Pompeji
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Bästsäljare
pompeji guidad tur i liten grupp med arkeolog

Pompeji: Guidad tur i liten grupp med arkeolog

Längd: 2 timmar
412 omdömen
GetYourGuide Originals
412

Upptäck den antika staden Pompeji på en guidad tur i liten grupp ledd av en arkeolog. Få företräde i biljettkön och utforska de berömda…

Pompeji: Upplevelser

Se alla upplevelser i Pompeji

Toppsevärdheter i Neapel

Se 509 upplevelser

Sevärdheter i Pompeji

År 79 f.Kr. fick Vesuvius ett utbrott och utplånade Pompeji i en ström av glödhet lava och vulkanaska. Sedan utgrävningarna kom igång i mitten av 1700-talet har man lyckats avtäcka en rad kulturskatter som berättar om livet i antikens värld.

Pompejis amfiteater

Pompejis amfiteater

Pompejis amfiteater var en av de första i världen och uppfördes bara ett år innan vulkanutbrottet. Den stora arenan var skådeplats för gladiatorspel och hade kapacitet för upp till 20 000 åskådare, som indelades i tre sektioner efter social rang.

Apollontemplet

Apollontemplet

Apollon var oraklernas gud inom den romerska mytologin, och står fångad i språnget i en bronsstaty mellan korintiska pelare. Templet anses vara Pompejis äldsta byggnadsverk.

Jupitertemplet

Jupitertemplet

Jupiter ansågs av romarna vara den mest högstående av gudar, och i Pompeji restes ett tempel till både hans, Junos och Minervas ära. Bakom dess ruiner höjer sig Vesuvius olycksbådande.

Faunens hem

Faunens hem

Faunens hem är en av de största bostäderna i Pompeji, och inhyser en replika av den berömda Alexandermosaiken, som föreställer Alexander den store i full strid med den persiske kung Darius III.

Menanders villa
Foto: Pompeii - House of the Menander

Menanders villa

Denna boning med sina överdådiga fresker och mosaiker har inte fått sitt namn från de ursprungliga ägarna, familjen Poppaeus, utan från den iögonenfallande fresken som avbildar den grekiske dramatikern Menander.

Bröderna Vettiis hus
Foto: Pompeii - House of the Vettii

Bröderna Vettiis hus

Efter att slavbröderna Vettii blivit fria män byggde de sig det mest storslagna hem de kunde tänka sig, med utsökta fresker och muralmålningar som imponerar än idag.

Mysteriernas villa
Foto: Justin Ennis@flickr (CC BY 2.0)

Mysteriernas villa

Mysteriernas villa täcktes i drivor av aska under vulkanutbrottet, men klarade sig i övrigt nästan helt oskadd. Villan är framför allt känd för de nio stora målningar som täcker väggarna och som bland annat avbildar Dionysos, vinets och fruktbarhetens gud inom den grekiska mytologin, samt scener ur en ungmös ceremoniella övergång till kvinna.

Våra tips

Biljetter till Pompeji

Inträde till Pompeji är gratis den första söndagen varje månad, och kostar annars 11 EUR. Det finns tre ingångar till staden, Villa dei Misteri, Porta Marina och Anfiteatro, och det är inte nödvändigt att köpa biljetter i förväg. Ett tredagarspass till samtliga städer som förstördes under vulkanutbrottet – Pompeji, Herculaneum, Oplontis, Boscoreale och Stabiae – kostar 20 EUR.

Öppettider

Från april till oktober är Pompeji öppet kl. 08.30-19.30, och från november till mars kl. 08.30-17.30.

Hur tar jag mig dit?

Circumvesuvianas tåg på Neapel-Sorrento-linjen avgår en gång i halvtimmen, och en resa till Pompeii-Scavi Villa dei Misteri tar 30-40 minuter. Måndag till lördag går även SITA-bussar från både hamnen och centralstationen i Neapel till Piazza Esedra, som ligger alldeles vid Pompejis ingång Porta Marina. Med bil tar du dig till Pompeji via autostradan (motorvägen) A3.

