Paris katakomber
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
På grund av Covid-19-utbrottet kan turer och attraktioner på stället vara temporärt stängda. Du hittar den senaste infon på vår reseuppdateringssida. Läs mer.

Berättelser och legender från Paris katakomber

"Stopp! Här är det, dödens rike", varnar skylten vid ingången till tunnelsystemet som blev en massgrav: les catacombes. Bara en liten del av de 30 mil långa tunnlarna är öppna för allmänheten, men lönngångar ned i underjorden finns på många håll och katakomberna har tiderna igenom varit en tillflyktsort för samhällsrebeller, politiska romantiker och ljusskygga element.

Flytta de döda

Flytta de döda

1700-talets parisiska kyrkogårdar var så överfulla att de blivit en ren hälsofara. Under några år fraktades nattetid sammanlagt sex miljoner ruttnande kroppar bort och ned i tunnelsystemet som legat därinunder staden sedan romartiden.

Spöken och smugglare

Spöken och smugglare

Katakomberna har länge sagts vara hemsökta. De flesta av de allra mest skrämmande berättelserna kan nog tillskrivas smugglare som ger ifrån sig blodisande skrik i hopp om att skrämma bort vanliga nyfikna invånare.

Forma staden

Forma staden

Eftersom tunnelsystemet är så vidsträckt är det svårt att gräva tillräckligt djupa husgrunder för skyskrapor. Det är därför Paris hör till de huvudstäder med allra lägst silhuett.

Vive la résistance!

Vive la résistance!

Den franska motståndsrörelsen använde sig av katakomberna för att gömma sig undan nazisterna, som saknade kartor över de underjordiska tunnlarna. En modern sägen gör gällande att en hel SS-trupp gick upp i rök därnere i tunnlarna!

Hemlig bio

Hemlig bio

Folk tar sig ofta ned i katakomberna olagligt för att festa eller måla väggar. En gång hittades en hel biosalong därnere. Elektriciteten var avskuren och någon hade lämnat en lapp med påskriften: "Försök inte hitta oss!"

Våra tips

Bästa tiden för ett besök

Om du inte vill behöva köa i timmar är det bästa att boka en guidad tur i förväg. Ett annat alternativ är att komma en halvtimme till en timme innan öppning (tisdagar till söndagar från kl. 10.00 till 20.00), så kommer du inte behöva köa lika länge.

Hur lång tid tar det?

En bra (laglig!) rundtur nere i katakomberna tar två, tre timmar.

Vad ska jag ha för kläder?

Risken för att bli smutsig är hög, så ha på dig kläder du inte är rädd om, och bekväma skor. (Du kan alltid trösta dig med att det är minst sex miljoner personer därnere som ser värre ut än du.)

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Tisdag till söndag, kl. 10.00-20.00. Sista insläpp är kl. 19.00.
 • Vad kostar det?
  10 EUR inträde till katakomberna och utställningen, som kan kombineras med inträde till kryptan för totalt 15 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  Det kan definitivt vara bra. Det är värt att kolla in våra bästsäljande turer.
 • Ytterligare tips

  • Ha på dig bra och bekväma skor och kläder du inte är rädd att smutsa ned.

  • Sista insläpp sker kl. 19.00.