Peterskyrkan
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Peterskyrkan: Upplevelser

Se alla upplevelser i Peterskyrkan

Toppsevärdheter i Rom

Se 1415 upplevelser

Peterskyrkans majestätiska arkitektur

Den världsberömda Peterskyrkan påbörjades 1506 och tog 120 år att färdigställa. Kyrkan är inte bara ett arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk, utan dessutom ett av de mest förnämsta exemplen på senrenässans. Här är fem höjdpunkter!

Petersplatsen

Petersplatsen

Framför kyrkans magnifika entré ligger ett stort torg med en 25 meter hög obelisk omgiven av fyrdubbla toskanska kolonner.

Fasaden

Fasaden

Kyrkofasaden är 114 meter bred och 45 meter hög. Den formgavs av barockarkitekten Maderno och är helt och hållet byggd i travertinsten. Travertin har egenskapen att den ändrar färg med åren. Från början var kyrkan vit.

Navet

Navet

Ingen av de inblandade arkitekterna och konstnärerna trodde på minimalism. Ju mer desto bättre löd deras devis. Utsmyckningen, och särskilt då Madernos nav, är så ymnig och överdådig att den ibland nästan framkallar yrsel.

Domen

Domen

Med sina 136 meter är Michelangelos dom den högsta i världen. Den utgör en stolt del av Roms silhuett och bjuder på ett fantastiskt vackert panorama över staden.

De vatikanska grottorna

De vatikanska grottorna

Under basilikan ligger ett stort tunnelnät och grottor. Här har många påvar begravts, inklusive Johannes Paulus II och världens förste påve, Petrus själv.

Våra tips

Klädkod

Detta är en katolsk kyrka och besökare förväntas täcka knä och axlar. Oavsett hur varmt det är ute kommer du helt enkelt inte in om du dyker upp i linne och shorts eller kort kjol.

Kom tidigt för att undvika köer

Köerna kan bli väldigt långa till Peterskyrkan. Det är därför en bra idé att komma tidigt, inte minst på sommaren då temperaturen kan bli rent outhärdlig fram på dagen. Kyrkan öppnar kl. 07.00, och oftast slingrar sig kön lång runt torget redan vid elvatiden på förmiddagen.

Träffa påven

Påven håller öppen audiens varje onsdag. Under sommaren är det Petersplatsen som gäller, och vintertid Audienshallen. Audiensen börjar kl. 10.30, men de flesta kommer betydligt tidigare i hopp om bra plats. Insläppet börjar oftast någon gång mellan kl. 08.00 och kl. 08.30.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppnar kl. 07.00. April till september stänger kyrkan kl. 19.00, och oktober till mars en timme tidigare.
 • Vad kostar det?
  Biljettpris varierar utifrån gruppens storlek.
 • Behöver jag en guide?
  Rekommenderas!
 • Hur tar jag mig dit?
  Buss 40, 60 och 64 går till Vatikanstaten. Alternativt kan du ta tunnelbanans röda linje till stationen Cipro.
 • Ytterligare tips

  • Ta med en scarf eller tunn kofta att dra på dig när du går in i kyrkan, så kan du vara baraxlad innan. Bär ej shorts eller kort kjol.

  • Glöm inte solskyddsfaktor och en flaska vatten till kön.

Vad besökare tycker om Peterskyrkan

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 83 467 omdömen

Mycket bra att detta fanns och att vi påmindes med jämna mellanrum

Vår Resa var första gången till Rom ,Italien och kom i kontakt med get you guide via sociala medier . Jättebra att använda detta när man besöker olika ställen. Ha rekommenderat detta åt vänner och bekanta. Kommer absolut att använda detta vid ett nytt tillfälle när vi reser. Guidningen gick på perfekt engelska och en mycket trevlig och påläst Guide. Vatikanen som vi besökte i Rom med get ypo guide som hjälp var till mycket hjälp med tanke på långa köer vid högsäsong. Och så fick vi med jämna mellanrum meddelande om var vi skulle mötas opp före guidningen och klockslag.

Intressant och svåråtkomlig sevärdhet i Rom.

Huvudattraktionen var nekropolen med vad som påstås vara Petri grav. Rundvandringen i kyrkan var mer avsedd för dem som inte varit dör förr och tillförde inte så mycket nytt för oss som varit där flera gånger, men guiden var mycket kunnig. Som bonus fick man också vandra runt i kryptan med påvegravarna och drottning Kristinas grav, något som annars kostar extra. Skönt att kunna gå förbi den numera jättelånga kön utanför. Priset var onekligen i överkant, men med tanke på att man annars inte så lätt kan se nekropolen får man ta den kostnaden om man är intresserad.

Guidad rundtur i Nekropolis och Peterskyrkan Omdöme från:

Gick smidigt o komma in och duktig guide.

Man ” checkar in” ca 20 min innan gruppens avgång vid uppsamlingsplatsen. Vi var där långt tidigare pga okunskap. Det var onödigt. Det gick också smidigt att komma in i Vatikanen med guidad tur. Turen tar nästan 3 timmar. Peterskyrkan, som turen avslutas med är mäktig. Vi valde o göra ett återbesök där dagen efter för o se lite mer. Peterskyrkan är gratis. Vill man ta hissen upp till kupolen kostar det ca 10 euro.

Kunnig guide, mest fokus på konstsamlingen

Vår guide (Franziska) var påläst och engagerad. Vi tog 14:30-turen, vilket jag ångrar eftersom Vatikanen stängde när vi var färdiga - vi hann alltså inte själva gå runt och titta, gå upp i kupolen m.m. Jag skulle rekommendera andra att ta morgonturen. Turen har i princip enbart fokus på konsten och arkitekturen; Vatikanstatens unika historia, statsskick, politik osv. nämndes tyvärr inte.

Kunnig trevlig guide, bra tillgänglighet lagom med folk.

Vi hade tur som gick 30 personer kl 9.30 en onsdag i början av april. Inga köer alls, lagom med folk under turen. Tyvärr var ljudöverföringen inte särskilt bra. Det var många avbrott och ojämn volym, och då svårt att få en sammanhängande historik. Men guiden var mycket bra på alla sätt.