Sankt Paulskatedralen


Fem historiska fakta om Sankt Paulskatedralen

Sir Christopher Wrens arkitektoniska mästerverk är ett av Londons mest hyllade landmärken, och den perfekta fonden för dina semesterbilder! Innan du tar dig uppför de 528 trappstegen till den häpnadsväckande kupolen kan det vara värt att få veta lite om Sankt Paulskatedralens historia.

 • Byggnaden föregicks av flera kyrkor tillägnade Paulus

  1. Byggnaden föregicks av flera kyrkor tillägnade Paulus

  Sankt Paulskatedralen är den femte kyrka tillägnad Paulus som uppförts på eller i närheten av platsen. Mycket lite är känt om de två förnormandiska byggnaderna, men den tredje brann ned under en omfattande brand 1087.

 • Katedralen uppfördes efter Stora branden i London 1666

  2. Katedralen uppfördes efter Stora branden i London 1666

  Den fjärde katedralen förstördes också den i en brand, tillsammans med i stort sett resten av London. Efter förödelsen utsågs Sir Christopher Wren att bygga den nuvarande katedralen.

 • Den gamla Sankt Paulskatedralen användes som byggnadsställning

  3. Den gamla Sankt Paulskatedralen användes som byggnadsställning

  Wren hade redan innan Stora branden i London utfört reparationer på den gamla katedralen. Han hade högtflygande planer inför återuppbyggnaden och använde den utbrända stommen för att stabilisera den nya konstruktionen.

 • Det blev inte billigt!

  4. Det blev inte billigt!

  1716 hade byggnadskostnaderna skenat iväg upp till 1 095 556 pund, vilket finansierades genom en kolskatt. Summan motsvarar nästan 2 miljarder kronor i dagens värde!

 • Katedralen överlevde tyska lufträder 1940 och 1941

  5. Katedralen överlevde tyska lufträder 1940 och 1941

  Det var ingen tillfällighet att Blitzen orsakade så liten skada. För att hålla folkmoralen uppe hade Winston Churchill beordrat stadens brandmän att vid anfall först och främst rädda byggnader med stort symbolvärde.

Planera ditt besök

 • Öppettider

  Sankt Paulskatedralen är öppen för turister måndag till lördag kl. 08.30-16.30. På söndagar är den enbart öppen för gudstjänstbesökare.
  Observera att gallerierna – inklusive Viskgalleriet i katedralens kupol – inte öppnar förrän kl. 09.30. Inträdet inkluderar multimediaguidning, samt gruppguidning i mån av tillgänglig personal. Boka din biljett till Sankt Paulskatedralen i förväg så undviker du att bli besviken.

 • Hur länge ska jag stanna?

  Att ta sig runt katedralen i maklig takt tar ungefär två timmar.

 • Hur tar jag mig dit?

  Sankt Paulskatedralens närmaste tunnelbanestation ligger på Central Line och heter St Paul's, vilket är praktiskt och lätt att komma ihåg! Busshållplatsen med samma namn nås via linje 4, 11, 15, 17, 23, 26, 76 och 172.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Måndag till lördag kl. 08.30-16.30. Söndagar endast öppet för gudstjänstbesökare.
 • Vad kostar det?
  En vuxenbiljett kostar 18 GBP.
 • Behöver jag en guide?
  Inträdet till Sankt Paulskatedralen inkluderar multimediaguide och guidad tur. Du kan även kolla upp vår lista över de bästa guideturerna i området.
 • Hur tar jag mig dit?
  Ta Central Line till St Paul's, eller busslinje 4, 11, 15, 17, 23, 26, 76 eller 172 till hållplatsen med samma namn.
 • Ytterligare tips

  • Köp biljett i förväg på nätet så blir det billigare, och du slipper dessutom köa.

  • Fotografering och filmning är inte tillåtet inne i katedralen.

  • Vid speciella tillfällen kan Sankt Paulskatedralen vara stängd, så dubbelkolla öppettiderna på nätet innan ditt besök!

Vad besökare tycker om Sankt Paulskatedralen

Samlat omdöme

4.5 / 5

baserat på 13 984 omdömen

Väldigt bra rundtur för både Harry Potter inbitna och de mindre kunniga. Bra med liten grupp och vår guide Nic var väldigt duktig och engagerad. Tilläggas ska att vår rullstolsbundna dotter även var med och det fungerade bra.

Our guide Jack was great! I'm not even a Harry Potter fan (got the tickets for my friend) but he made it fun and mixed it up with some fun London facts. Great walk. Remember to wear comfortable shoes!

Väldigt intressant och barnvänligt även fast det var på engelska. Kul med lite harry Potter quiz och teateragerande för dottern trots att hon inte kan så mkt engelska själv.

Vår fantastiska guide "Hagrid" tog oss på en trevlig tur i Londons innerstad, med fokus på Harry Potter, men även en del annat. Passade både mig och min 10-åriga dotter.

Lagom storlek på gruppen. Vi var ca 12-15 personer. Man hann se många platser i London vilket passar alla. Även de som inte älskar Harry potter.