Våra mest rekommenderade saker att göra i Terezín

Från Prag: Terezins koncentrationsläger på guidad tur

1. Från Prag: Terezins koncentrationsläger på guidad tur

Utforska det berömda koncentrationslägret Terezín på en guidad tur. Du får se Terezíns lilla fästning, museet och mer på en halv dags rundtur från Prag.  Ta en rundtur på platsen för koncentrationslägret, barackerna, medan du hör om hur den tidigare garnisonsstaden förvandlades till ett läger.Lär dig mer om hur Terezín förändrades dramatiskt när nazisterna döpte om det till Theresienstadt och skickade de första judiska transporterna dit i november 1941.  Du får veta mer om lägrets historia och platsernas betydelse. Slutligen, efter rundturen, återvänder du tillbaka till Prag.

Från Prag: Terezín Monument med biljetter och upphämtning

2. Från Prag: Terezín Monument med biljetter och upphämtning

Utforska Theresienstadt på en guidad rundtur från Prag och upptäck platsen för det före detta koncentrationslägret från Andra världskriget. Besök det före detta judiska gettot, Theresienstadt-fästningen och Getto-museet för att lära dig mer om nazisternas ockupation av Tjeckien. Börja med att hämtas på ditt hotell i Prag och åk till staden Theresienstadt och dess fästning i en luftkonditionerad buss. När du anländer till fästningen tar guiden dig med på en resa genom Europas krigsfyllda historia. Du får också lära dig hur livet var i det största tjeckiska koncentrationslägret. Besök den lilla fästningen i Theresienstadt och Getto-museet, som ursprungligen byggdes som en skola. Lär dig mer om staden Theresienstadts historia. Förstå mer om Andra världskriget och dess inflytande på Europa och särskilt på Tjeckien. Vid rundturens slut får du transport tillbaka till Prags centrum.

Från Prag: Rundtur till koncentrationslägret Terezín

3. Från Prag: Rundtur till koncentrationslägret Terezín

Följ med på en guidad rundtur till koncentrationslägret Terezín under en dagsutflykt från Prag. Få en förståelse för livet i ett koncentrationsläger och se ett autentiskt Gestapo-fängelse.  Åk från Prag med en luftkonditionerad buss och hör om påverkan och arvet från Andra världskriget och nazisternas närvaro i Tjeckien. Anländ till Terezín och besök museet i den stora fästningen, som tidigare var en pojkskola. Utforska vad som en gång fungerade som ett förvaringsläger för judar från hela Europa och som utnyttjades för nazisternas propaganda under ett besök av Röda korset 1944. Hör berättelserna om dem som satt fängslade där och se en propagandafilm innan du fortsätter till kyrkogården och krematoriet. Därefter korsar du floden och besöker de fruktansvärda förhållandena för fångarna i den lilla fästningen, från cellen för ärkehertig Franz Ferdinands mördare till de avrättningspatruller som organiserades av Gestapo. Vid rundturens slut går du ombord på bussen tillbaka till Prag.

Från Prag: Halvdagstur till Terezín med inträde

4. Från Prag: Halvdagstur till Terezín med inträde

Hämtas på ditt hotell i Prag och resa till Terezín för en halvdagstur i staden. Möt din guide i Terezín och besök några av stadens historiska platser. Den lilla fästningen byggdes på 1700-talet av kejsare Joseph II. Under andra världskriget fungerade fästningen som ett Gestapo -polisfängelse och judiskt ghetto och koncentrationsläger. Besök den lilla fästningen och Ghettomuseet och lär dig mer om stadens historia. Ghettomuseet öppnade 1994 och är hem för en permanent utställning ägnad åt det politiska fängelsets historia och förföljelsen av den tjeckiska nationen under nazistregimen.

Från Prag: Rundtur till koncentrationslägret Terezín

5. Från Prag: Rundtur till koncentrationslägret Terezín

Ta en tur till Terezin, platsen för det ökända koncentrationslägret som nazisterna drev under sin ockupation av Tjeckoslovakien. Tillsammans med en expertguide besöker du minnesmärket för nationella martyrskap, som byggdes till minne av offren för nazisternas politiska och rasistiska förföljelse under andra världskriget. Detta är den enda platsen i sitt slag i Tjeckien. Du kommer också att besöka den lilla fästningen som fungerade som fängelse för Prags Gestapo. När du utforskar platsen får du lära dig om nazistregimens förföljelse av den tjeckiska nationen och om ödet för de tjeckiska fångar som förflyttades till andra koncentrationsläger i Nazitysklands tredje rike. Slutligen ska du se Ghettomuseet, som öppnades 1991 i den byggnad där den tidigare skolan i Theresienstad låg. Museets utställningar har arrangerats med hjälp av före detta fångar i Theresienstadsghettot.

