Upplevelser i
Peterskyrkan

Den fantastiska basilikan byggdes på aposteln Petrus gravplats och är nu hela den katolska världens centrum.

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Peterskyrkans majestätiska arkitektur

Den världsberömda Peterskyrkan påbörjades 1506 och tog 120 år att färdigställa. Kyrkan är inte bara ett arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk, utan dessutom ett av de mest förnämsta exemplen på senrenässans. Här är fem höjdpunkter!

 • Petersplatsen

  1. Petersplatsen

  Framför kyrkans magnifika entré ligger ett stort torg med en 25 meter hög obelisk omgiven av fyrdubbla toskanska kolonner.

 • Fasaden

  2. Fasaden

  Kyrkofasaden är 114 meter bred och 45 meter hög. Den formgavs av barockarkitekten Maderno och är helt och hållet byggd i travertinsten. Travertin har egenskapen att den ändrar färg med åren. Från början var kyrkan vit.

 • Navet

  3. Navet

  Ingen av de inblandade arkitekterna och konstnärerna trodde på minimalism. Ju mer desto bättre löd deras devis. Utsmyckningen, och särskilt då Madernos nav, är så ymnig och överdådig att den ibland nästan framkallar yrsel.

 • Domen

  4. Domen

  Med sina 136 meter är Michelangelos dom den högsta i världen. Den utgör en stolt del av Roms silhuett och bjuder på ett fantastiskt vackert panorama över staden.

 • De vatikanska grottorna

  5. De vatikanska grottorna

  Under basilikan ligger ett stort tunnelnät och grottor. Här har många påvar begravts, inklusive Johannes Paulus II och världens förste påve, Petrus själv.

Planera ditt besök

 • Klädkod

  Detta är en katolsk kyrka och besökare förväntas täcka knä och axlar. Oavsett hur varmt det är ute kommer du helt enkelt inte in om du dyker upp i linne och shorts eller kort kjol.

 • Kom tidigt för att undvika köer

  Köerna kan bli väldigt långa till Peterskyrkan. Det är därför en bra idé att komma tidigt, inte minst på sommaren då temperaturen kan bli rent outhärdlig fram på dagen. Kyrkan öppnar kl. 07.00, och oftast slingrar sig kön lång runt torget redan vid elvatiden på förmiddagen.

 • Träffa påven

  Påven håller öppen audiens varje onsdag. Under sommaren är det Petersplatsen som gäller, och vintertid Audienshallen. Audiensen börjar kl. 10.30, men de flesta kommer betydligt tidigare i hopp om bra plats. Insläppet börjar oftast någon gång mellan kl. 08.00 och kl. 08.30.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppnar kl. 07.00. April till september stänger kyrkan kl. 19.00, och oktober till mars en timme tidigare.
 • Vad kostar det?
  Biljettpris varierar utifrån gruppens storlek.
 • Behöver jag en guide?
  Rekommenderas!
 • Hur tar jag mig dit?
  Buss 40, 60 och 64 går till Vatikanstaten. Alternativt kan du ta tunnelbanans röda linje till stationen Cipro.
 • Ytterligare tips

  • Ta med en scarf eller tunn kofta att dra på dig när du går in i kyrkan, så kan du vara baraxlad innan. Bär ej shorts eller kort kjol.

  • Glöm inte solskyddsfaktor och en flaska vatten till kön.

Alla saker att se i Peterskyrkan

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Peterskyrkan? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Peterskyrkan

Samlat omdöme

4.5 / 5

baserat på 30 885 omdömen

Det är en underbar plats och ett måste att se. Det bästa är att de förklarar allt för dig. Den fantastiska guiden Claudia, super uppmärksam alltid leende och charmig, svarade också på alla dina tvivel. Rekommenderas utan tvekan 100%!!

Our guide Fredrica was very knowledgeable and gave us an interesting and perfectly summarized tour of this stunning basilica. We strongly recommend a guided tour.

Bra rundtur! Guiden var mycket kunnig och berättade en intressant historia. Jag var nöjd med de vi fick se

Bra och rolig guide Ian berättade kunnigt om Vatikanen, Michelangelo och Raphael. Mycket sevärd tur

informativ, skärpt guide som kunde anpassa sig efter publiken och externa omständigheter.