Saker att göra i
Palermo

Siciliens huvudstad är full av Unesco-listade platser och en intressant blandning av arkitektoniska stilar.

Våra mest rekommenderade saker att göra i Palermo

Palermo: Busstransfer till/från flygplatsen och stadens centrum

1. Palermo: Busstransfer till/från flygplatsen och stadens centrum

Res smidigt mellan Palermos flygplats och stadens centrum med en bekväm och pålitlig enkelriktad transfer. Undvik besväret med att förhandla med kollektivtrafiken och njut av en effektiv flygplatstransport som avgår ofta och regelbundet. Ställ undan ditt bagage, slappna av och beundra utsikten över Palermo från din plats. Stig ombord på en modern buss för att lämna dina bekymmer bakom dig och anlända i tid till din destination på flygplatsen eller i staden. Njut av komfort ombord med kylande ventilation och höghastighets-WiFi ombord. Dessutom är husdjur tillåtna så länge de befinner sig i lådor eller burar av lämplig storlek och som inte stör andra passagerare. Blinda och döva personer kan resa med sina ledarhundar.

Palermo: Hop-on Hop-off busstur 24-timmarsbiljett

2. Palermo: Hop-on Hop-off busstur 24-timmarsbiljett

Upptäck Palermo, Siciliens huvudstad, från en hop-on-hop-off-buss med öppet tak! Börja vid terminalen utanför Teatro Politeama, åk förbi Teatro Massimo och fortsätt mot Piazza Quattro Canti och gatumarknaden Vucciria som ligger i närheten. Rundturen fortsätter mot de botaniska trädgårdarna, förbi Palazzo Steri. Se centralstationen, Palazzo dei Normanni, loppmarknaden och katedralen. Återvänd därefter till terminalen längs den antika vägen Via Roma. Den andra rutten går till Palermos vackra villor. Åk från terminalen utanför Teatro Politeama, beundra den vackra engelska trädgården och fortsätt mot Villa Malfitano och det fantastiska slottet Zisa. Åk förbi i närheten av marknaden Mercato del Capo och Teatro Massimo, mot hamnen och återvänd därefter till terminalen vid Teatro Politeama.

Från Palermo: Zingaro Reserve, San Vito Lo Capo och Scopello

3. Från Palermo: Zingaro Reserve, San Vito Lo Capo och Scopello

Avresa från Palermo och upptäck havets färger som inte kan missas under en resa till Sicilien. Lämna från de viktigaste upphämtningsplatserna i Palermo (valfri busstransfer) och anländer till Castellammare del Golfo, lite som en liten pärla av sjömän där kryssningen avgår. Båten lämnar Castellammare hamn kl. 9:30. Du kommer först att upptäcka de berömda grottorna som stiger rakt ut ur havet och där kaptenen kommer över för att se dem. Återuppta navigering, vi går in i det 7 km långa Zingaro-reservatet där stränder och vikar växlar och där du kommer att träffa den vackraste stranden som heter "Cala Uzzo". Cala Uzzo är den största viken, den vackraste och den fiskrikaste platsen på grund av fiskeförbuden i reservatet, därför en perfekt plats för snorklingsälskare. Fortsätter navigeringen kl 11:30 båten dockar i San Vito Lo Capo där du kommer att ha 4 timmars ledig tid att besöka den. San Vito är en mycket liten stad: båtförtöjningen, den berömda stranden och centrum ligger mycket nära till fots (7 min). Här kan du hitta den vackraste stranden i området med vit sand och karibisk färg på havet. I centrum kan du äta den typiska "cous cous" som får dig att återuppleva den arabiska kulturen som kännetecknade staden tidigare. Eller så kan du smaka på den typiska "varm-kalla" glassen. Framför allt är det en upplevelse att inte missa att gå genom de smala gatorna med sina dofter och färger. Fri tid i San Vito Lo Capo är från 11:30 till 15:30. När du kommer tillbaka ombord, på vägen tillbaka kommer du att bli förtrollad vid synen av den berömda "Faraglioni of Scopello" exklusiva plats som inbjuder dig att komma tillbaka och där du kan göra många bad med en hisnande utsikt. Återvänd till hamnen i Castellammare kl. 17.30 och anländer till Palermo kl. 18.30. Under dagen kan du välja att köpa ett typiskt lätt mellanmål ombord: "Pane Cunsato", frukt, vatten, vin. Kostnaden för transfer tur och retur från Palermo till Castellammare är 29,00 € per person. Detta pris kommer inte att tillämpas om du kommer på egen hand.

Palermo: Guidad tur till Teatro Massimo operahuset

4. Palermo: Guidad tur till Teatro Massimo operahuset

Lär känna Palermos berömda operahus på denna 40 minuter långa guidade rundtur. Utforska det fantastiska auditoriet och andra rum i det tredje största operahuset i Europa. Börja din rundtur i foajén. Beundra skulpturerna och de bronsdekorerade kandelabrarna på denna överdådiga plats. Gå sedan vidare till auditoriet och njut av de gyllene stuckaturerna, trädekorationerna och inslagen i sammet och glas. Besök scenen och se vad som händer för att en opera ska kunna sättas upp. Beundra den vackra kungliga logen, liksom andra områden som vapenskölden och Pompejanska rummen. Lär dig fascinerande fakta om operahuset och njut av den hisnande utsikten över Palermo från byggnadens topp.

