Lutande tornet i Pisa

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem roliga fakta om det lutande tornet i Pisa

Det lutande tornet är i själva verket Pisakatedralens klocktorn, och dess historia är minst lika egendomlig som dess utseende.

 • Dålig grund

  1. Dålig grund

  Skälet till att lutande tornet lutar är att husgrunden är mjukare på ena sidan. Tornet började luta redan innan det var färdigbyggt 1372!

 • Räddat av kriget

  2. Räddat av kriget

  Tornbygget försenades av att Pisa blev indraget i krig, vilket gjorde att jorden runt den mjuka grunden hann packas samman. Om tornet hade rests som planerat hade det vält!

 • Ingen vet vem arkitekten var

  3. Ingen vet vem arkitekten var

  Tidigare har forskarna menat att det troligen var Pisanobröderna som byggde tornet, men nyare studier pekar istället mot den gåtfulle Diotisalvi. Han brukade dock vanligtvis signera sin verk – skämdes han för mycket för att stå för detta märkliga, lutande torn?

 • Galileos experiment ägde nog aldrig rum

  4. Galileos experiment ägde nog aldrig rum

  Det lutande tornet i Pisa sägs ha hjälpt Galileo bevisa sin naturlag om fritt fall. Men eftersom den store vetenskapsmannen själv inte nämner något om detta tvivlar de flesta historiker på att det hände.

 • Det lutar åt vinst för Tyskland

  5. Det lutar åt vinst för Tyskland

  Det lutande tornet i tyska Suurhusen är världens mest oavsiktligt lutande byggnad. Med kyrktornet i Bad Frankensausen plockar tyskarna hem andraplatsen också!

Planera ditt besök

 • Bästa tiden för det lutande tornet

  I mitten av juni bjuder Pisa på en rad festligheter under Luminarafestivalen den 16:e och San Ranieri-paraden den 17:e. Vilken tid på dagen som är bäst att besöka det lutande tornet beror helt på vad du vill ha ut av besöket. Morgontidiga personer slipper trängsel, men kolla vädret innan, eftersom det ofta klarnar upp och blir bättre framåt dagen. Vilket ju är viktigt inte minst om du tänkt fota!

 • Hur tar jag mig dit?

  Det lutande tornet ligger ganska nära Pisa Centrale, men det finns också bussar som stannar utanför Jolly Hotel (mitt emot Pisa Centrale). Bussarna har färger istället för nummer, så håll utkik efter en buss med röd skylt och texten "LAM". Gå av vid hållplatsen Torre.

 • Hur många trappsteg?

  Du måste ha rätt bra kondition för att klara hela vägen upp i lutande tornet. Om du vill fuska kan du ta norra trappan, den har två trappsteg mindre (294 istället för 296).

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppettider varierar beroende på säsong och helgdagar, men vanligen är tornet öppet mellan kl. 10.00 och kl. 17.00.
 • Vad kostar det?
  18 EUR för att gå in i tornet.
 • Behöver jag en guide?
  Det kan definitivt vara värt att kolla våra bästsäljarturer.
 • Hur tar jag mig dit?
  Tornet ligger fem minuters promenad från katedralstorget.
 • Ytterligare tips

  • Ha rejäla och bekväma skor, och ta inte ut dig för mycket vad gäller trappklättring.

  • Du kan boka din biljett högst 20 dagar innan ditt besök.

Alla saker att se i Lutande tornet i Pisa

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Lutande tornet i Pisa? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Lutande tornet i Pisa

Samlat omdöme

4.5 / 5

baserat på 3 986 omdömen

Bra utflykt och trevlig och uppmärkdam guide. Det var besök på 1 vingård + kortare besök i en stad. Enda nackdelen var att de inte kunde hämta upp oss på hotellet (som låg inne i Pisa men inte i centrum).

Jättetrevlig tur som var väl värt sina 150 euro för två personer! :-) det enda negativa var gångavstånden från bussen till sevärdheterna.

Det är ganska långa promenader med stor höjdskillnad. Ta på er bekväma skor. Det kan också vara kallt på morgonen (+8 4 oktober).

Guiden Andrea var kunnig och kunde på ett bra sätt förmedla historia och intressent fakta.