Pantheon, Rom

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem historiska fakta om Pantheon

Pantheons omsusade och pampiga arkitektur var en stilmässig inspirationskälla för bland andra Michelangelo, och ända fram till 1900-talet var detta tempel faktiskt den största betongbyggnaden i världen. Här är några intressanta fakta att begrunda innan ditt besök!

 • Historisk användning

  1. Historisk användning

  Pantheon är en av de äldsta intakta byggnaderna i Rom, och har haft många användningsområden, framför allt som gravplats för historiskt framstående italienare.

 • Kupolens arkitektur

  2. Kupolens arkitektur

  Din första instinkt när du går in i Pantheon är förmodligen att titta upp i den magnfika kupolen ovanför. Det är den största betongkupolen i världen som inte är armerad.

 • Insidan

  3. Insidan

  När du ser dig omkring kommer du att upptäcka gravkammare längs väggarna. Audioguider och guidade rundturer kan förklara mer om vem som är vem!

 • Utsidan

  4. Utsidan

  Pantheon är berömt för sin stora runda sal, rotundan, men pelarhallen vid ingången är en syn i sig. Ta dig tid att vandra längs de vackra korintiska pelarna innan du går.

 • Oculus

  5. Oculus

  Pantheons enda ljuskälla kommer från hålet i taket, som kallas oculus. Denna stora öppning fyller rummet med ljus och drar automatiskt besökarens blickar mot taket.

Planera ditt besök

 • Öppettider

  Pantheons öppettider varierar beroende på säsong. Basilikan är öppen måndag till lördag kl. 09.00-19.30, samt på söndagar kl. 09.00-18.00. På helgdagar som infaller på en vanlig veckodag har Pantheon öppet från kl. 09.00-13.00. Stängt första maj, juldagen och nyårsdagen.

 • Vad kostar det?

  Ingenting! Pantheon är gratis att besöka året runt, vilket gör templet till en perfekt plats att titta in i när du har en stund över – kanske kan till och med komma tillbaka flera gånger? Du kan även stanna lite längre och ta en guidad tur.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Måndag till lördag kl. 09.00-19.30. Söndag kl. 09.00-18.00.
 • Vad kostar det?
  Gratis inträde!
 • Behöver jag en guide?
  Nej, det går bra att se sig om på egen hand. Det finns dock både audioguider och guidade turer tillgängliga om du vill få ut mer av upplevelsen.
 • Hur tar jag mig dit?
  Pantheon ligger på promenadavstånd till Trevifontänen. Området är mycket bra skyltat.
 • Ytterligare tips
  Pantheon är en katolsk kyrka och en plats för bön, så tänk på att täcka axlar och knän och hålla ljudnivån nere.

Vad besökare tycker om Pantheon, Rom

Samlat omdöme

4.6 / 5

baserat på 10 856 omdömen

Hade kunnat varit fem men vädret förstörde det.

Vi beställde hemifrån (Sverige) och allt funkade perfekt. Personal från Enjoy Roma var på plats och vår guide, Francesca var mycket bra. Vi hann se Collosseum innan vädergudarna tyckte att det räckte. Åska och blixtrar samt att himlens alla portar öppnade sig gjorde att vi fick bryta. Nu missade vi Forum Romanum, Fontana DI Trevi och Phanteon. De två sista fixade vi själva lite senare när solen kom...

Trevlig och intressant tur med inspirerande och kunnig guide.

En mycket trevlig rundvandring där vi fick "snoka" runt på platser och i gränder dit vi kanske inte kommit annars. En bra start på vistelsen eftersom man var lite mer uppmärksam på bl a arkitekturen under resten av semestern. Vår guide hette Stefano och han var både kunnig och rolig.

Kan varmt rekommenderas!! Allt som utlovades stämde!

Perfekt upplagt, lagom länge på alla ställen. Samling i rätt tid, gick förbi alla köer, lagom fakta på alla ställen och den bästa guiden man kan ha- Giuseppe!!! Enastående, omtänksam, kunnig och med humor!!! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kan varmt rekommenderas!!

Profesjonalna i godna zaufania firma. Ogolnie wszystko dobrze zorganizowane, ale za szybkie tempo... Profesjonalny i sympatyczny przewodnik. Zwiedzanie glownych atrakcji Rzymu szybkim marszem, a czasami to byl niemal bieg!

Annorlunda sätt att uppleva Roms sevärdheter på.

Spännande och roligt, men vi var kanske inte så populära hos alla turister då det var mycket trångt med folk på flera av de platser vi besökte. Skönt med en kvällstur när dagarna var för varma för att orka turista.