: Raja Patnaik @wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Påven har en hemlig flykttunnel

1277 byggdes en hemlig passage mellan Vatikanstaten och det närbelägna fortet Castel Sant’Angelo (Änglaborgen) för att påven skulle ha en flyktväg om staten attackerades.

Det där är inte cirkusclowner

Det där är inte cirkusclowner

Männen i färgglada uniformer vid statsportarna kommer från det berömda Schweizergardet. Från början var de legosoldater, men de senaste 500 åren har armén varit permanent.

Våra tips

Bästa tiden för ett besök

Även om Vatikanstaten är extremt populärt året om räknas november till februari som lågsäsong. Vill du ha det lite lugnare omkring dig är det därför bättre att åka någon gång under denna period.

Var generös med din tid

Det finns väldigt mycket att se i Vatikanstaten, så se till att ha gott om tid. Vill du hinna till Sixtinska kapellet innan stängning så behöver du gå in i Vatikanmuseerna senast kl. 15.00.

Boka guidetur?

Vatikanstaten har en spännande och rik historia, och även om det finns mer än tillräckligt att se på egen hand så kan det vara roligt att veta mer. Det finns guidade turer både för grupper och privatpersoner, men observera att du i så fall måste boka de privata turerna i god tid.

Träffa påven?

Det är inte särskilt troligt att du springer på påven när du besöker Vatikanstaten, men varje onsdag håller han öppen audiens. Vintertid hålls audiensen i Audienshallen, och till sommaren flyttar den ut till St. Petersplatsen. Audiensen börjar klockan 10.30, men vill du säkra en riktigt bra plats är det smart att vara där tidigare. Insläppet börjar vanligen mellan 08.00 och 08.30.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  365 dagar om året!
 • Vad kostar det?
  Gratis att titta på utsidan. Biljettpriser varierar.
 • Behöver jag en guide?
  Det är inte obligatoriskt, men rekommenderas.
 • Hur tar jag mig dit?
  Taxi, buss, tunnelbana eller spårvagn från Rom. Mer information finns här.
 • Ytterligare tips

  • Packa lätt! Museerna tillåter inte stora väskor.

  • De flesta museer saknar luftkonditionering så klä dig svalt i tunna material och ta med en flaska vatten.

Vad besökare tycker om Vatikanstaten

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 124 769 omdömen

Suveränt omhändertagande av familjer med småbarn, rekommenderas varmt!

Bra omhändertagande vid samlingsplatsen och fram till den kö som även vi med förköpta biljetter fick stå i. När en av guiderna (Alessia) såg att vi hade litet barn med oss fick vi även gå förbi denna kö och in i biljetthallen innan entrén till museet. Fantastiskt (trots stor trängsel därinne) att kunna vänta ut resterande gruppen i en kall och skön biljetthall när solen gassar från en klarblå himmel utanför! Stor eloge för detta (det tog ca 40 minuter för gruppen att komma in till biljetthallen trots förköpta biljetter, under denna tid hann barnen både få lite fika och gå på toaletten...). Alla trappor upp och ned i museet där vi var tvungna att bära barnvagnen drar ned betyget, annars jättebra!

Mycket bra att detta fanns och att vi påmindes med jämna mellanrum

Vår Resa var första gången till Rom ,Italien och kom i kontakt med get you guide via sociala medier . Jättebra att använda detta när man besöker olika ställen. Ha rekommenderat detta åt vänner och bekanta. Kommer absolut att använda detta vid ett nytt tillfälle när vi reser. Guidningen gick på perfekt engelska och en mycket trevlig och påläst Guide. Vatikanen som vi besökte i Rom med get ypo guide som hjälp var till mycket hjälp med tanke på långa köer vid högsäsong. Och så fick vi med jämna mellanrum meddelande om var vi skulle mötas opp före guidningen och klockslag.

Intressant och svåråtkomlig sevärdhet i Rom.

Huvudattraktionen var nekropolen med vad som påstås vara Petri grav. Rundvandringen i kyrkan var mer avsedd för dem som inte varit dör förr och tillförde inte så mycket nytt för oss som varit där flera gånger, men guiden var mycket kunnig. Som bonus fick man också vandra runt i kryptan med påvegravarna och drottning Kristinas grav, något som annars kostar extra. Skönt att kunna gå förbi den numera jättelånga kön utanför. Priset var onekligen i överkant, men med tanke på att man annars inte så lätt kan se nekropolen får man ta den kostnaden om man är intresserad.

Guidad rundtur i Nekropolis och Peterskyrkan Omdöme från:

Kunnig guide, mest fokus på konstsamlingen

Vår guide (Franziska) var påläst och engagerad. Vi tog 14:30-turen, vilket jag ångrar eftersom Vatikanen stängde när vi var färdiga - vi hann alltså inte själva gå runt och titta, gå upp i kupolen m.m. Jag skulle rekommendera andra att ta morgonturen. Turen har i princip enbart fokus på konsten och arkitekturen; Vatikanstatens unika historia, statsskick, politik osv. nämndes tyvärr inte.

Ett minne för livet och absolut värt pengarna

Det var skönt att slippa de oändliga köerna och mottagningen var välorganiserad. Jag saknade inte guide men de aktiva guiderna inte var särskilt diskreta utom de som använde sig av mikrofon och hörlurar till grupper. Folk är förresten fullständigt hänsynslösa och odisciplinerade. Men det är som det är.