Upplevelser i
Vatikanmuseerna

Se var Vatikanen ställer ut några av dess mest ovärderliga målningar, inklusive verk av Rafael och Leonardo da Vinci.

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

De fem främsta sevärdheterna i Vatikanmuseerna

Alla vägar bär till Rom, men se till att välja en som leder vidare till de världsberömda Vatikanmuseerna. Påvarna har genom seklerna byggt upp en helt häpnadsväckande samling av konstverk. Det finns hur mycket som helst att se, men missa framför allt inte de här fem höjdpunkterna.

 • Sixtinska kapellet

  1. Sixtinska kapellet

  Redan Sixtinska kapellet i sig vore värt resan till Vatikanmuseerna. Det målades av de största renässanskonstnärerna och resultatet är ett helt bländande mästerverk.

 • Rafaels stanzer

  2. Rafaels stanzer

  Om det är något som kan gå en match mot Sixtinska kapellet så är det Rafaels stanzer. Stanzerna består av de fyra offentliga rummen i det påvliga lägenheterna, och freskerna längs väggarna där är verkligen magnifika.

 • Belvederetorson

  3. Belvederetorson

  Denna fascinerande skulptur av en muskulös manlig torso hade stort inflytande på renässanskonstnärer som Michelangelo (jämför med Jesus kroppsställning i Sixtinska kapellets Yttersta domen).

 • Leonardo Da Vincis Sankt Hieronymus

  4. Leonardo Da Vincis Sankt Hieronymus

  Även om målningen är ofärdig bär den tydligt vittnesmål om Leonardo Da Vincis helt unika talang. Otroligt nog skars den en gång i tiden osentimentalt upp och användes som skyddsunderlag på en barberarstol.

 • Sala Rotonda (Runda rummet)

  5. Sala Rotonda (Runda rummet)

  Det majestätiska Runda rummet är utformat som ett litet tempel i nyklassicistisk stil. Inredningen är fullständigt betagande med infattningar av dyrbar mosaik i golvet och antika statyer längs väggarna.

Planera ditt besök

 • Bästa tiden på året att åka dit

  Även om Vatikanmuseerna är extremt välbesökta året om räknas november till februari som lågsäsong. Vill du ha en lite lugnare resa är det därför bättre att åka då.

 • Spara pengar

  Vatikanmuseerna är gratis den sista söndagen varje månad. Att förlägga sitt besök då är ett bra sätt att spara pengar, men tyvärr är gratisdagarna också de mest populära. Om du vill undvika trängsel är det därför bättre att gå en vanlig dag.

 • Välj rätt tid på dagen

  Biljettkassorna öppnar kl. 09.00. Om du vill se så mycket som möjligt så se till att vara där tidigt, eftersom Vatikanmuseerna är gigantiska (över 14 kilometer långa) och folk börjar köa redan innan öppning. Om du vill undvika köer är det dock bäst att komma runt 13-tiden på eftermiddagen. Då är de flesta på lunch och ofta kan man gå rätt in utan att behöva vänta.

 • Vänta inte för länge

  Även om du vill undvika köer gäller det att inte komma för sent. Biljettkassorna stänger kl. 16.00 och Vatikanmuseerna kl. 18.00. Om du vill hinna se Sixtinska kapellet bör du gå in genom entrén senast kl. 15.00.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  365 dagar om året!
 • Vad kostar det?
  Gratis att beundra utsidan. Biljettpriset varierar.
 • Behöver jag en guide?
  Inte obligatoriskt, men rekommenderas starkt.
 • Hur tar jag mig dit?
  Den som inte vill gå till fots kan ta taxi, buss, tunnelbana eller spårvagn från Rom. Mer information finns här.
 • Ytterligare tips

  • Packa lätt! Stora väskor är inte tillåtna i museerna.

  • I många av museerna finns det ingen luftkonditionering, så klä dig svalt i luftiga material och ta med en flaska vatten.

Alla saker att se i Vatikanmuseerna

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Vatikanmuseerna? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Vatikanmuseerna

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 109 256 omdömen

En riktigt bra upplevelse! Konstverken och skulpturerna i Vatikanmuseerna är verkligen hisnande och mot slutet av turen äger höjdpunkten rum: vistelsen i Sixtinska kapellet, ett enda konstverk och platsen där kardinalerna väljer påven Vår guide Neka M. har med oss mycket goda kunskaper i tyska genom museerna / Sixtinska kapellet, hade enorma specialistkunskaper, tog alltid in passande bakgrundshistorier och integrerade dessutom barnen väl i gruppen flera gånger och gav dem åldersanpassade förklaringar. Jag kan bara rekommendera en tysktalande turné med Deny!

Väldigt kunnig guide. Definitivt värt det, hade varit svårt att få ut så mycket av besöket på egen hand. Museet är gigantiskt så även med guide är det helt omöjligt att se hela men på detta sätt får man hjälp att välja några höjdpunkter!

Våran guide deborah var helt fantastisk. Vi bokade vip tur och hade turen att vara dom enda. Så jag och min sambo fick en alldeles egen privat visning.

Bra och rolig guide Ian berättade kunnigt om Vatikanen, Michelangelo och Raphael. Mycket sevärd tur

Mäktig upplevelse i Peterskyrkan. Fantastiska målningar och skulpturer som är helt enastående.