Stonehenge

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem historiska fakta om Stonehenge

Världsarvet Stonehenges historia är höljd i dunkel, men teorierna om platsens uppkomst och syfte är lika många som fantasifulla. Att ett "Superhenge" nyligen har hittats några kilometer bort har gjort spekulationerna ännu vildare! Här är fem stensäkra fakta.

 • 5000 år gammalt

  1. 5000 år gammalt

  Stonehenge byggdes i flera etapper. Med hjälp av kol 14-metoden har man kunnat fastslå att den första delen var på plats för över 5000 år sedan, flera hundra år innan pyramiderna byggdes.

 • Förhistorisk gravplats

  2. Förhistorisk gravplats

  Det har bekräftats att Stonehenge har använts som förhistorisk gravplats – man har hittat lämningar från så långt tillbaka som 3000 f.Kr.

 • Tidig vetenskap

  3. Tidig vetenskap

  Det faktum att Stonehenge står i linje med solens dagliga bana upp och ned över himlen säger oss att denna tid hade en väldigt avancerad förståelse för matematik och geometri.

 • Stenar långt bortifrån

  4. Stenar långt bortifrån

  De större sandstenarna är upp till nio meter höga och väger runt 20 ton, och kommer från Marlboroughsänkan tre mil bort. De mindre stenarna som är av blånad vulkansten, väger tre till fyra ton, och måste ha fraktats från Wales - över 24 mil bort!

 • Störiga maskar

  5. Störiga maskar

  Efter att ha gjort utgrävningar på platsen i slutet av 1800-talet kom Charles Darwin till slutsatsen att jordmaskars framfart är vad som fått de majestätiska Stonehengestenarna att sjunka ned i marken.

Planera ditt besök

 • Dra nytta av audioguiden

  Vill du få ut så mycket som möjligt av din Stonehengevistelse? Med en gratis audioguide lär du dig mer om historien och de många teorierna som omgärdar platsen. Om du vill slippa köa för audioguiden kan du ladda ned den på nätet i förväg och lyssna på den via din mobil.

 • Titta förbi Salisbury

  Drygt 13 kilometer från Stonehenge ligger Salisbury, en pittoresk medeltidsstad med en fantastiskt vacker katedral. Om du ändå har åkt hela vägen är det väl värt att lägga ett par timmar extra till resan och utforska denna ljuvliga historiska klenod.

 • Njut av solnedgången

  Stonehenge är en storslagen syn alla tider på dygnet, men solnedgången är helt enkelt magisk. Om du har möjligthet att förlägga ditt besök då så kommer du att få uppleva något alldeles extra. Observera att det är mycket folk runt solnedgången, så om du helst undviker trängsel är morgonen bäst. Området öppnar för besökare kl. 09.30 året runt förutom juni till augusti, då det öppnar kl. 09.00.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppet kl. 09.30-19.00. Mellan juni och augusti öppet kl. 09.00-19.00.
 • Vad kostar det?
  Standardbiljett, vuxen: 14,50 GDP.
 • Behöver jag en guide?
  Gratis audioguider finns på plats, eller att ladda ned i förväg.
 • Hur tar jag mig dit?
  Med bil: Avfart Airman's Corner på väg A360. Stonehenge Tour Bus avgår från Salisburys järnvägsstation.
 • Ytterligare tips

  • Sista insläpp sker två timmar innan stängning.

  • Förhandsbokning är numera nödvändigt, och kom i tid! Insläppet till Stonehenge är begränsat till de klockslag som står angiven på biljetten.

Alla saker att se i Stonehenge

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Stonehenge? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Stonehenge

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 9 693 omdömen

Vi njöt av dagen! Det var skönt att kunna sätta sig på bussen och inte stressa över att köra i ett annat land. Bussen har USB-portar vid varje säte för att ladda telefoner vilket var trevligt. Vi hade Lesley som vår guide och Paul som vår förare och vilket team de är! Det verkade som om de älskade att visa oss runt. Lesley var mycket kunnig och hade mycket att berätta om överallt där vi gick! Jag kommer att säga att vi kände oss lite förhastade vid Windsor Castle, så om det är en plats som du känner att du vill ha extra tid på bör du titta på en annan rundtur. Men för oss personligen tog det inte ifrån dagen! Vi valde att inte ta den erbjudna ljudrundturen och gick genom statsrummen utan att lyssna. De ger dig tid på varje plats men du är ansvarig för att hitta din egen lunch. Så om du vill ha mer tid på platserna, skulle jag rekommendera att packa lite smörgåsar och snacks att ha på bussen så att du inte behöver oroa dig för att hitta lunch och missa önskad tid på varje plats. TA med

Vi hade bara en vecka på oss att njuta av Storbritannien och den här resan gjorde att vår sista dag slutade med ett BANG! Ja, det finns mycket att packa in på en dag, men det var helt värt det. Gör dig själv en tjänst och betala för paketet med biljetterna för du vill inte missa din buss som står i kö. Vår reseguide Nigel var exceptionell och levererade bra historia och den berömda brittiska humorn. Till alla som funderar på att ta resan, bara gör det!

Fantastisk upplevelse. Vi älskade hur, inte bara fick vi en rundtur i Windsors slott, Stonehenge och Oxford, utan även de platser vi passerade däremellan försågs med information från vår reseguide. Vår reseguide gav till och med kunskap om platser som används i Harry Potter-filmserien, vilket vi tyckte var riktigt coolt! Sammantaget hade vi en rolig upplevelse!

Vi gjorde dagsturen Windsor, Stonehenge och Bath! Det var en mycket trevlig och intressant dag, vi hade tur eftersom det var lite trafik och få människor, men det är verkligen värt det, Evan Evans guide och förare var riktigt vänliga, trevliga och mycket hjälpsamma! Vi är väldigt lyckliga!

Som man kan förvänta sig Kultur och ett regnigt England ☔️