Notre Dame

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Djävulen bor i Notre Dams detaljer

Detta gotiska mästerverk tog nära 200 år att bygga och har överlevt den franska revolutionen, hugenotterna och Andra världskriget. Katedralen har genomgått flera restaureringar över åren och i en brand april 2019 förstördes stora delar av byggnaden. Katedralens berömda fasad finns kvar men flera av dess ikoniska delar gick förlorade i lågorna. Här är några av de strukturella detaljer som gjort Notre Dame till en symbol för Frankrike världen över.

 • Gargoylerna

  1. Gargoylerna

  Den fantastiska detaljrikedomen i dessa statyer som fanns placerade runt hela fasaden har länge varit föremål för beundran och uppmärksamhet från besökare från hela världen. Statyernas öde efter branden är dessvärre fortfarande oklar.

 • Rosettfönstret

  2. Rosettfönstret

  Ett av katedralens ikoniska kännetecken, Notre Dames rosettfönster undkom elden med nöd och näppe. Trots att bränder förr i tiden gjort skada är de flesta historiker överens om att dessa fönster går att rädda.

 • Stora orgeln

  3. Stora orgeln

  Bland katedralens mest unika delar och fantastiska konstruktioner finns Notre Dames piporglar. Huvudorgeln har fem tangentbord och är ett av världens mest berömda musikinstrument. Piporglarna undkomm branden 2019 och fortsätter därmed att spela musik i åratal framöver.

 • Reliker

  4. Reliker

  Som hem åt några av den katolska kyrkans mest berömda och viktigaste reliker har Notre Dame blivit ett mål för pilgrimsfärder för katoliker och kristna. Dessa reliker, bland annat en bit av korset från Jesu korsfästelse och en krona av törnen, överlevde branden.

 • Klocktornen

  5. Klocktornen

  De fantastiska klocktornen som blev odödliga i litteraturen av Victor Hugo är några av katedralens mest ikoniska delar. Klocktornen i sig anses vara i säkerhet men detsamma är ännu oklart för själva klockorna.

Planera ditt besök

 • Vad kostar det?

  Att gå in i Notre Dame är helt gratis, men vill du besöka tornet kostar det 8,50 EUR, och tillträde till kryptan ligger på 6 EUR. Med ett Paris Pass kommer du in kostnadsfritt i både tornet och kryptan.

 • Hur tar jag mig dit?

  Den närmaste tunnelbanestationen är Cité, som trafikeras av linje 4.

 • Gå upp i tornet?

  För att se ut över Paris och ta en närmare titt på gargoylerna måste du först ta dig upp för 387 trappsteg – enkel väg.

 • Mässan

  "På söndagar hålls alla mässor vid stora altaret. Kom minst 10 minuter i förväg om du vill ha sittplats.
  Kl. 08.30 – Mässa
  Kl. 09.30 – Laudes (morgonbön)
  Kl. 10.00 – Gregoriansk mässa med domkapitlet
  Kl. 11.30 – Internationell mässa

  Kl. 12.45 – Mässa
  Kl. 17.45 – Vesper (aftonsång)
  Kl. 18.30 – Mässa
  Alla gudstjänster hålls på franska om inget annat anges. Mässor hålls också på vardagarna. Mer information finns på Notre Dame de Paris officiella hemsida."

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Vardagar kl. 08.00-18.45, på helgen öppet till kl. 19.15.
 • Vad kostar det?
  Inträdet är gratis, men om du vill få ut så mycket som möjligt av besöket är en guidad tur verkligen väl investerade pengar.
 • Behöver jag en guide?

  • Kolla vår lista över de mest populära turerna.*

 • Hur tar jag mig dit?
  Det finns flera tunnelbanestationer runt Notre Dame. Både linje 1, 4, 7, 10, 11 och 14 passerar i närheten. Den närmaste tunnelbanestationen är Cité, som trafikeras av linje 4.
 • Ytterligare tips

  • Var beredd på att behöva köa för att komma in, särskilt på helger.

  • Notre Dame är först och främst en kyrka. Täck axlar och knän.

Alla saker att se i Notre Dame

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Notre Dame? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Notre Dame

Samlat omdöme

4.3 / 5

baserat på 16 544 omdömen

Mycket trevlig idé, speciellt med barn som är mindre förtjusta i att gå. Lätt att hitta, lätt att geolokalisera. Du kan organisera din dag utan att stressa med flera pauser enligt dina önskemål.

Föraren var mycket vänlig och hjälpsam. Vi njöt av allt vi såg. Vi var så glada att vi stannade vid attraktioner tillräckligt länge för att ta bilder. Skulle gå igen utan att tveka.

Superb kryssning med kompetent, välkomnande personal, en kvalitetsservice, att göra igen absolut. Tack så mycket Catherine Garcia

Missa inte detta om ni kommer till Paris. Planera innan och bestäm vad ni vill se så att ni kan hoppa av och hoppa på.

Ni som besöker Paris, boka denna upplevelse! Fantastisk miljö och mat. Passar alla sällskap! :)