Riksdagshuset i Berlin
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
På grund av Covid-19-utbrottet kan turer och attraktioner på stället vara temporärt stängda. Du hittar den senaste infon på vår reseuppdateringssida. Läs mer.
Bästsäljare
berlin rundtur i liten grupp om tredje riket kalla kriget

Berlin: Rundtur i liten grupp om Tredje riket & kalla kriget

Längd: 2 timmar
537 omdömen
GetYourGuide Originals
537

Upptäck Berlins unika historia på en två timmars rundvandring. Dra nytta av fördelen med en mindre eller privat grupp. Upplevelsen börjar med…

Riksdagshuset i Berlin: Upplevelser

Se alla upplevelser i Riksdagshuset i Berlin

Toppsevärdheter i Berlin

Se 362 upplevelser

Reichstag – fem historiska milstolpar

Få byggnader kan stoltsera med samma rika historiska arv som riksdagsbyggnaden i Berlin. Härinne har några av Tysklands mest avgörande ögonblick utspelat sig, från kejsardömets era och ända fram till idag. Här är fem av de viktigaste milstolparna.

Kung Vilhelm I lägger grundstenen

Kung Vilhelm I lägger grundstenen

Bygget av riksdagsbyggnaden kringgärdades av flera kontroverser, bland annat fick den eklektiska byggnadsstilen mycket kritik. Trots att den första grundstenen lades 1884 blev huset inte färdigt förrän tio år senare.

Weimarrepublikens födelse

Weimarrepublikens födelse

Den 9 november 1918 gick politikern Philipp Scheidemann ut på riksdagsbyggnadens balkong och utropade Weimarrepubliken. Därmed var det tyska kejsardömets dagar över och det gamla Tyskland gick i graven.

Riksdagsbranden

Riksdagsbranden

Den 27 februari 1933 började riksdagsbyggnaden brinna. Branden var anlagd och förstörde byggnaden invändigt. Vem den skyldige var är fortfarande omtvistat, men Hitler tog tillfället i akt att stärka nazisternas makt med hänvisning till att man måste hålla mer ordning på folket.

Tysklands återförening

Tysklands återförening

Efter Berlinmurens fall och Östtysklands upplösning firades Tysklands återförening i riksdagsbyggnaden den 3 oktober 1990.

Parlamentet flyttar tillbaka in i riksdagshuset

Parlamentet flyttar tillbaka in i riksdagshuset

Efter omfattande renovering och rekonstruktion kunde det tyska parlamentet återigen flytta in i riksdagen den 19 april 1999. Idag är riksdagshuset det näst mest besökta turistmålet i Tyskland.

Våra tips

Besök domen

Uppe i riksdagsbyggnadens berömda glasdom ser man ut över hela Berlin. Inträdet är gratis, men du måste registrera dig i förväg på riksdagens hemsida. Byggnaden är öppen varje dag från kl. 08.00 till midnatt, men sista insläpp sker kl. 22.00.

Gratis guidetur

Den som vill gräva ännu djupare i riksdagsbyggnadens historia kan gå på gratis guidetur. Eftersom efterfrågan på guideturerna är stor går platserna åt fort, så se till att anmäla dig på nätet långt i förväg.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Alla dagar utom julafton. Ibland påverkas öppettiderna av inplanerade byggarbeten, så kolla dagsläget på nätet innan.
 • Behöver jag en guide?
  Om du vill veta mer om den roll som riksdagshuset spelat i Tysklands historia, så ja! Det finns kombinerade turer för riksdagsbyggnaden och regeringskvarteren.
 • Hur tar jag mig dit?
  Riksdagsbyggnaden är lättillgänglig via Berlins kollektivtrafik. Närmast ligger S-Bahn-stationen Brandenburger Tor.
 • Ytterligare tips

  • Se till att du har med dig pass eller id-kort, samt din internetbokning.

  • Kom dit runt en halvtimme före ditt planerade besök, så att du hinner gå igenom säkerhetskontrollerna.

Vad besökare tycker om Riksdagshuset i Berlin

Samlat omdöme
4.7 / 5
baserat på 21 115 omdömen

Väldigt trevligt sätt att uppleva Berlin på. Man får se mycket samtidigt som man motionerar ;-). Det hänger förstås på att guiden är bra och "vår": Scott, var alldeles utmärkt! Väldigt behaglig att lyssna till, rolig och trevlig.

Berlin: Stadsrundvandring Omdöme från:

Mycket bra och genomtänkt guidning! Mycket bra guide! Bra presentationer i ett lagom tempo! Mycket intressant föreläsning i Förbundsdagen! Besöket i kupolen ovanpå riksdagshuset en höjdpunkt i alla avseenden.

En super tur med en fenomenal irländsk kille som berättade Berlins historia till oss på 2 timmar, wow, han gjorde vår dag !!!! Tack till Jim , hälsningar från Uffe och Helena från Sverige

Personlig guide som även berättade små anekdoter som gjorde historien levande och närvarande! Guiden var från Australien och pratade lättförståeligt engelska. Rekommenderar denna tur.

Jättetrevlig guide som guidade och berättade om det vi förväntat! Plus väntade in oss som kom lite sent