Riksdagshuset i Berlin

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Reichstag – fem historiska milstolpar

Få byggnader kan stoltsera med samma rika historiska arv som riksdagsbyggnaden i Berlin. Härinne har några av Tysklands mest avgörande ögonblick utspelat sig, från kejsardömets era och ända fram till idag. Här är fem av de viktigaste milstolparna.

 • Kung Vilhelm I lägger grundstenen

  1. Kung Vilhelm I lägger grundstenen

  Bygget av riksdagsbyggnaden kringgärdades av flera kontroverser, bland annat fick den eklektiska byggnadsstilen mycket kritik. Trots att den första grundstenen lades 1884 blev huset inte färdigt förrän tio år senare.

 • Weimarrepublikens födelse

  2. Weimarrepublikens födelse

  Den 9 november 1918 gick politikern Philipp Scheidemann ut på riksdagsbyggnadens balkong och utropade Weimarrepubliken. Därmed var det tyska kejsardömets dagar över och det gamla Tyskland gick i graven.

 • Riksdagsbranden

  3. Riksdagsbranden

  Den 27 februari 1933 började riksdagsbyggnaden brinna. Branden var anlagd och förstörde byggnaden invändigt. Vem den skyldige var är fortfarande omtvistat, men Hitler tog tillfället i akt att stärka nazisternas makt med hänvisning till att man måste hålla mer ordning på folket.

 • Tysklands återförening

  4. Tysklands återförening

  Efter Berlinmurens fall och Östtysklands upplösning firades Tysklands återförening i riksdagsbyggnaden den 3 oktober 1990.

 • Parlamentet flyttar tillbaka in i riksdagshuset

  5. Parlamentet flyttar tillbaka in i riksdagshuset

  Efter omfattande renovering och rekonstruktion kunde det tyska parlamentet återigen flytta in i riksdagen den 19 april 1999. Idag är riksdagshuset det näst mest besökta turistmålet i Tyskland.

Planera ditt besök

 • Besök domen

  Uppe i riksdagsbyggnadens berömda glasdom ser man ut över hela Berlin. Inträdet är gratis, men du måste registrera dig i förväg på riksdagens hemsida. Byggnaden är öppen varje dag från kl. 08.00 till midnatt, men sista insläpp sker kl. 22.00.

 • Gratis guidetur

  Den som vill gräva ännu djupare i riksdagsbyggnadens historia kan gå på gratis guidetur. Eftersom efterfrågan på guideturerna är stor går platserna åt fort, så se till att anmäla dig på nätet långt i förväg.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Alla dagar utom julafton. Ibland påverkas öppettiderna av inplanerade byggarbeten, så kolla dagsläget på nätet innan.
 • Behöver jag en guide?
  Om du vill veta mer om den roll som riksdagshuset spelat i Tysklands historia, så ja! Det finns kombinerade turer för riksdagsbyggnaden och regeringskvarteren.
 • Hur tar jag mig dit?
  Riksdagsbyggnaden är lättillgänglig via Berlins kollektivtrafik. Närmast ligger S-Bahn-stationen Brandenburger Tor.
 • Ytterligare tips

  • Se till att du har med dig pass eller id-kort, samt din internetbokning.

  • Kom dit runt en halvtimme före ditt planerade besök, så att du hinner gå igenom säkerhetskontrollerna.

Alla saker att se i Riksdagshuset i Berlin

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Riksdagshuset i Berlin? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Riksdagshuset i Berlin

Samlat omdöme

4.7 / 5

baserat på 22 459 omdömen

2 timmars bilfärd var perfekt för oss, mycket informativ, busschauffören bemästrar sitt jobb, ... Och hon tog flera bilder av oss 4 vänner framför bussen. Spetsen i den lite längre pausen för en kort mellanmålspaus var exakt rätt. Det fanns också många nyheter för oss båda berlinerna. Vi kan verkligen rekommendera detta. Jag har ytterligare ett tips för att förlänga rutten: kör bara från Alex till FN: s torg, förbi "Kosmos", eftersom den tidigare Stalinallee är en monumental gata med mycket historia.

Fullständig frihet att välja hur jag upptäcker Berlin: med buss eller promenader. Ta reda på de viktigaste hotspotsna på kort tid. Om du är trött, kom bara in och låt utsikten och ljudinformationen "duscha dig", det är ibland trevligt att konsumera passivt i regnigt väder. Guiderna som går runt på företagets vägnar är också mycket hårt arbetande, engagerade och hjälpsamma.

Maria vår guide var mycket trevlig och framförallt kunnig och berättade om Berlins historia på ett sätt så att de två timmarna var över alldeles för fort! Våra tre tonåringar var fängslade och det säger inte lite det. Vi kan verkligen rekommendera den här turen och ger den Maria full pott!

Matti guidade oss genom Berlin i fredags på en utomordentligt trevlig, kompetent och intressant tur. Tack för en trevlig tur! Eva och Thomas

Mycket trevlig och intressant tur som leddes av kunnig guide.