Vatikanmuseerna
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Vatikanmuseerna är öppna igen från 1 juni. För att värna om besökares hälsa och säkerhet är besökarantalet begränsat, temperaturmätning utförs och alla besökare måste ha på sig munskydd.
Köp din biljett nu

Vatikanmuseerna: Upplevelser

Se alla upplevelser i Vatikanmuseerna

Toppsevärdheter i Rom

Se 1335 upplevelser

De fem främsta sevärdheterna i Vatikanmuseerna

Alla vägar bär till Rom, men se till att välja en som leder vidare till de världsberömda Vatikanmuseerna. Påvarna har genom seklerna byggt upp en helt häpnadsväckande samling av konstverk. Det finns hur mycket som helst att se, men missa framför allt inte de här fem höjdpunkterna.

Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet

Redan Sixtinska kapellet i sig vore värt resan till Vatikanmuseerna. Det målades av de största renässanskonstnärerna och resultatet är ett helt bländande mästerverk.

Rafaels stanzer

Rafaels stanzer

Om det är något som kan gå en match mot Sixtinska kapellet så är det Rafaels stanzer. Stanzerna består av de fyra offentliga rummen i det påvliga lägenheterna, och freskerna längs väggarna där är verkligen magnifika.

Belvederetorson

Belvederetorson

Denna fascinerande skulptur av en muskulös manlig torso hade stort inflytande på renässanskonstnärer som Michelangelo (jämför med Jesus kroppsställning i Sixtinska kapellets Yttersta domen).

Leonardo Da Vincis Sankt Hieronymus

Leonardo Da Vincis Sankt Hieronymus

Även om målningen är ofärdig bär den tydligt vittnesmål om Leonardo Da Vincis helt unika talang. Otroligt nog skars den en gång i tiden osentimentalt upp och användes som skyddsunderlag på en barberarstol.

Sala Rotonda (Runda rummet)

Sala Rotonda (Runda rummet)

Det majestätiska Runda rummet är utformat som ett litet tempel i nyklassicistisk stil. Inredningen är fullständigt betagande med infattningar av dyrbar mosaik i golvet och antika statyer längs väggarna.

Våra tips

Bästa tiden på året att åka dit

Även om Vatikanmuseerna är extremt välbesökta året om räknas november till februari som lågsäsong. Vill du ha en lite lugnare resa är det därför bättre att åka då.

Spara pengar

Vatikanmuseerna är gratis den sista söndagen varje månad. Att förlägga sitt besök då är ett bra sätt att spara pengar, men tyvärr är gratisdagarna också de mest populära. Om du vill undvika trängsel är det därför bättre att gå en vanlig dag.

Välj rätt tid på dagen

Biljettkassorna öppnar kl. 09.00. Om du vill se så mycket som möjligt så se till att vara där tidigt, eftersom Vatikanmuseerna är gigantiska (över 14 kilometer långa) och folk börjar köa redan innan öppning. Om du vill undvika köer är det dock bäst att komma runt 13-tiden på eftermiddagen. Då är de flesta på lunch och ofta kan man gå rätt in utan att behöva vänta.

Vänta inte för länge

Även om du vill undvika köer gäller det att inte komma för sent. Biljettkassorna stänger kl. 16.00 och Vatikanmuseerna kl. 18.00. Om du vill hinna se Sixtinska kapellet bör du gå in genom entrén senast kl. 15.00.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  365 dagar om året!
 • Vad kostar det?
  Gratis att beundra utsidan. Biljettpriset varierar.
 • Behöver jag en guide?
  Inte obligatoriskt, men rekommenderas starkt.
 • Hur tar jag mig dit?
  Den som inte vill gå till fots kan ta taxi, buss, tunnelbana eller spårvagn från Rom. Mer information finns här.
 • Ytterligare tips

  • Packa lätt! Stora väskor är inte tillåtna i museerna.

  • I många av museerna finns det ingen luftkonditionering, så klä dig svalt i luftiga material och ta med en flaska vatten.

Vad besökare tycker om Vatikanmuseerna

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 100 716 omdömen

Mer eller mindre perfekt guidad tur av de vatikanska museerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Guiden (Alessandra) var konsthistoriker och berättade kunnigt om utvalda föremål, från sarkofager och vävda tapeter till Michelangelos målningar, och blandade in lite smårolig kuriosa här och var.

Guiden var väldigt duktig och riktigt påläst! En mycket trevlig upplevelse! 5 stjärnor till guiden och ett minus för att det alltid är byggnadsställningar överallt..

Our guide, Jessica, was amazing! It was perfect to have a guide and skipping the lines. Easy to find the meetinpoint and all the information with the app.

Hela besöket var fantastiskt och mycket intressant. Vi fick se mycket av det mest sevärda och fick tips om det vi kunde se på egen hand.

Rundtur i Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet Omdöme från:

The guide did a great job to make the visit very interesting. She had a lot of knowledge as she could share to me and my family.