Sixtinska kapellet

Pay the pope’s house a visit for a glimpse of Michelangelo's uber-famous ceiling fresco.

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Sixtinska kapellets höjdpunkter

Om du bara ska se en sak i Vatikanstaten så låt det bli det beryktade Sixtinska kapellet, denna bländande uppvisning i den vackraste konst som renässansen har att erbjuda. Här är en lista över de absoluta höjdpunkterna.

 • Sixtinska kapellets tak

  1. Sixtinska kapellets tak

  Sixtinska kapellets tak är Michelangelos mästerverk. Det är indelat i nio scener från Skapelseberättelsen, med scener om världens tillkomst, om mörker som blir till ljus, om Adam och Eva, och om Noas ark efter syndafloden.

 • Adams skapelse av Michelangelo

  2. Adams skapelse av Michelangelo

  Denna målning i mitten av taket är en av konsthistoriens mest berömda, och visar hur Gud ingjuter liv i Adam med sina fingertoppar.

 • Den yttersta domen av Michelangelo

  3. Den yttersta domen av Michelangelo

  Den yttersta domen är en fresk ovanför altaret. Den tillkom 25 år efter takmålningen och tog fyra år att färdigställa.

 • Scener ur Moses liv

  4. Scener ur Moses liv

  Den södra väggen täcks av scener ur Moses liv, inklusive hans resa genom Egypten, tolkade av renässansmästarna Botticelli, Perugino och Rosselli.

 • Scener ur Jesus liv

  5. Scener ur Jesus liv

  Den norra väggen, som ligger till höger om altaret, visar scener ur Jesus liv såsom de stora renässansmålningarna föreställde sig dem.

Planera ditt besök

 • Varför är Sixtinska kapellet viktigt?

  Michelangelo tillbringade under många år större delen av sin vakna tid med att, penseldrag för penseldrag, förvandla kapellets tak och altare till ett av de största mästerverken någonsin. För att citera Goethe: "Den som inte har sett Sixtinska kapellet har ingen aning om vad en människa är kapabel att göra."

 • Viktig information

  Shorts, korta kjolar och ärmlösa tröjor är ingen bra idé: Du måste täcka axlar och knän för att bli insläppt. Fotografering är helt förbjudet i kapellet.

 • Går det att enbart besöka Sixtinska kapellet?

  Sixtinska kapellet ligger inne i Vatikanmuseerna, så det går inte att gå in annat än genom dem. Tillträde dit är inkluderat i museibiljetten. Se upp för personer som försöker sälja biljetter till enbart Sixtinska kapellet, det är en bluff.

 • Undvik köerna

  Sixtinska kapellet har över 4,5 miljoner besökare varje år, så det är svårt att undvika trängsel helt och hållet. Under påvens öppna audiens på onsdagsmorgnar är det något lugnare, liksom vid lunchtid. Det är smart att köpa biljetter på nätet i förväg, eftersom små sällskap med guide får gå före i kön.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Stängt på söndagar och katolska helgdagar. Öppettiderna kan vara oregelbundna, så dubbelkolla på nätet innan ditt besök för att undvika besvikelse.
 • Vad kostar det?
  17 EUR för en standardbiljett.
 • Behöver jag en guide?
  Om du vill lära dig mer om de fantastiska konstverken, så absolut! Det finns biljetter för mindre grupper, liksom möjlighet att inkludera Vatikanmuseerna i ditt Rome City Pass.
 • Hur tar jag mig dit?
  Vatikanstaten ligger inuti Rom. Du tar dig dit med buss 49, eller så kan du ta den röda tunnelbanelinjen till stationen Cipro.
 • Ytterligare tips

  • Se upp för ficktjuvar, särskilt i kollektivtrafiken under rusningstid. Håll koll på dina väskor och värdesaker.

  • Ta med en scarf eller långärmad tröja för att täcka eventuella bara armar när du går in i Sixtinska kapellet.

Alla saker att se i Sixtinska kapellet

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Sixtinska kapellet? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Sixtinska kapellet

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 108 731 omdömen

Perfekt med förbokade biljetter! Vi var där på Långfredagen och köerna för de som inte hade bokat ringlade i säkert 100 meter utanför. Vi kom in på ca 10 minuter. Lite otydligt var man skulle hämta upp sin audioguide, men det löste sig till slut. Då min mamma inte förstår engelska hade jag önskat att det vore lättare att boka olika kombinationer av entrébiljett med och utan audioguide, så att vi hade sluppit betala för två audioguider varav en alltså inte användes.

Our guide Cinzia Cutrone, knows the Roman history in and out. She was well prepared, with a lot of knowledge that she gave to us during this fascinating walk trough history surrounded by symbols hidden in art and sculpures. I highly recommed her and the company Trough Eternity Tours!

Bra, men svårt att tolka informationen om att lösa in vouchern. Vi letade länge efter ett externt kontor. Kunde stått att det var efter ingången.

Är så nöjda med vår guidade tur i museet och sixtinska kapellet. Bästa guiden jag nånsin haft på nån tesa

Super lättillgängligt museum och välkomnande mottagare.