Vatikanmuseerna
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Vatikanmuseerna: Upplevelser

Se alla upplevelser i Vatikanmuseerna

Toppsevärdheter i Rom

Se 1415 upplevelser

De fem främsta sevärdheterna i Vatikanmuseerna

Alla vägar bär till Rom, men se till att välja en som leder vidare till de världsberömda Vatikanmuseerna. Påvarna har genom seklerna byggt upp en helt häpnadsväckande samling av konstverk. Det finns hur mycket som helst att se, men missa framför allt inte de här fem höjdpunkterna.

Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet

Redan Sixtinska kapellet i sig vore värt resan till Vatikanmuseerna. Det målades av de största renässanskonstnärerna och resultatet är ett helt bländande mästerverk.

Rafaels stanzer

Rafaels stanzer

Om det är något som kan gå en match mot Sixtinska kapellet så är det Rafaels stanzer. Stanzerna består av de fyra offentliga rummen i det påvliga lägenheterna, och freskerna längs väggarna där är verkligen magnifika.

Belvederetorson

Belvederetorson

Denna fascinerande skulptur av en muskulös manlig torso hade stort inflytande på renässanskonstnärer som Michelangelo (jämför med Jesus kroppsställning i Sixtinska kapellets Yttersta domen).

Leonardo Da Vincis Sankt Hieronymus

Leonardo Da Vincis Sankt Hieronymus

Även om målningen är ofärdig bär den tydligt vittnesmål om Leonardo Da Vincis helt unika talang. Otroligt nog skars den en gång i tiden osentimentalt upp och användes som skyddsunderlag på en barberarstol.

Sala Rotonda (Runda rummet)

Sala Rotonda (Runda rummet)

Det majestätiska Runda rummet är utformat som ett litet tempel i nyklassicistisk stil. Inredningen är fullständigt betagande med infattningar av dyrbar mosaik i golvet och antika statyer längs väggarna.

Våra tips

Bästa tiden på året att åka dit

Även om Vatikanmuseerna är extremt välbesökta året om räknas november till februari som lågsäsong. Vill du ha en lite lugnare resa är det därför bättre att åka då.

Spara pengar

Vatikanmuseerna är gratis den sista söndagen varje månad. Att förlägga sitt besök då är ett bra sätt att spara pengar, men tyvärr är gratisdagarna också de mest populära. Om du vill undvika trängsel är det därför bättre att gå en vanlig dag.

Välj rätt tid på dagen

Biljettkassorna öppnar kl. 09.00. Om du vill se så mycket som möjligt så se till att vara där tidigt, eftersom Vatikanmuseerna är gigantiska (över 14 kilometer långa) och folk börjar köa redan innan öppning. Om du vill undvika köer är det dock bäst att komma runt 13-tiden på eftermiddagen. Då är de flesta på lunch och ofta kan man gå rätt in utan att behöva vänta.

Vänta inte för länge

Även om du vill undvika köer gäller det att inte komma för sent. Biljettkassorna stänger kl. 16.00 och Vatikanmuseerna kl. 18.00. Om du vill hinna se Sixtinska kapellet bör du gå in genom entrén senast kl. 15.00.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  365 dagar om året!
 • Vad kostar det?
  Gratis att beundra utsidan. Biljettpriset varierar.
 • Behöver jag en guide?
  Inte obligatoriskt, men rekommenderas starkt.
 • Hur tar jag mig dit?
  Den som inte vill gå till fots kan ta taxi, buss, tunnelbana eller spårvagn från Rom. Mer information finns här.
 • Ytterligare tips

  • Packa lätt! Stora väskor är inte tillåtna i museerna.

  • I många av museerna finns det ingen luftkonditionering, så klä dig svalt i luftiga material och ta med en flaska vatten.

Vad besökare tycker om Vatikanmuseerna

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 99 812 omdömen

Suveränt omhändertagande av familjer med småbarn, rekommenderas varmt!

Bra omhändertagande vid samlingsplatsen och fram till den kö som även vi med förköpta biljetter fick stå i. När en av guiderna (Alessia) såg att vi hade litet barn med oss fick vi även gå förbi denna kö och in i biljetthallen innan entrén till museet. Fantastiskt (trots stor trängsel därinne) att kunna vänta ut resterande gruppen i en kall och skön biljetthall när solen gassar från en klarblå himmel utanför! Stor eloge för detta (det tog ca 40 minuter för gruppen att komma in till biljetthallen trots förköpta biljetter, under denna tid hann barnen både få lite fika och gå på toaletten...). Alla trappor upp och ned i museet där vi var tvungna att bära barnvagnen drar ned betyget, annars jättebra!

Mycket bra att detta fanns och att vi påmindes med jämna mellanrum

Vår Resa var första gången till Rom ,Italien och kom i kontakt med get you guide via sociala medier . Jättebra att använda detta när man besöker olika ställen. Ha rekommenderat detta åt vänner och bekanta. Kommer absolut att använda detta vid ett nytt tillfälle när vi reser. Guidningen gick på perfekt engelska och en mycket trevlig och påläst Guide. Vatikanen som vi besökte i Rom med get ypo guide som hjälp var till mycket hjälp med tanke på långa köer vid högsäsong. Och så fick vi med jämna mellanrum meddelande om var vi skulle mötas opp före guidningen och klockslag.

Gick smidigt o komma in och duktig guide.

Man ” checkar in” ca 20 min innan gruppens avgång vid uppsamlingsplatsen. Vi var där långt tidigare pga okunskap. Det var onödigt. Det gick också smidigt att komma in i Vatikanen med guidad tur. Turen tar nästan 3 timmar. Peterskyrkan, som turen avslutas med är mäktig. Vi valde o göra ett återbesök där dagen efter för o se lite mer. Peterskyrkan är gratis. Vill man ta hissen upp till kupolen kostar det ca 10 euro.

Kunnig guide, mest fokus på konstsamlingen

Vår guide (Franziska) var påläst och engagerad. Vi tog 14:30-turen, vilket jag ångrar eftersom Vatikanen stängde när vi var färdiga - vi hann alltså inte själva gå runt och titta, gå upp i kupolen m.m. Jag skulle rekommendera andra att ta morgonturen. Turen har i princip enbart fokus på konsten och arkitekturen; Vatikanstatens unika historia, statsskick, politik osv. nämndes tyvärr inte.

Ett minne för livet och absolut värt pengarna

Det var skönt att slippa de oändliga köerna och mottagningen var välorganiserad. Jag saknade inte guide men de aktiva guiderna inte var särskilt diskreta utom de som använde sig av mikrofon och hörlurar till grupper. Folk är förresten fullständigt hänsynslösa och odisciplinerade. Men det är som det är.