Neuschwanstein

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem historiska fakta om slottet i Neuschwanstein

Om du läser det här känner du förmodligen redan till att det var bayerska Neuschwanstein som stod modell för Disneys ikoniska tecknade slott. Här bjuder vi på fem mindre kända fakta om Ludvig II:s dramatiska palats.

 • Slottet har utsikt över kung Ludvig II:s barndomshem

  1. Slottet har utsikt över kung Ludvig II:s barndomshem

  Ludvig II växte upp i ett medeltida riddarpalats i Hohenschwangau, och drömde redan som barn om att en dag bygga ett eget slott uppe på de oländiga kullarna.

 • Inspirerat av Richard Wagner

  2. Inspirerat av Richard Wagner

  När Ludvig II hörde Wagner som ung prins började slottet ta form i hans inre. Han bestämde sig för att bygga ett riktigt sagoslott värdigt den store kompositörens operor.

 • Arkitekten var ingen arkitekt

  3. Arkitekten var ingen arkitekt

  Ludvig II insåg att hans vision nog var för mycket för en vanlig arkitekt. Därför ritades Neuschwanstein istället av en scenograf från München vid namn Christian Jank!

 • Kungen tillbringade bara 172 dagar i sina drömmars slott

  4. Kungen tillbringade bara 172 dagar i sina drömmars slott

  Kungen var populär men inte särskilt skicklig när det gällde politik, och till slut tvingade den frustrerade regeringen honom att abdikera. Därmed tvingades han inte bara lämna tronen utan också sitt älskade slott. Dagen därpå meddelade han att han skulle gå ut på promenad. Han hittades död några timmar senare.

 • Turistfavorit

  5. Turistfavorit

  Ludvig II var en ensling och slottet var tänkt att bli hans tillflyktsort, en plats där han kunde dra sig undan världens larm. Han hade bara varit död i sju veckor när portarna slogs upp för allmänheten. Slottet har alltsedan dess varit en mäkta populär turistattraktion.

Planera ditt besök

 • När kan jag besöka slottet?

  Neuschwanstein är öppet alla dagar utom julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Öppettiderna 28 mars-15 oktober är kl. 09.00-18.00. Resten av året är det öppet kl. 10.00-16.00.

 • Var ska jag bo?

  Det finns flera trevliga hotell och pensionat i Hohenschwangau med omnejd. Alternativt kan du göra en dagsutflykt till Neuschwanstein från München.

 • Hur tar jag mig dit?

  Det går att ta sig till fots uppför kullarna från Hohenschwangau, men det är en ganska krävande vandring. Det enklaste är att hoppa på bussen som går från Schlosshotel Lisl på Neuschwansteinstraße, eller åka häst och vagn från Hotel Müller på Alpseestraße. Båda stannar en liten bit nedanför slottet, och eftersom backen är rätt brant är tillgängligheten för rörelsehindrade tyvärr begränsad.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  28 mars-15 oktober kl. 09.00-18.00. 16 oktober-27 mars kl. 10.00-16.00. Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.
 • Vad kostar det?
  En vuxenbiljett kostar från 12 EUR och uppåt.
 • Behöver jag en guide?
  I inträdet ingår en guidad tur. Det finns även specialturer!
 • Hur tar jag mig dit?
  Buss från Schlosshotel Lisl eller häst och vagn från Hotel Müller.
 • Ytterligare tips

  • Observera att du kommer att behöva gå uppför sista delen av backen. Rejäla skor är bra att ha.

  • Under högsäsongen tar biljetterna slut väldigt fort, så boka i god tid innan!

Alla saker att se i Neuschwanstein

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Neuschwanstein? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Neuschwanstein

Samlat omdöme

4.5 / 5

baserat på 6 336 omdömen

Sagoslott i underbart landskap med fantastisk utsikt!

En oförglömlig dagsutflykt med buss upp i bergen. Otroligt vackra vyer över alperna och det gröna landskapet. Bekväm buss med panoramaperspektiv (glastak). Vi hade en fantastisk guide (Ursula) son talade felfri engelska. Hon var påläst, kunde mycket historik om platserna och kungafamiljen Wittenbach. Dessutom bjöd hon på sig själv på ett humoristiskt trevligt sätt. Missa inte den här turen om ni är intresserade av natur, vackra slott och historia!

Mycket bra dagsutflykt till bergen. Att vi sen hade mycket bra väder gjorde resan än mer lyckad. Bra promenadskor är ett måste om man ska gå uppför i 25-35 minuter rakt uppåt till slottet Neuschwanstein och sedan tillbaka.

Resan var välplanerad och ordning. Allt klaffade och även om det blev stressigt ibland så var det värt det för att hinna med allt. All eloge till guiden Marcus som var helt fantastisk.

All good, do buy entry ticketys to both Neuschwanstein and Linderhof! Stop at Oberammergau unfortunately completely waste of time!

Good guide. The stop was not to short and not to long. The whole trip was so nice!