Rom
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Rom

Se alla upplevelser i Rom

Toppsevärdheter i Rom

Tio saker du bara måste göra i Rom

Så du har tänkt resa till den eviga staden? Här smälter 2 500 år av historia samman med god mat och spännande nattliv. Att förälska sig i Rom utan att ha gått på ett endaste museum är lätt – men här är några av platserna du kanske ändå skulle vilja se.

Vatikanstaten

Vatikanstaten

Vatikanstaten är världens minsta självständiga nation. Den består av en enklav med 842 invånare, och ligger mitt i Rom. Där finns bland annat Sixtinska kapellet och Peterskyrkan.

Vatikanmuseerna

Vatikanmuseerna

Vatikanmuseerna andas stor konsthistoria, inte minst då Sixtinska kapellet. En guidad tur där är värd varje öre.

Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet

Michelangelos takmålning inne i Sixtinska kapelletl är verkligen makalös. Och på altarväggen ser du ett annat berömt verk: Yttersta domen.

Forum Romanum

Forum Romanum

Sugen på antika romerska ruiner? Besök Forum Romanum. Där kan du fortfarande se resterna av det som en gång var ett torg full av marknad och liv omgärdat av dåtidens viktigaste myndighetsbyggnader.

Colosseum

Colosseum

Den antika romerska arkitekturen imponerar fortfarande. Det 2 000 år gamla Colosseum har en mer majestätisk utstrålning än någon modern fotbollsarena, trots att det bara är ruiner kvar.

Palatinen

Palatinen

Det var uppe på Palatinens kulle grunden till Rom lades en gång i tiden, och ruinerna är fulla av spännande mytologiska referenser. Utgrävningar har visat att det fanns bosättningar där redan år 1000 f. Kr.

Peterskyrkan

Peterskyrkan

Den häpnadsväckande Peterskyrkan uppfördes på platsen där Petrus, den förste aposteln och påven, begravdes, och är central inom den katolska världen än idag.

Rafaels stanzer

Rafaels stanzer

Rafaels stanzer är ett av de fyra rum som är öppna för allmänheten i det vatikanska palatset. Rummet har fått sitt namn från den berömda konstnär vars utsökta 1500-tals-fresker pryder väggarna därinne.

Galleria Borghese

Galleria Borghese

Galleria Borghese är ett 1600-tals-hus beläget i en stor, lummig trädgård och hålls för ett av Roms främsta museer. I huset finns en rad antikviteter, renässanskonst och tidiga barockverk.

Trevifontänen

Trevifontänen

Trevifontänen föreställer de grekiska gudarnas stamfader, Okeanos, och är full av symbolik. Fontänen blev om möjligt ännu mer världsberömd när Anita Ekberg badade i den i Fellinifilmen La dolce vita, Det ljuva livet. Kasta ett mynt i de mäktiga vattenmassorna och önska dig något!

Planera ditt besök i Rom

Hur länge bör jag stanna i Rom?

Du kan stanna några dagar eller några månader, allt beror på dig själv. Det finns mycket att göra, men Rom är dessutom otroligt promenadvänligt, och det är lätt att hitta. Detta är verkligen den rätta staden att bara strosa runt i och se vad som händer. Rätt vad det är hittar du en vacker byggnad, en antik ruin eller en trevlig liten restaurang.

Hur mycket pengar ska jag ta med?

De största turistmålen tar alla inträdesavgift. Biljetter till Colosseum kostar till exempel från 10 EUR och uppåt. Men det finns också mycket som är gratis, som att titta på ruiner och kyrkor från utsidan, och Casa del Cinema vid Villa Borghese har en mysig, kostnadsfri utomhusbio. Rom är generellt inte en särskilt dyr stad, så det går att hitta jättegod mat för en spottstyver.

Var kan jag shoppa?

Det beror helt på din budget och stil. Är du ute efter något från de stora italienska modehusen, som Prada och Gucci, kan du till exempel gå till Via Connotti nära Spanska trappan. Annars har Mercato Monti vid Colosseum en bra och trevlig loppmarknad där du kan fynda både kläder och krimskrams.

En sak till, apropå Roms ålder...

Den romerska historieskrivningen menar att Rom byggdes 753 f.Kr, men arkeologer har hittat fynd som tyder på att människor bott på platsen även långt innan dess.

Praktisk information

 • Språk
  Italienska
 • Valuta
  EUR (€)
 • Tidszon
  UTC (+01:00)
 • Landskod
  +39
 • Bäst tid att åka
  Rom ligger i södra Italien, så vintern är mild. Ett tips: Håll koll på de katolska helgdagarna! Då är mycket stängt, och stan är full av helglediga italienare. Oavsett om du till exempel vill uppleva påskfirandet i Vatikanstaten så är det bra att veta i förväg.

Att göra i Rom

De mest populära sevärdheterna i Rom

Städer i Italien

Alla saker att se i Rom

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Rom? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Rom

Mycket lärorik och intressant tur - hög kvalitet!

Det enormt rika området Colosseum/Forum Romanum/Palatinen lyfter flera nivåer med kunnig guidning och den här turen var riktigt innehållsrik och välkomponerad. Mycket skicklig guide som behärskade språket (i vårt fall engelska) mycket bra, hade mycket goda kunskaper om området, historien och kulturen och dessutom kunde förmedla allt på ett intresseväckande och roligt sätt. Guiden satte in lämningarna i ett sitt historiska sammanhang men kunde också berätta om hur ruiner och utgrävningar varit brickor i det politiska och religiösa spelet genom århundradena. Mycket bra och prisvärd tur!

Mycket bra att detta fanns och att vi påmindes med jämna mellanrum

Vår Resa var första gången till Rom ,Italien och kom i kontakt med get you guide via sociala medier . Jättebra att använda detta när man besöker olika ställen. Ha rekommenderat detta åt vänner och bekanta. Kommer absolut att använda detta vid ett nytt tillfälle när vi reser. Guidningen gick på perfekt engelska och en mycket trevlig och påläst Guide. Vatikanen som vi besökte i Rom med get ypo guide som hjälp var till mycket hjälp med tanke på långa köer vid högsäsong. Och så fick vi med jämna mellanrum meddelande om var vi skulle mötas opp före guidningen och klockslag.

Ett minne för livet och absolut värt pengarna

Det var skönt att slippa de oändliga köerna och mottagningen var välorganiserad. Jag saknade inte guide men de aktiva guiderna inte var särskilt diskreta utom de som använde sig av mikrofon och hörlurar till grupper. Folk är förresten fullständigt hänsynslösa och odisciplinerade. Men det är som det är.

Uppfyllde våra förväntningar till fullo.

En förträfflig utflykt! Hadrianus Villa var verkligen intressant och Villa d’Este var mycket vackert med alla sina fontäner. Kan rekommenderas å det varmaste. Vår guide Alfredo var verkligen kunnig och kändes familjär fast vi var en ganska stor grupp visade han alla uppmärksamhet.

Rom: Dagstur till Villa D'Este och Hadrianus Villa Omdöme från: Lena, 2019-06-24

Magisk upplevelse tack vare Tahini vår guide!

Fantastisk guide, Tahini, som på ett otroligt kunnigt och proffesionellt sätt guidade oss genom Roms antika historia. De tre timmarna flög iväg. Enkelt att boka och bra info fram till guidningen. Kan varmt rekommendera detta! 100 % utdelning!

Rom: Rundtur till Colosseum, Palatinen och Forum Romanum Omdöme från: christel, 2019-05-08