Upplevelser i

Rom

Alla vägar leder till denna 2 500 år gamla metropol där gammalt och nytt blandas.

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Tio saker du bara måste göra i Rom

Så du har tänkt resa till den eviga staden? Här smälter 2 500 år av historia samman med god mat och spännande nattliv. Att förälska sig i Rom utan att ha gått på ett endaste museum är lätt – men här är några av platserna du kanske ändå skulle vilja se.

 • Vatikanstaten

  1. Vatikanstaten

  Vatikanstaten är världens minsta självständiga nation. Den består av en enklav med 842 invånare, och ligger mitt i Rom. Där finns bland annat Sixtinska kapellet och Peterskyrkan.

 • Vatikanmuseerna

  2. Vatikanmuseerna

  Vatikanmuseerna andas stor konsthistoria, inte minst då Sixtinska kapellet. En guidad tur där är värd varje öre.

 • Sixtinska kapellet

  3. Sixtinska kapellet

  Michelangelos takmålning inne i Sixtinska kapelletl är verkligen makalös. Och på altarväggen ser du ett annat berömt verk: Yttersta domen.

 • Forum Romanum

  4. Forum Romanum

  Sugen på antika romerska ruiner? Besök Forum Romanum. Där kan du fortfarande se resterna av det som en gång var ett torg full av marknad och liv omgärdat av dåtidens viktigaste myndighetsbyggnader.

 • Colosseum

  5. Colosseum

  Den antika romerska arkitekturen imponerar fortfarande. Det 2 000 år gamla Colosseum har en mer majestätisk utstrålning än någon modern fotbollsarena, trots att det bara är ruiner kvar.

 • Palatinen

  6. Palatinen

  Det var uppe på Palatinens kulle grunden till Rom lades en gång i tiden, och ruinerna är fulla av spännande mytologiska referenser. Utgrävningar har visat att det fanns bosättningar där redan år 1000 f. Kr.

 • Peterskyrkan

  7. Peterskyrkan

  Den häpnadsväckande Peterskyrkan uppfördes på platsen där Petrus, den förste aposteln och påven, begravdes, och är central inom den katolska världen än idag.

 • Rafaels stanzer

  8. Rafaels stanzer

  Rafaels stanzer är ett av de fyra rum som är öppna för allmänheten i det vatikanska palatset. Rummet har fått sitt namn från den berömda konstnär vars utsökta 1500-tals-fresker pryder väggarna därinne.

 • Galleria Borghese

  9. Galleria Borghese

  Galleria Borghese är ett 1600-tals-hus beläget i en stor, lummig trädgård och hålls för ett av Roms främsta museer. I huset finns en rad antikviteter, renässanskonst och tidiga barockverk.

 • Trevifontänen

  10. Trevifontänen

  Trevifontänen föreställer de grekiska gudarnas stamfader, Okeanos, och är full av symbolik. Fontänen blev om möjligt ännu mer världsberömd när Anita Ekberg badade i den i Fellinifilmen La dolce vita, Det ljuva livet. Kasta ett mynt i de mäktiga vattenmassorna och önska dig något!

Planera ditt besök

 • Hur länge bör jag stanna i Rom?

  Du kan stanna några dagar eller några månader, allt beror på dig själv. Det finns mycket att göra, men Rom är dessutom otroligt promenadvänligt, och det är lätt att hitta. Detta är verkligen den rätta staden att bara strosa runt i och se vad som händer. Rätt vad det är hittar du en vacker byggnad, en antik ruin eller en trevlig liten restaurang.

 • Hur mycket pengar ska jag ta med?

  De största turistmålen tar alla inträdesavgift. Biljetter till Colosseum kostar till exempel från 10 EUR och uppåt. Men det finns också mycket som är gratis, som att titta på ruiner och kyrkor från utsidan, och Casa del Cinema vid Villa Borghese har en mysig, kostnadsfri utomhusbio. Rom är generellt inte en särskilt dyr stad, så det går att hitta jättegod mat för en spottstyver.

 • Var kan jag shoppa?

  Det beror helt på din budget och stil. Är du ute efter något från de stora italienska modehusen, som Prada och Gucci, kan du till exempel gå till Via Connotti nära Spanska trappan. Annars har Mercato Monti vid Colosseum en bra och trevlig loppmarknad där du kan fynda både kläder och krimskrams.

 • En sak till, apropå Roms ålder...

  Den romerska historieskrivningen menar att Rom byggdes 753 f.Kr, men arkeologer har hittat fynd som tyder på att människor bott på platsen även långt innan dess.

Praktisk information

 • Språk
  Italienska
 • Valuta
  EUR (€)
 • Tidszon
  UTC (+01:00)
 • Landskod
  +39
 • Bäst tid att åka
  Rom ligger i södra Italien, så vintern är mild. Ett tips: Håll koll på de katolska helgdagarna! Då är mycket stängt, och stan är full av helglediga italienare. Oavsett om du till exempel vill uppleva påskfirandet i Vatikanstaten så är det bra att veta i förväg.

Sightseeing in Rom

Möchten Sie alle Aktivitäten in Rom entdecken? Sehen Sie hier die vollständige Liste.

Vad besökare tycker om Rom

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 239 713 omdömen

Mer eller mindre perfekt guidad tur av de vatikanska museerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Guiden (Alessandra) var konsthistoriker och berättade kunnigt om utvalda föremål, från sarkofager och vävda tapeter till Michelangelos målningar, och blandade in lite smårolig kuriosa här och var.

We had a really good and enthusiastic guide in Matteo. He really seemed to enjoy talking about Rome and gave a lot of extra information that we never would have received on our own. So, a big thank you Matteo!

Our guide, Jessica, was amazing! It was perfect to have a guide and skipping the lines. Easy to find the meetinpoint and all the information with the app.

Well organized. Great guide (Massimo) with Broad Knowledge and good sense of humor.

Var bara fantastiskt bra med Crown Tour som är er partner. BÄSTA GUIDE O BÄSTA TOUR