Från Prag: Rundtur med buss till Terezin Memorial

6. Från Prag: Rundtur med buss till Terezin Memorial

Kom med på en 6 timmars utflykt från Prag till Terezin Memorial. Besök den plats som används av nazisterna som en kombination getto och koncentrationsläger under Andra världskriget. Lär om detta tragiska kapitel i stadens historia och om det katastrofala öde som tusentals oskyldiga offer utsattes för. Utforska hela komplexet av före detta nazistiska koncentrationslägret med en guide. Hör berättande som inkluderar personliga minnen, kusliga erfarenheter och episoder från Terezins dystra historia. Lär dig om människorna levde, led, överlevde och dog på Terezin. Hör hur några av fångarna lyckades behålla sin tro, optimism och värdighet.

Från Prag: Privat tur till koncentrationslägret Terezin

7. Från Prag: Privat tur till koncentrationslägret Terezin

Under den här turen får du lära dig om andra världskriget och dess konsekvenser för det forna Tjeckoslovakien. Terezín är namnet på en före detta militär fästning och garnisonsstad. I slutet av 1700-talet uppförde den habsburgska monarkin fästningen som ett fäste mot preussarna från norr. De uppkallade den efter kejsarinnan Maria Theresa. Theresienstads mest tragiska kapitel kom under andra världskriget (1939-45). År 1940 installerade Prags Gestapo polisfängelset Minor Fortress. Omkring 32 000 fångar passerade Minor Fortress mellan 1940 och 1945, varav 2 500 dödades av hunger, sjukdomar, tyranniska vakter och avrättningar. År 1941 förvandlades staden Theresienstad av nazisterna till ett judiskt ghetto-transitläger. Fram till krigsslutet passerade mer än 150 000 deporterade genom lägret, varav 35 000 dog där. Ryska styrkor befriade Terezín den 10 maj 1945, åtta dagar efter att Berlin fallit till de allierade. I dag står lägret som ett minnesmärke över de döda och ett monument över mänskligt fördärv. När du går in genom huvudporten ger skylten ovanför den, ARBEIT MACHT FREI (Arbete gör en fri), en dyster ton. Du kan gå genom fängelsebarackerna, avrättningsplatserna, verkstäderna och isoleringscellerna. Under den här turen kommer du också att besöka ett lokalt museum om koncentrationslägret Terezín och se en pedagogisk film.

Från Prag: Dagstur till koncentrationslägret Terezín

8. Från Prag: Dagstur till koncentrationslägret Terezín

Lär dig mer om några av de mörkaste dagarna i Europas historia under en heldagstur till koncentrationslägret Theresienstad på den sömniga böhmiska landsbygden. Välj en grupptur med tåg eller minibuss eller njut av en privat rundtur med tågtransfer. Efter din transfer från Prag kan du utforska det före detta gettot, koncentrationslägret och Gestapo-fängelset bara en timme från stadens centrum. Hör berättelser från den tjeckisk-judiska historien om Andra världskriget och Förintelsen. I Theresienstadt, som var en central del av Förintelsens tragedi, dog 33 000 fångar på grund av undernäring, sjukdomar och sadistisk behandling av sina fångvaktare. För många fler var det den sista anhalten innan de deporterades till utrotningsläger som Auschwitz, Treblinka eller Sobibór. Hör hur fångarna trotsade de svåraste förhållandena och upprätthöll ett rikt kulturellt och religiöst liv, höll fester och till och med komponerade och satte upp operor. Theresienstad är ett exempel på de värsta aspekterna av den mänskliga andan, men fångarna lämnade världen slående exempel på mänsklig potential. Theresienstadt spelade en dubbel roll, både i nazisternas strävan efter den slutgiltiga lösningen och i deras propagandasatsningar för att dölja Förintelsen. Se Terezins alla monument och minnesmärken och besök museet fyllt med mörka spår från det förflutna. Diskutera dagens tankar kring Terezín och lär dig om stadens historia – från dess tid som garnisonstad i Habsburgska dynastin, när Röda Korset kom, samt historian om Friedl Dicker-Brandeis och hennes barns målningar.

TEREZÍN en mörk och tragisk plats i Europas historia

9. TEREZÍN en mörk och tragisk plats i Europas historia

En mörk och tragisk plats i Europas historia, en plats där många tusentals oskyldiga offer har utplånats. En påminnelse om andra världskrigets fasor - detta är Terezin, ett av nazisternas koncentrationsläger. Vår guide kommer att visa dig koncentrationslägrets område och du kommer att få höra autentiska minnen från tidigare fångar. Besök på denna plats tjänar som en stark varning för att förhindra att liknande fasor upprepas i framtiden.

