Pompeji

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Sevärdheter i Pompeji

År 79 f.Kr. fick Vesuvius ett utbrott och utplånade Pompeji i en ström av glödhet lava och vulkanaska. Sedan utgrävningarna kom igång i mitten av 1700-talet har man lyckats avtäcka en rad kulturskatter som berättar om livet i antikens värld.

 • Pompejis amfiteater

  1. Pompejis amfiteater

  Pompejis amfiteater var en av de första i världen och uppfördes bara ett år innan vulkanutbrottet. Den stora arenan var skådeplats för gladiatorspel och hade kapacitet för upp till 20 000 åskådare, som indelades i tre sektioner efter social rang.

 • Apollontemplet

  2. Apollontemplet

  Apollon var oraklernas gud inom den romerska mytologin, och står fångad i språnget i en bronsstaty mellan korintiska pelare. Templet anses vara Pompejis äldsta byggnadsverk.

 • Jupitertemplet

  3. Jupitertemplet

  Jupiter ansågs av romarna vara den mest högstående av gudar, och i Pompeji restes ett tempel till både hans, Junos och Minervas ära. Bakom dess ruiner höjer sig Vesuvius olycksbådande.

 • Faunens hem

  4. Faunens hem

  Faunens hem är en av de största bostäderna i Pompeji, och inhyser en replika av den berömda Alexandermosaiken, som föreställer Alexander den store i full strid med den persiske kung Darius III.

 • Menanders villa

  5. Menanders villa

  Denna boning med sina överdådiga fresker och mosaiker har inte fått sitt namn från de ursprungliga ägarna, familjen Poppaeus, utan från den iögonenfallande fresken som avbildar den grekiske dramatikern Menander.

 • Bröderna Vettiis hus

  6. Bröderna Vettiis hus

  Efter att slavbröderna Vettii blivit fria män byggde de sig det mest storslagna hem de kunde tänka sig, med utsökta fresker och muralmålningar som imponerar än idag.

 • Mysteriernas villa

  7. Mysteriernas villa

  Mysteriernas villa täcktes i drivor av aska under vulkanutbrottet, men klarade sig i övrigt nästan helt oskadd. Villan är framför allt känd för de nio stora målningar som täcker väggarna och som bland annat avbildar Dionysos, vinets och fruktbarhetens gud inom den grekiska mytologin, samt scener ur en ungmös ceremoniella övergång till kvinna.

Planera ditt besök

 • Biljetter till Pompeji

  Inträde till Pompeji är gratis den första söndagen varje månad, och kostar annars 11 EUR. Det finns tre ingångar till staden, Villa dei Misteri, Porta Marina och Anfiteatro, och det är inte nödvändigt att köpa biljetter i förväg. Ett tredagarspass till samtliga städer som förstördes under vulkanutbrottet – Pompeji, Herculaneum, Oplontis, Boscoreale och Stabiae – kostar 20 EUR.

 • Öppettider

  Från april till oktober är Pompeji öppet kl. 08.30-19.30, och från november till mars kl. 08.30-17.30.

 • Hur tar jag mig dit?

  Circumvesuvianas tåg på Neapel-Sorrento-linjen avgår en gång i halvtimmen, och en resa till Pompeii-Scavi Villa dei Misteri tar 30-40 minuter. Måndag till lördag går även SITA-bussar från både hamnen och centralstationen i Neapel till Piazza Esedra, som ligger alldeles vid Pompejis ingång Porta Marina. Med bil tar du dig till Pompeji via autostradan (motorvägen) A3.

 • Vilken tid på året är bäst?

  I södra Italien är både vår och höst behagliga, medan sommaren ofta kan bli väldigt varm. Pompeji består av tusentals hus utspridda över ett ganska stort område, så om du vill hinna ta dig en ordentlig titt på alla sevärdheter bör du stanna minst ett par, tre timmar. Bekväma skor är en mycket bra idé. Ta även gärna med solhatt, solskyddskräm och en stor flaska vatten.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Pompejis öppettider är från april till oktober kl. 08.30-19.30, och november till mars kl. 08.30-17.30.
 • Vad kostar det?
  En biljett till Pompeji kostar från 11 EUR och uppåt, beroende på om du väljer till transport och en guidad tur.
 • Behöver jag en guide?
  Pompeji är ett av världens absolut främsta kulturhistoriska arv, så att ha en guide vid din sida under ditt besök kommer definitivt att berika upplevelsen.
 • Hur tar jag mig dit?
  Ta Circumvesuvianas tåg till stationen Pompeii-Scavi-Villa dei Misteri, eller SITA-bussarna till hållplatsen Piazza Esedra.
 • Ytterligare tips

  • Det finns väldigt lite skugga i området, så ta med solhatt, solskyddskräm och en stor flaska vatten.

  • Pompeji har ett ytterst begränsat antal matställen, så planera i förväg och se gärna till att äta innan du går in.

Vad besökare tycker om Pompeji

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 18 679 omdömen

Perfekt dag och trevlig guide på bussresan. Vi valde att gå själva i Pompeij. Hade vi fått utpekat mer precist var de finaste villorna funnits hade det varit ännu bättre. Läs på om det innan för tiden gick fort. Vi hann se det vi ville för vi frågade inne på området. Vi valde att gå själva och äta vår lunch på eget ställe. Kändes inte som pizzalunch hade varit värt priset om än att det ingick guidning inne i Pompeij.

Pompeji var helt fantastiskt, fick 3-timmar att utforska arkeologiska parken vilket är gott om tid. Köp med dricka och något att äta under besöket i parken. Dock så blev vårat besök till vulkanen Vesuvio inställt efter rådande omständigheter, resan blev inte som det var tänkt och det blev vi självklart kompenserade utav Getyourguide. Rekommenderar starkt denna upplevelse om har en hotellvecka i Rom.

Det var fascinerande att få höra så mycket om Pompeji som stad och inte bara om vulkanutbrottet. Otroligt att man kan se så mycket av stadens hus och serviceanläggningar med fantastiska dekorationer. Vi gick en tur på två timmar men jag rekommenderar att därefter göra en matpaus och sedan gå och se "the red district".

This tour is just a perfect mix of these 2 things, recommend to start with a tour like this and then if you like to see more of Pompeii (you can walk around for days) or if you would like to see the other city's you should book a separate tour. This one gives you a interesting history and legends.

Vi har varit på guidad rundtur med arkeologen Paolo i Pompeij. Jättenöjd! Absolut värt pengarna. Turen tog mellan 2,5-3 timmar och ibland var det lite lurigt att gå. Utan guide tror jag inte att vi hade förstått historien om Pompeij, trots att vi hade läst på om staden före turen.