Pragborgen

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem fakta om Pragborgen

Det vidsträckta världsarvet som är Pragborgen har varit maktens boning från Böhmens regenter och framåt. Slottet räknas som det mest betydande tjeckiska monumentet och är än idag en av landets viktigaste kulturinstitutioner. Här är några intressanta små fakta om detta centraleuropeiska underverk.

 • Störst i världen!

  1. Störst i världen!

  Pragborgen har en area på 70 000 kvadratmeter, och är därmed det största medeltidsslottet i världen.

 • Vituskatedralen

  2. Vituskatedralen

  Inuti Pragborgen ligger den magnifika [Vituskatedralen](/st-vituskatedralen-l3555/. Ett fantastiskt exempel på gotisk arkitektur, och fortfarande en av de mest framstående kyrkorna i landet.

 • Blandad arkitektur

  3. Blandad arkitektur

  Genom århundranden av maktskiften och växlande kulturella influenser har slottet utvecklats till en spännande blandning av stilar, från romansk arkitektur till svulstig barock.

 • Prags slottsorkester

  4. Prags slottsorkester

  Slottsorkestern är inte så mycket en orkester som en liten ensemble, och spelar regelbundet utanför Pragborgens grindar. Missa dem inte! De är mycket duktiga.

 • Vaktavlösning

  5. Vaktavlösning

  Eftersom Pragborgen är den tjeckiske presidentens officiella residens bevakas den av vakter som avlöser varandra varje timme.

Planera ditt besök

 • Vilka är öppettiderna?

  Öppettiderna varierar, så kolla Pragborgens hemsida innan ditt besök. Borggården är öppen april till oktober kl. 05.00-00.00, och november till mars kl. 06.00-23.00. Själva borgen är öppen april till oktober kl. 09.00-17.00, och november till mars kl. 09.00-16.00.

 • Behöver jag guidning?

  Eftersom slottet är så ofantligt stort och dessutom fullt av sevärdheter rekommenderas guidning. Du kan antingen gå med en grupp, eller använda audioguide och utforska slottet på egen hand.

 • Vad kostar det?

  Det finns flera olika sorters biljetter, beroende på hur mycket av Pragborgen du vill se. Den dyraste varianten, som kallas Rundtur A kostar 350 CZK (drygt 120 SEK). Ungdomar och seniorer kan köpa rabatterade biljetter för 175 CZK, och barn går in gratis tillsammans med två betalande vuxna.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Pragborgens öppettider varierar beroende på säsong. På sommaren är borggården öppen kl. 05.00-00.00. Slottsbyggnaderna är vanligen öppna under kontorstid (kl. 09.00-17.00). På vintern är öppettiderna något mer begränsade.
 • Vad kostar det?
  Att strosa runt inne på borggården är gratis. Biljettpriser till slottet varierar.
 • Behöver jag en guide?
  Det är definitivt till hjälp. Kolla upp våra turer i Pragborgen för att hitta det alternativ som passar dig bäst.
 • Hur tar jag mig dit?
  Om du promenerar till fots har du en hisnande utsikt, i dubbel bemärkelse. Utsikten är vacker, men höjderna branta. Om du vill slippa mjölksyra i vaderna innan ditt besök i Pragborgen så kan du ta spårvagn 22 till Pražský hrad eller åka tunnelbana till stationen Malostranská.
 • Ytterligare tips
  Vill du fota inne i byggnaderna? Då måste du lösa fotolicens i biljettkassan.

Alla saker att se i Pragborgen

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Pragborgen? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Pragborgen

Samlat omdöme

4.5 / 5

baserat på 10 919 omdömen

Personlig, proffsig guide gav oss bästa touren av Prag!

Vi gick en tur på 3 timmar. Vi fick en personlig guide, Michaela. Hon var mycket proffsig och underhållande. Högsta betyg! Hon berättade både historia och nutid. Gav oss ett samband och en förståelse för både nutid och dåtid. Supernöjda! Lagom med 3 timmar. Michaela kom även med tips på restauranger.

Jag rekommenderar den här turen. Du har alla attraktioner i Pragborgen på en biljett.Guiden var väldigt snäll, trevlig och kunnig. Han talade mycket bra engelska.

Bra guidning och smidigt med biljett till fortsatt tur i egen takt inne i borgen mm. Det vackra vädret höjde verkligen upplevelsen.

Berättade väldigt mkt och var allmänt trevlig. Kändes inte som inövat efter något manus.

Hej. Vi hade en såå bra guidning. Trevligt o världens bästa guide. Mika. Tusen tack.