Privat halvdagstur till koncentrationslägret Terezin

10. Privat halvdagstur till koncentrationslägret Terezin

Terezin var en militär fästning som byggdes på 1700-talet och omvandlades till ett koncentrationsläger under andra världskriget. Den del som kallades "Stora fästningen" blev ett ghetto-koncentrationsläger för judar, medan "Lilla fästningen" användes som ett polisfängelse för Gestapo. Terezin var inte bara en plats för lidande utan också en plats för mod, självuppoffring och den aldrig sinande kampen för att rädda dem som var avsedda att bli offer för Förintelsen. Vad kommer ni att få se? Den lilla fästningen Sedan juni 1940 fungerade den lilla fästningen som Gestapofängelse eftersom det stora Gestapofängelset i Prag började bli överfullt. Fängelset fanns kvar till den 8 maj 1945 och under de 5 år som det existerade passerade ca 35 000 fångar genom grindarna. De flesta var politiska fångar och krigsfångar, liksom judar, romer, handikappade och vanliga brottslingar. Vår privata guide kommer att visa dig hela fängelset. Vi börjar vid förvaltningsdomstolen där fångarna anlände, ser kommendörens kontor, sedan går vi genom fängelsets mansavdelning där vi ser masscellerna, den judiska cellen och isoleringscellerna. Vi går genom väggtunnlarna, ser skjutbanan och fängelsets fjärde innergård med större massceller som senare byggdes av nazisterna på grund av platsbrist i fängelset. Vi kommer också att titta på en kort propagandafilm på 10 minuter som nazisterna gjorde för Internationella Röda korset. Den stora fästningen Den stora fästningen ligger ca 1 mil från den mindre fästningen och har sedan den 24 november fungerat som ett ghetto för judar. Under de 3,5 år som fästningen existerade passerade omkring 155 000 judar genom dess portar. 63 transporter lämnade Terezin för förintelselägren i Polen med 87 000 fångar. Endast 3600 av dem överlevde kriget. Ungefär 35 000 människor dog i själva gettot, främst av sjukdomar och brist på näring. Tillsammans med vår privata guide besöker vi gettomuseet som ligger i de tidigare barackerna för pojkar. Där får vi lära oss mer om förintelsens historia och livet i gettot. Hela bottenvåningen av museet är tillägnad de barn som levde och dog i Terezin. Den sista delen av museet är inriktad på förintelselägren. Efteråt besöker vi det dolda kapellet. Den dolda synagogan i Terezin var en av sex sådana dolda synagogor i Terezin. Den vi ska besöka är gömd i ett förråd eftersom alla tecken på judisk religion förbjöds av nazisterna. Vi fortsätter sedan till Magdeburgbaracken där vi får se hur sovsalarna såg ut och vi får lära oss mer om kulturen i gettot. Många av de judiska fångarna var skickliga konstnärer. I slutet av rundturen tar vår privata guide dig till Krematoriet som ligger utanför Terezins murar. Det byggdes 1942 och offrens kroppar kremerades där. Bredvid Krematoriet ligger en massgravplats.

Lägg till datum

Saker att göra i
Terezín

Toppaktiviteter

Toppsevärdheter i Terezín

Alla aktiviteter

18 aktiviteter hittades
Sortera efter:

Immersion-upplevelser

Utforska i närheten av Terezín

Utforska alla

Vanligt förekommande frågor (FAQ) om Terezín

Terezín: Fler aktiviteter och sevärdheter

Terezín: Vill du se alla aktiviteter? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Terezín

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 1 901 omdömen

Mycket bra och mycket informativ resa. Även på bussen över vår reseguide som informerar oss om historien bakom Prag/terezin på vägen. Vår reseguide var fantastisk och vår reseguide för den lilla fästningen, Marek, var utmärkt och förklarade verkligen på djupet vad allt fanns för och nazisternas planer bakom Terezin. Rekommenderas starkt.

Mycket intressant och involverad fransktalande guide. Att göra det för att inte glömma den fruktansvärda perioden av vår historia. Å andra sidan är det inte ett läger som Auswitch utan en transitplats för att transportera fångar som förhördes (ibland avrättades) till koncentrationslägren.

En omfattande rundtur i Terezins läger och stad. Guidade turer, museer. Upphämtningen var helt i tid, på en trevlig minibuss. Trevliga och kunniga guider. Det var imponerande att se de olika destinationerna och lära sig om de tragiska livshistorierna.

I början av turen - vid krematoriet - blev vi hänvisade till en maskin för information på tyska. Jag tyckte inte att det här var speciellt bra. Efter det gavs dock information av en guide på tyska, som motsvarade våra idéer.

På plats möttes vi av guiden Eva, fantastiskt engagerad och kunnig. Väl värt ett besök!