Sixtinska kapellet
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Sixtinska kapellet: Upplevelser

Se alla upplevelser i Sixtinska kapellet

Toppsevärdheter i Rom

Se 1415 upplevelser

Sixtinska kapellets höjdpunkter

Om du bara ska se en sak i Vatikanstaten så låt det bli det beryktade Sixtinska kapellet, denna bländande uppvisning i den vackraste konst som renässansen har att erbjuda. Här är en lista över de absoluta höjdpunkterna.

Sixtinska kapellets tak

Sixtinska kapellets tak

Sixtinska kapellets tak är Michelangelos mästerverk. Det är indelat i nio scener från Skapelseberättelsen, med scener om världens tillkomst, om mörker som blir till ljus, om Adam och Eva, och om Noas ark efter syndafloden.

Adams skapelse av Michelangelo

Adams skapelse av Michelangelo

Denna målning i mitten av taket är en av konsthistoriens mest berömda, och visar hur Gud ingjuter liv i Adam med sina fingertoppar.

Den yttersta domen av Michelangelo

Den yttersta domen av Michelangelo

Den yttersta domen är en fresk ovanför altaret. Den tillkom 25 år efter takmålningen och tog fyra år att färdigställa.

Scener ur Moses liv

Scener ur Moses liv

Den södra väggen täcks av scener ur Moses liv, inklusive hans resa genom Egypten, tolkade av renässansmästarna Botticelli, Perugino och Rosselli.

Scener ur Jesus liv

Scener ur Jesus liv

Den norra väggen, som ligger till höger om altaret, visar scener ur Jesus liv såsom de stora renässansmålningarna föreställde sig dem.

Våra tips

Varför är Sixtinska kapellet viktigt?

Michelangelo tillbringade under många år större delen av sin vakna tid med att, penseldrag för penseldrag, förvandla kapellets tak och altare till ett av de största mästerverken någonsin. För att citera Goethe: "Den som inte har sett Sixtinska kapellet har ingen aning om vad en människa är kapabel att göra."

Viktig information

Shorts, korta kjolar och ärmlösa tröjor är ingen bra idé: Du måste täcka axlar och knän för att bli insläppt. Fotografering är helt förbjudet i kapellet.

Går det att enbart besöka Sixtinska kapellet?

Sixtinska kapellet ligger inne i Vatikanmuseerna, så det går inte att gå in annat än genom dem. Tillträde dit är inkluderat i museibiljetten. Se upp för personer som försöker sälja biljetter till enbart Sixtinska kapellet, det är en bluff.

Undvik köerna

Sixtinska kapellet har över 4,5 miljoner besökare varje år, så det är svårt att undvika trängsel helt och hållet. Under påvens öppna audiens på onsdagsmorgnar är det något lugnare, liksom vid lunchtid. Det är smart att köpa biljetter på nätet i förväg, eftersom små sällskap med guide får gå före i kön.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Stängt på söndagar och katolska helgdagar. Öppettiderna kan vara oregelbundna, så dubbelkolla på nätet innan ditt besök för att undvika besvikelse.
 • Vad kostar det?
  17 EUR för en standardbiljett.
 • Behöver jag en guide?
  Om du vill lära dig mer om de fantastiska konstverken, så absolut! Det finns biljetter för mindre grupper, liksom möjlighet att inkludera Vatikanmuseerna i ditt Rome City Pass.
 • Hur tar jag mig dit?
  Vatikanstaten ligger inuti Rom. Du tar dig dit med buss 49, eller så kan du ta den röda tunnelbanelinjen till stationen Cipro.
 • Ytterligare tips

  • Se upp för ficktjuvar, särskilt i kollektivtrafiken under rusningstid. Håll koll på dina väskor och värdesaker.

  • Ta med en scarf eller långärmad tröja för att täcka eventuella bara armar när du går in i Sixtinska kapellet.

Vad besökare tycker om Sixtinska kapellet

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 99 153 omdömen

Suveränt omhändertagande av familjer med småbarn, rekommenderas varmt!

Bra omhändertagande vid samlingsplatsen och fram till den kö som även vi med förköpta biljetter fick stå i. När en av guiderna (Alessia) såg att vi hade litet barn med oss fick vi även gå förbi denna kö och in i biljetthallen innan entrén till museet. Fantastiskt (trots stor trängsel därinne) att kunna vänta ut resterande gruppen i en kall och skön biljetthall när solen gassar från en klarblå himmel utanför! Stor eloge för detta (det tog ca 40 minuter för gruppen att komma in till biljetthallen trots förköpta biljetter, under denna tid hann barnen både få lite fika och gå på toaletten...). Alla trappor upp och ned i museet där vi var tvungna att bära barnvagnen drar ned betyget, annars jättebra!

Mycket bra att detta fanns och att vi påmindes med jämna mellanrum

Vår Resa var första gången till Rom ,Italien och kom i kontakt med get you guide via sociala medier . Jättebra att använda detta när man besöker olika ställen. Ha rekommenderat detta åt vänner och bekanta. Kommer absolut att använda detta vid ett nytt tillfälle när vi reser. Guidningen gick på perfekt engelska och en mycket trevlig och påläst Guide. Vatikanen som vi besökte i Rom med get ypo guide som hjälp var till mycket hjälp med tanke på långa köer vid högsäsong. Och så fick vi med jämna mellanrum meddelande om var vi skulle mötas opp före guidningen och klockslag.

Gick smidigt o komma in och duktig guide.

Man ” checkar in” ca 20 min innan gruppens avgång vid uppsamlingsplatsen. Vi var där långt tidigare pga okunskap. Det var onödigt. Det gick också smidigt att komma in i Vatikanen med guidad tur. Turen tar nästan 3 timmar. Peterskyrkan, som turen avslutas med är mäktig. Vi valde o göra ett återbesök där dagen efter för o se lite mer. Peterskyrkan är gratis. Vill man ta hissen upp till kupolen kostar det ca 10 euro.

Kunnig guide, mest fokus på konstsamlingen

Vår guide (Franziska) var påläst och engagerad. Vi tog 14:30-turen, vilket jag ångrar eftersom Vatikanen stängde när vi var färdiga - vi hann alltså inte själva gå runt och titta, gå upp i kupolen m.m. Jag skulle rekommendera andra att ta morgonturen. Turen har i princip enbart fokus på konsten och arkitekturen; Vatikanstatens unika historia, statsskick, politik osv. nämndes tyvärr inte.

Ett minne för livet och absolut värt pengarna

Det var skönt att slippa de oändliga köerna och mottagningen var välorganiserad. Jag saknade inte guide men de aktiva guiderna inte var särskilt diskreta utom de som använde sig av mikrofon och hörlurar till grupper. Folk är förresten fullständigt hänsynslösa och odisciplinerade. Men det är som det är.