Peterskyrkan

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Peterskyrkans majestätiska arkitektur

Den världsberömda Peterskyrkan påbörjades 1506 och tog 120 år att färdigställa. Kyrkan är inte bara ett arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk, utan dessutom ett av de mest förnämsta exemplen på senrenässans. Här är fem höjdpunkter!

 • Petersplatsen

  1. Petersplatsen

  Framför kyrkans magnifika entré ligger ett stort torg med en 25 meter hög obelisk omgiven av fyrdubbla toskanska kolonner.

 • Fasaden

  2. Fasaden

  Kyrkofasaden är 114 meter bred och 45 meter hög. Den formgavs av barockarkitekten Maderno och är helt och hållet byggd i travertinsten. Travertin har egenskapen att den ändrar färg med åren. Från början var kyrkan vit.

 • Navet

  3. Navet

  Ingen av de inblandade arkitekterna och konstnärerna trodde på minimalism. Ju mer desto bättre löd deras devis. Utsmyckningen, och särskilt då Madernos nav, är så ymnig och överdådig att den ibland nästan framkallar yrsel.

 • Domen

  4. Domen

  Med sina 136 meter är Michelangelos dom den högsta i världen. Den utgör en stolt del av Roms silhuett och bjuder på ett fantastiskt vackert panorama över staden.

 • De vatikanska grottorna

  5. De vatikanska grottorna

  Under basilikan ligger ett stort tunnelnät och grottor. Här har många påvar begravts, inklusive Johannes Paulus II och världens förste påve, Petrus själv.

Planera ditt besök

 • Klädkod

  Detta är en katolsk kyrka och besökare förväntas täcka knä och axlar. Oavsett hur varmt det är ute kommer du helt enkelt inte in om du dyker upp i linne och shorts eller kort kjol.

 • Kom tidigt för att undvika köer

  Köerna kan bli väldigt långa till Peterskyrkan. Det är därför en bra idé att komma tidigt, inte minst på sommaren då temperaturen kan bli rent outhärdlig fram på dagen. Kyrkan öppnar kl. 07.00, och oftast slingrar sig kön lång runt torget redan vid elvatiden på förmiddagen.

 • Träffa påven

  Påven håller öppen audiens varje onsdag. Under sommaren är det Petersplatsen som gäller, och vintertid Audienshallen. Audiensen börjar kl. 10.30, men de flesta kommer betydligt tidigare i hopp om bra plats. Insläppet börjar oftast någon gång mellan kl. 08.00 och kl. 08.30.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppnar kl. 07.00. April till september stänger kyrkan kl. 19.00, och oktober till mars en timme tidigare.
 • Vad kostar det?
  Biljettpris varierar utifrån gruppens storlek.
 • Behöver jag en guide?
  Rekommenderas!
 • Hur tar jag mig dit?
  Buss 40, 60 och 64 går till Vatikanstaten. Alternativt kan du ta tunnelbanans röda linje till stationen Cipro.
 • Ytterligare tips

  • Ta med en scarf eller tunn kofta att dra på dig när du går in i kyrkan, så kan du vara baraxlad innan. Bär ej shorts eller kort kjol.

  • Glöm inte solskyddsfaktor och en flaska vatten till kön.

Vad besökare tycker om Peterskyrkan

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 17 453 omdömen

Professionell guidning men viss information saknades.

Påläst guide som tog hänsyn till det hettan som var under turen. Saknade dock information på sidan gällande klädkoden som gäller inne i Sixtinska Kapellet och St Peters-kyrkan. Det är ej tillåtet att gå in med bara axlar och shorts, dock verkar de gå att tumma på just shortsdelen. När det är högsäsong och mycket turister så stänger ibland Sixtinska kapellet, något vi fick reda på under själva guidningen. Som tur var så var det öppet och man fick en helt makalös upplevelse av att se Michelangelos kända verk, rekommenderas starkt! Ta med en full vattenflaska då det inte finns många ställen att fylla på den under turens gång.

Bra guide, lärorikt och smidigt att slippa köa

Kan verkligen rekommendera denna tjänst. Vi fick en bra guide, gick snabbt att komma in och kändes tryggt att bara följa efter någon som visste var man skulle. Lärorikt och inspirerande. Det enda minus var att man inte kunde påverka i vilken takt man ville ta det. Men som ett första besök är det värt att ha en kunnig guide.

En fantastisk guide som jag vill rekommendera alla. Han var oerhört kunnig och samtidigt humoristisk. Medan vi stod i den långa kön till säkerhetskontrollen, föreläste/berättade guiden om Peterskyrkan på ett så spännande sätt att vi glömde bort köandet. Det var helt enkelt guiden som gjorde att hela besöket lyfte.

Profesjonalna i godna zaufania firma. Ogolnie wszystko dobrze zorganizowane, ale za szybkie tempo... Profesjonalny i sympatyczny przewodnik. Zwiedzanie glownych atrakcji Rzymu szybkim marszem, a czasami to byl niemal bieg!

Lite svårt att hitta mötesplatsen då den är på andra sidan en hög mur. Google maps stämmer ej. Annars mycket bra arrangerat med bra och kunnig guide och tidsmässigt skottsäkert. Kunde varit med historisk information.