Vilken tid på året är bäst?

I södra Italien är både vår och höst behagliga, medan sommaren ofta kan bli väldigt varm. Pompeji består av tusentals hus utspridda över ett ganska stort område, så om du vill hinna ta dig en ordentlig titt på alla sevärdheter bör du stanna minst ett par, tre timmar. Bekväma skor är en mycket bra idé. Ta även gärna med solhatt, solskyddskräm och en stor flaska vatten.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Pompejis öppettider är från april till oktober kl. 08.30-19.30, och november till mars kl. 08.30-17.30.
 • Vad kostar det?
  En biljett till Pompeji kostar från 11 EUR och uppåt, beroende på om du väljer till transport och en guidad tur.
 • Behöver jag en guide?
  Pompeji är ett av världens absolut främsta kulturhistoriska arv, så att ha en guide vid din sida under ditt besök kommer definitivt att berika upplevelsen.
 • Hur tar jag mig dit?
  Ta Circumvesuvianas tåg till stationen Pompeii-Scavi-Villa dei Misteri, eller SITA-bussarna till hållplatsen Piazza Esedra.
 • Ytterligare tips

  • Det finns väldigt lite skugga i området, så ta med solhatt, solskyddskräm och en stor flaska vatten.

  • Pompeji har ett ytterst begränsat antal matställen, så planera i förväg och se gärna till att äta innan du går in.

Vad besökare tycker om Pompeji

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 18 718 omdömen

Guidning Pompeji ok men Vesuvius var alldeles för torftig

För att förenkla resan bokade vi guide och letade då efter en tur med hämtning vid hotellet för att slippa allt krångel. Tyvärr visade det sig att man var tvungen att ringa och bekräfta kvällen innan trots att allt var förbetalt. Massor med trassel i onödan de hämtade oss inte vid hotellet vi gick ta oss till en mötesplats. Hade vi vetat detta hade vi bokat billigare och enklare på plats i Neapel. Känner mig lurad och missnöjd.

Väl värt pengarna att åka på guidad tur!

En vän sa till mig en gång att "en bra guide kan få en vanlig sten till att bli något jätteintressant". I pompeii är det inte bara mycket sten, varenda en bär på en historia och guiden, Maria, skötte det fantastiskt att översätta dess historia till oss. Upphämtning på hotell och all logistik runt omkring gick smidigt. Vatten och solhatt rekommenderas. Kanske något salt att äta på vägen tillbaka.

Pompeji: Halvdags utflykt från Neapel eller Sorrento Omdöme från:

Pompeji-delen utmärkt, rörigt med bussar till Veusvius

Guide Andrea mycket bra i Pompeji och vi fick se och lära mycket. Sedan tyvärr rörigt med vidare busstransport till Vesuvius - olika guider for hit och dit. Guidning i bussen på väldigt snabb och svårtydd italiensk-engelska, rörigt även när vi skulle från Vesuvius. På plussidan definitivt Pompeji-delen, gott om tid för helt OK pizza-lunch, och tillräckligt med tid även för egen titt på Vesuvius.

Härlig dagstur, som varmt rekommenderas.

Det var en härlig dagstur med bra guider och bra arrangemang. Pompeij var fantastiskt att se och vi fick verkligen en känsla för hur det var på den tiden. Att klättra upp på Vesuvius var fantastiskt. Väl uppe, efter en lätt ansträngande klättring, fick vi vår belöning med en fantastisk utsikt både ner i kratern och ut över det omkringliggande området. Utflykten kan varmt rekommenderas.

Bra och kunnig guide men inträdet kunde ha ingått i priset.

I vår bokning ingick att vi kunde stanna kvar på området efter guiden var klar. Blev svårt att genomföra för vår återsamlingsplats och återlämnande av teknisk utrustning gjordes utanför Pompeij och vi fick inte gå in igen. Annars var vår guide duktig och informativ. Spännande rundvandring trots den tryckande värmen.