Palermo: Upptäck maffians historia på en guidad promenad

5. Palermo: Upptäck maffians historia på en guidad promenad

Upptäck de främsta sevärdheterna i Palermos historiska centrum på en guidad vandringstur. Lär dig mer om historien och vardagsverkligheten kring maffians inflytande, samt om medborgarrörelsen mot maffians makt när du utforskar staden. Möt din guide och börja ditt äventyr med maffia-tema genom Palermos gator. Se anmärkningsvärda platser som Teatro Massimo, utomhusmarknaden Il Capo och Piazza Della Memoria, som fungerar som ett minnesmärke tillägnad åklagare och domare som dödats av maffian. Längs Cassaro kan du se butiker och företag med orange klistermärken på fönstren, som representerar ägare som har sagt nej till att betala utpressning och som har anslutit sig till den etiska konsumentkampanjen pago chi non paga (jag betalar som inte betalar). Efter att ha promenerat förbi sevärdheter som Piazza Beati Paoli, Palermos katedral och stadshuset, avslutar du turen i hjärtat av Palermos gamla stadskärna. Få tips från din guide om hur du kan fortsätta ditt besök och var du kan smaka på de bästa sicilianska specialiteterna.

Segesta, Erice och saltpannor Heldagsutflykt från Palermo

6. Segesta, Erice och saltpannor Heldagsutflykt från Palermo

Denna populära åtta timmars rundtur tar dig till några av de mest intressanta platserna på västra Sicilien. Med din guide besöker och utforskar du Segesta, en grekisk arkeologisk utgrävningsplats. Res till Nubia och saltbassängerna i Trapani och beundra den sicilianska kusten och naturlandskapen på vägen dit. Du stannar också i Erice, en medeltida bergsby. Ta del av de fantastiska vyerna du ser under hela dagen. Alla platserna ligger relativt nära Palermo, vilket betyder att du har gott om tid på dig att utforska samtliga platser. Denna färdplan är även känd som "Elimians väg", döpt efter elymerna som var bland de första invånarna på denna del av Sicilien.

Från Palermo: Halvdagstur till Monreale och Cefalù

7. Från Palermo: Halvdagstur till Monreale och Cefalù

Fly undan Palermos stökiga och livliga innerstad med en halvdagstur till Monreale och Cefalù. Beundra den normandiska katedralen på Monte Caputos sluttningar och lär dig den grekiska och medeltida historian av en av Siciliens vackraste städer. Efter upphämtning på ditt hotell eller i hamnen i Palermo åker du till Monreale där du får ungefär en timme för att se katedralen. En officiell audioguide inkluderas för att lära dig historian om denna byggnad från 1100-talet som anses vara en av de bästa landmärken av medeltida kyrklig arkitektur i södra Italien. Kör sedan längs med Siciliens norra kust på väg till den vackra staden Cefalù. Slå dig ner och slappna av på denna 90 minuters resa och efter du anländer går du till katedralen från 1100-talet. Se spår från medeltiden vid Osterio Magno. Få panoramautsikter från Porta Terra. Upptäck grekiskt och arabiskt krukmakeri på Museo Mandralisca och promenera nedför de krökande stentrapporna till en pittoresk klunga med handfat från 1500-talet på Lavatoio.

Palermo: Pizza och gelato matlagningskurs med middag och vin

8. Palermo: Pizza och gelato matlagningskurs med middag och vin

Denna pizzakurs är ett minnesvärt sätt att tillbringa en eftermiddag i Palermo, särskilt om du reser med familjen. Under ledning av en pizzaiolo får du först sträcka ut degen och göra basen redo för färska toppingar av tomat och mozzarellaost. Och du får också lära dig hur man gör gelato - både huvudrätt och efterrätt är fixade! Pizza är förmodligen världens favoritmat, och var är det bättre att lära sig än i Italien? När du är i Palermo får du också se hur man gör en traditionell "sfincione palermitano". På engelska betyder det tjock svamp, så det här är lite annorlunda än den tunna traditionella napolitanska pizza du kanske är van vid - inte för att det gör den mindre aptitretande. Se din pizzaiolo göra den tjocka, brödiga degen och var uppmärksam eftersom du kommer att få massor av tips som du kan ta med dig hem när du lagar mat i ditt eget kök! Din pizzabagare visar dig hur du sträcker ut, lägger på sås, gräddar och skär upp din skapelse. Men degen måste vila innan du kan provsmaka din skapelse. Vi har dock fyllt den tid du annars skulle ha väntat med två aktiviteter. För det första kan alla över 18 år prova viner. Sedan får alla lära sig (demostration) hur man gör chokladgelato och vilken strut man ska lägga den i. Din kock kommer också att ta dig igenom den italienska glassens historia - perfekt! När allt är klart kan du äta din utsökta pizza och gelato. Men det är inte slutet på kursen. Du får en souvenir med dig hem - ett digitalt häfte med recept så att du kan göra pizza och gelato till din familj och dina vänner där hemma, som säkert kommer att bli imponerade! En oförglömlig eftermiddag där du lär dig mer om den italienska kulturen och dess mest utsökta specialiteter samtidigt som du får en rolig och enkel upplevelse tillsammans med din familj.

