Notre Dame
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Notre Dame: Upplevelser

Se alla upplevelser i Notre Dame

Toppsevärdheter i Paris

Se 735 upplevelser

Djävulen bor i Notre Dams detaljer

Detta gotiska mästerverk tog nära 200 år att bygga och har överlevt den franska revolutionen, hugenotterna och Andra världskriget. Katedralen har genomgått flera restaureringar över åren och i en brand april 2019 förstördes stora delar av byggnaden. Katedralens berömda fasad finns kvar men flera av dess ikoniska delar gick förlorade i lågorna. Här är några av de strukturella detaljer som gjort Notre Dame till en symbol för Frankrike världen över.

Gargoylerna

Gargoylerna

Den fantastiska detaljrikedomen i dessa statyer som fanns placerade runt hela fasaden har länge varit föremål för beundran och uppmärksamhet från besökare från hela världen. Statyernas öde efter branden är dessvärre fortfarande oklar.

Rosettfönstret

Rosettfönstret

Ett av katedralens ikoniska kännetecken, Notre Dames rosettfönster undkom elden med nöd och näppe. Trots att bränder förr i tiden gjort skada är de flesta historiker överens om att dessa fönster går att rädda.

Stora orgeln
Foto: Eric Chan @Wikipedia (CC BY 2.0)

Stora orgeln

Bland katedralens mest unika delar och fantastiska konstruktioner finns Notre Dames piporglar. Huvudorgeln har fem tangentbord och är ett av världens mest berömda musikinstrument. Piporglarna undkomm branden 2019 och fortsätter därmed att spela musik i åratal framöver.

Reliker
Foto: ~Ealasaid~ @Flickr (CC BY 2.0)

Reliker

Som hem åt några av den katolska kyrkans mest berömda och viktigaste reliker har Notre Dame blivit ett mål för pilgrimsfärder för katoliker och kristna. Dessa reliker, bland annat en bit av korset från Jesu korsfästelse och en krona av törnen, överlevde branden.

Klocktornen
Foto: ~Ealasaid~ @Flickr (CC BY 2.0)

Klocktornen

De fantastiska klocktornen som blev odödliga i litteraturen av Victor Hugo är några av katedralens mest ikoniska delar. Klocktornen i sig anses vara i säkerhet men detsamma är ännu oklart för själva klockorna.

Våra tips

Vad kostar det?

Att gå in i Notre Dame är helt gratis, men vill du besöka tornet kostar det 8,50 EUR, och tillträde till kryptan ligger på 6 EUR. Med ett Paris Pass kommer du in kostnadsfritt i både tornet och kryptan.

Hur tar jag mig dit?

Den närmaste tunnelbanestationen är Cité, som trafikeras av linje 4.

Gå upp i tornet?

För att se ut över Paris och ta en närmare titt på gargoylerna måste du först ta dig upp för 387 trappsteg – enkel väg.

Mässan

"På söndagar hålls alla mässor vid stora altaret. Kom minst 10 minuter i förväg om du vill ha sittplats.
Kl. 08.30 – Mässa
Kl. 09.30 – Laudes (morgonbön)
Kl. 10.00 – Gregoriansk mässa med domkapitlet
Kl. 11.30 – Internationell mässa

Kl. 12.45 – Mässa
Kl. 17.45 – Vesper (aftonsång)
Kl. 18.30 – Mässa
Alla gudstjänster hålls på franska om inget annat anges. Mässor hålls också på vardagarna. Mer information finns på Notre Dame de Paris officiella hemsida."

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Vardagar kl. 08.00-18.45, på helgen öppet till kl. 19.15.
 • Vad kostar det?
  Inträdet är gratis, men om du vill få ut så mycket som möjligt av besöket är en guidad tur verkligen väl investerade pengar.
 • Behöver jag en guide?

  • Kolla vår lista över de mest populära turerna.*

 • Hur tar jag mig dit?
  Det finns flera tunnelbanestationer runt Notre Dame. Både linje 1, 4, 7, 10, 11 och 14 passerar i närheten. Den närmaste tunnelbanestationen är Cité, som trafikeras av linje 4.
 • Ytterligare tips

  • Var beredd på att behöva köa för att komma in, särskilt på helger.

  • Notre Dame är först och främst en kyrka. Täck axlar och knän.

Vad besökare tycker om Notre Dame

Samlat omdöme
4.5 / 5
baserat på 5 950 omdömen

+ Mycket engagerad Guide som visade mycket mer än vad som beskrevs i eventet. Öppnade verkligen ögonen för mig när det gällde konsten på Louvren. Sammantaget en fantastisk upplevelse - Notre-Dame var givetvis stängd för renovering, Eifeltornetstopp var stängd för renovering

Vi hade en jättebra guide han var trevlig och kunde mycket om sevärdheterna. Vinerna var goda trodde det skulle vara mer historia kring dem. Men helheten är vi nöjda med

Fantastiskt vackra Sainte Chapelle o dystra Conciergerie återspeglar på ett intressant sätt dåtida samhällets spänningar.