Sixtinska kapellet

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Sixtinska kapellets höjdpunkter

Om du bara ska se en sak i Vatikanstaten så låt det bli det beryktade Sixtinska kapellet, denna bländande uppvisning i den vackraste konst som renässansen har att erbjuda. Här är en lista över de absoluta höjdpunkterna.

 • Sixtinska kapellets tak

  1. Sixtinska kapellets tak

  Sixtinska kapellets tak är Michelangelos mästerverk. Det är indelat i nio scener från Skapelseberättelsen, med scener om världens tillkomst, om mörker som blir till ljus, om Adam och Eva, och om Noas ark efter syndafloden.

 • Adams skapelse av Michelangelo

  2. Adams skapelse av Michelangelo

  Denna målning i mitten av taket är en av konsthistoriens mest berömda, och visar hur Gud ingjuter liv i Adam med sina fingertoppar.

 • Den yttersta domen av Michelangelo

  3. Den yttersta domen av Michelangelo

  Den yttersta domen är en fresk ovanför altaret. Den tillkom 25 år efter takmålningen och tog fyra år att färdigställa.

 • Scener ur Moses liv

  4. Scener ur Moses liv

  Den södra väggen täcks av scener ur Moses liv, inklusive hans resa genom Egypten, tolkade av renässansmästarna Botticelli, Perugino och Rosselli.

 • Scener ur Jesus liv

  5. Scener ur Jesus liv

  Den norra väggen, som ligger till höger om altaret, visar scener ur Jesus liv såsom de stora renässansmålningarna föreställde sig dem.

Planera ditt besök

 • Varför är Sixtinska kapellet viktigt?

  Michelangelo tillbringade under många år större delen av sin vakna tid med att, penseldrag för penseldrag, förvandla kapellets tak och altare till ett av de största mästerverken någonsin. För att citera Goethe: "Den som inte har sett Sixtinska kapellet har ingen aning om vad en människa är kapabel att göra."

 • Viktig information

  Shorts, korta kjolar och ärmlösa tröjor är ingen bra idé: Du måste täcka axlar och knän för att bli insläppt. Fotografering är helt förbjudet i kapellet.

 • Går det att enbart besöka Sixtinska kapellet?

  Sixtinska kapellet ligger inne i Vatikanmuseerna, så det går inte att gå in annat än genom dem. Tillträde dit är inkluderat i museibiljetten. Se upp för personer som försöker sälja biljetter till enbart Sixtinska kapellet, det är en bluff.

 • Undvik köerna

  Sixtinska kapellet har över 4,5 miljoner besökare varje år, så det är svårt att undvika trängsel helt och hållet. Under påvens öppna audiens på onsdagsmorgnar är det något lugnare, liksom vid lunchtid. Det är smart att köpa biljetter på nätet i förväg, eftersom små sällskap med guide får gå före i kön.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Stängt på söndagar och katolska helgdagar. Öppettiderna kan vara oregelbundna, så dubbelkolla på nätet innan ditt besök för att undvika besvikelse.
 • Vad kostar det?
  17 EUR för en standardbiljett.
 • Behöver jag en guide?
  Om du vill lära dig mer om de fantastiska konstverken, så absolut! Det finns biljetter för mindre grupper, liksom möjlighet att inkludera Vatikanmuseerna i ditt Rome City Pass.
 • Hur tar jag mig dit?
  Vatikanstaten ligger inuti Rom. Du tar dig dit med buss 49, eller så kan du ta den röda tunnelbanelinjen till stationen Cipro.
 • Ytterligare tips

  • Se upp för ficktjuvar, särskilt i kollektivtrafiken under rusningstid. Håll koll på dina väskor och värdesaker.

  • Ta med en scarf eller långärmad tröja för att täcka eventuella bara armar när du går in i Sixtinska kapellet.

Alla saker att se i Sixtinska kapellet

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Sixtinska kapellet? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Sixtinska kapellet

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 102 020 omdömen

Mer eller mindre perfekt guidad tur av de vatikanska museerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Guiden (Alessandra) var konsthistoriker och berättade kunnigt om utvalda föremål, från sarkofager och vävda tapeter till Michelangelos målningar, och blandade in lite smårolig kuriosa här och var.

Our guide, Jessica, was amazing! It was perfect to have a guide and skipping the lines. Easy to find the meetinpoint and all the information with the app.

Hela besöket var fantastiskt och mycket intressant. Vi fick se mycket av det mest sevärda och fick tips om det vi kunde se på egen hand.

Charmig och mycket duktig guide. Lagom nivå på info. Dock VÄLDIGT mycket folk att trängas med. Men såklart måste det bli så.

Guiden Jessica var väldigt duktig och engagerad det blev en väldigt intressant runda.