Palermo: Upplev lokal historia och smaker på en foodie-tur

9. Palermo: Upplev lokal historia och smaker på en foodie-tur

Följ med på en rundvandring i Palermos centrum och få känslan av att besöka ett friluftsmuseum. Se en rad olika arkitektoniska stilar och besök Capos gatumarknader som är en sann blandning av kultur, sedvänjor och mattraditioner. Smaka på fem lokala specialiteter och en dryck för att skölja ner dem på ett smakfullt sätt. Kombinera en historisk och matnyttig rundvandring i en och samma tur. Se och lär dig mer om historiska landmärken, inklusive Opera dei Pupi (traditionell dockteater), Piazza Beati Paoli, katedralen, Quattro Canti och Pretoria-fontänen på vägen. Promenera genom den livliga Capo Street Market, som erbjuder ett brett urval av lokalt kött, skaldjur, produkter och sicilianska rätter. Därefter kan du smaka på lokala specialiteter från Palermo. Ät några sfincione (deg med lök, brödsmulor, tomat och oregano), panelle (friterat kikärtsmjöl), crocché (potatiskroketter), arancine (riskroketter fyllda med kött eller smör) och cannolo (knaprigt skal med sötost). Förfriska dig med en drink och avsluta din resa med stil.

Palermo: Matrundtur på gatan i liten grupp

10. Palermo: Matrundtur på gatan i liten grupp

Möt din lokala guide vid det stora operahuset och lär känna de andra resenärerna. Ni promenerar sedan genom gatorna innan ni tar en välkomstskål. Njut av ett glas färskt sicilianskt vin och några intressanta munsbitar som du normalt inte hittar på turistplatser. På den här turen får du lära känna det riktiga Palermo, dess mat, dess människor och dess hemligheter. Lär dig mer om den sicilianska livsstilen när du promenerar mot Palermos gamla hamn. Stanna till vid gatustånden i hjärtat av Vucciria och smaka på de bästa bitarna som din guide har valt ut. Du kommer att få prova den berömda mjältmackan och höra några intressanta fakta om dess ursprung. Den lilla gruppen gör det enkelt att interagera med din guide och resten av gruppen. Din guide kommer sedan att visa dig dolda platser och diskutera flera ämnen under promenaden, från historia till konst till sociala frågor. Känn dig fri att fråga din guide vad du vill. Vandringen avslutas i Palermos gamla hamn för en sista sötsak, en Brioche med glass. Detta blir en minnesvärd avslutning på resan och din sista chans att få några tips som hjälper dig att njuta så mycket som möjligt av resten av din vistelse. MÅSTE VETA: lokal traditionell gatumat är utsökt stekt, fet och full av kolhydrater. Vi erbjuder bara det som lokalbefolkningen äter på gatorna. Förvänta dig inte skaldjur och fina färska råvaror. På den här turen kommer du att äta fritters, delis, pizzor, inälvor, lokalt vin och öl. Denna tur rekommenderas inte för kräsna ätare.

Toppaktiviteter

Toppsevärdheter i Palermo

Alla aktiviteter

Vanligt förekommande frågor (FAQ) om Palermo

Vilka toppattraktioner bör jag inte missa i Palermo?

Vilka är de bästa dagsturerna från Palermo?

De bästa dagsturerna från Palermo:

Cefalù

Palermo: Fler aktiviteter och sevärdheter

Palermo: Vill du se alla aktiviteter? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Palermo

Samlat omdöme

4.5
(3 914 recensioner)

Detta var egentligen ingen guidad resa alls. Det var mer eller mindre transport och en fin Mercedes skåpbil delade med åtta personer. Emmanuel, vår förare var mycket trevlig, men det här är definitivt inte någon form av guidad upplevelse. När vi väl kom till Monreale var vi bara tvungna att betala för att komma in i kyrkan och betala för en ljudrundtur. I Cefalù vandrade vi genom den gamla delen av stan på egen hand och hittade ett trevligt ställe att äta lunch. Sedan körde de oss tillbaka till Palermo. Transporterna var bra. Men det är definitivt självstyrt.

Vi visste precis att detta var en transfertjänst till Monreale & Cefalu. Vi njöt av att någon körde oss dit och skickade oss hem. Fantastisk upplevelse att se två platser på en morgon. Boka det & missa inte den vackra kyrkan!

Utflykten gick väldigt bra, synden är att vi inte kunde stanna längre i Monreale och Cefalú, för att se fler av dessa städer behöver vi mer tid

Underbara sevärdheter, resan var fantastisk, fick gott om tid att vandra och utforska inte bara platserna utan städerna som var lika vackra.

Regnade hela dagen så jag fick inte njuta av utflykten så mycket, men vår reseguide var fantastisk och förlovade oss.