Stonehenge

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem historiska fakta om Stonehenge

Världsarvet Stonehenges historia är höljd i dunkel, men teorierna om platsens uppkomst och syfte är lika många som fantasifulla. Att ett "Superhenge" nyligen har hittats några kilometer bort har gjort spekulationerna ännu vildare! Här är fem stensäkra fakta.

 • 5000 år gammalt

  1. 5000 år gammalt

  Stonehenge byggdes i flera etapper. Med hjälp av kol 14-metoden har man kunnat fastslå att den första delen var på plats för över 5000 år sedan, flera hundra år innan pyramiderna byggdes.

 • Förhistorisk gravplats

  2. Förhistorisk gravplats

  Det har bekräftats att Stonehenge har använts som förhistorisk gravplats – man har hittat lämningar från så långt tillbaka som 3000 f.Kr.

 • Tidig vetenskap

  3. Tidig vetenskap

  Det faktum att Stonehenge står i linje med solens dagliga bana upp och ned över himlen säger oss att denna tid hade en väldigt avancerad förståelse för matematik och geometri.

 • Stenar långt bortifrån

  4. Stenar långt bortifrån

  De större sandstenarna är upp till nio meter höga och väger runt 20 ton, och kommer från Marlboroughsänkan tre mil bort. De mindre stenarna som är av blånad vulkansten, väger tre till fyra ton, och måste ha fraktats från Wales - över 24 mil bort!

 • Störiga maskar

  5. Störiga maskar

  Efter att ha gjort utgrävningar på platsen i slutet av 1800-talet kom Charles Darwin till slutsatsen att jordmaskars framfart är vad som fått de majestätiska Stonehengestenarna att sjunka ned i marken.

Planera ditt besök

 • Dra nytta av audioguiden

  Vill du få ut så mycket som möjligt av din Stonehengevistelse? Med en gratis audioguide lär du dig mer om historien och de många teorierna som omgärdar platsen. Om du vill slippa köa för audioguiden kan du ladda ned den på nätet i förväg och lyssna på den via din mobil.

 • Titta förbi Salisbury

  Drygt 13 kilometer från Stonehenge ligger Salisbury, en pittoresk medeltidsstad med en fantastiskt vacker katedral. Om du ändå har åkt hela vägen är det väl värt att lägga ett par timmar extra till resan och utforska denna ljuvliga historiska klenod.

 • Njut av solnedgången

  Stonehenge är en storslagen syn alla tider på dygnet, men solnedgången är helt enkelt magisk. Om du har möjligthet att förlägga ditt besök då så kommer du att få uppleva något alldeles extra. Observera att det är mycket folk runt solnedgången, så om du helst undviker trängsel är morgonen bäst. Området öppnar för besökare kl. 09.30 året runt förutom juni till augusti, då det öppnar kl. 09.00.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppet kl. 09.30-19.00. Mellan juni och augusti öppet kl. 09.00-19.00.
 • Vad kostar det?
  Standardbiljett, vuxen: 14,50 GDP.
 • Behöver jag en guide?
  Gratis audioguider finns på plats, eller att ladda ned i förväg.
 • Hur tar jag mig dit?
  Med bil: Avfart Airman's Corner på väg A360. Stonehenge Tour Bus avgår från Salisburys järnvägsstation.
 • Ytterligare tips

  • Sista insläpp sker två timmar innan stängning.

  • Förhandsbokning är numera nödvändigt, och kom i tid! Insläppet till Stonehenge är begränsat till de klockslag som står angiven på biljetten.

Alla saker att se i Stonehenge

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Stonehenge? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Stonehenge

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 9 634 omdömen

Toppen, väl värt besöket, oerhört fascinerande att se detta.

Vi blev bara häpna över hur man för flera tusen år sedan lyckades med att göra detta monument - vilken uppfinningsrikedom att få upp stenarna. Historiken kring monumentet och att vissa saker inte har kunnat förklaras gör det ännu mer fascinerande. Vi rekommenderar verkligen ett besök vid Stonehenge. Besöket i Bath blev lite kort men det är också väl värt ett längre besök i denna stad. Guiden vi hade var verkligen påläst och kunnig - 5 plus till henne. Hälsningar Anders o Birgitta

Chauffören är bästa som finns, berättade en hel del och umgicks med oss På ett naturligt och behagligt sätt. Fish & chips efter resan vid Victoria kan mam skippa, USeL service och tavernan St Geoges, hade sett bättre dagar. Toaletterna var under all kritik.

John was the best guide ever. All the places were absolutely superb and well chosen. Thank you for an experience above the ordinary. Gunhild and Ib

väldigt trevlig tur , med en väldugt kunning guide.

Trots det dåliga vädret - så blev det en trevlig och intressant dagstur. Guiden var mycket kunnig och trevlig.

En mycket bra och organiserad resa. Helt ok tid på plats. Rekommenderas. Audioguide var mycket bra.