Louvren

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Louvrens fem största mästerverk

Louvren i Paris är världens mest besökta museum. I dess legendariska samling ingår över 35 000 målningar, skulpturer och konstföremål från förhistorisk tid och framåt. Det finns hur många mästerverk som helst, men här är fem som tillhör den absoluta gräddan.

 • Leonardo Da Vincis Mona Lisa (1503-1506)

  1. Leonardo Da Vincis Mona Lisa (1503-1506)

  Mona Lisa är förmodligen den mest berömda målningen i hela världen, och har blivit synonym med Louvren. Hennes gåtfulla leende och fängslande blick drar varje år miljoner besökare till Paris.

 • Venus De Milo (c:a 130-100 f.Kr.)

  2. Venus De Milo (c:a 130-100 f.Kr.)

  Denna staty av den grekiska gudinnan Afrodite utgör ett av de allra mest utsökta exemplen på antik grekisk skulptur. Trots att den har över två årtusenden på nacken är den fantastiskt välbevarad.

 • Michelangelos Den upproriske slaven (1513)

  3. Michelangelos Den upproriske slaven (1513)

  Denna 215 cm höga staty av en slav som kämpar mot sina bojor ses som en av Michelangelos främsta prestationer, och är en sublim uppvisning i skulpturens inneboende kraftfullhet.

 • Sittande Scribe (c:a 2600 f.Kr.)

  4. Sittande Scribe (c:a 2600 f.Kr.)

  Denna utsökta skultpur i målad kalksten har anor från faraoernas tid och är den mest kända pjäsen i Louvrens exceptionella samling av egyptiska antikviteter.

 • Louvrepyramiden, formgivning av I.M. Pei (1989)

  5. Louvrepyramiden, formgivning av I.M. Pei (1989)

  Denna glaspyramid var till en början mycket kontroversiell, men numera ses den som en av Paris största kulturskatter. Missa inte den sensationella belysningen som slås på nattetid.

Planera ditt besök

 • Undvik köerna

  Köerna till Louvren kan verka avskräckande. Vid huvudingången, som går genom Louvrepyramiden, är det alltid mest folk. Ett hett tips är att istället använda ingången som ligger under markplan i shoppingcentret Carrousel du Louvre. Där kan du snabbt och lätt köpa biljett och gå igenom säkerhetskontrollen. Om du vill gå genom Louvrepyramiden kan du göra det på vägen ut.

 • Ta dig tid och förbered dig

  Museet är gigantiskt, så det är väldigt viktigt att se till att du har tillräckligt med tid för att hinna med allt du vill se. Museet är öppet från kl. 09.00 till kl. 18.00 de flesta dagar, på onsdagar och fredagar stänger det först kl. 21.45. Kom tidigt och fiska upp en gratiskarta från biljettkassan så att du kan planera din väg genom museet. Det är verkligen värt de extra minuterna.

 • Se upp för tisdagar!

  Precis som många andra av Paris museer är Louvren stängt på tisdagar. Använd tiden till att besöka andra sevärdheter, som Eiffeltornet och Triumfbågen, och kom tillbaka en annan dag.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Kl. 09.00-18.00, förutom på onsdagar och fredagar då det stänger kl. 21.45. Tisdagar stängt hela dagen.
 • Vad kostar det?
  Biljett till de permanenta samlingarna kostar 12 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  En guide kan definitivt vara till hjälp. Det finns flera sorters guider för mindre sällskap och audioguider!
 • Hur tar jag mig dit?
  Åk tunnelbana med linje 1 till stationen Palais Royal – Musée du Louvre. L'Open Tour-bussen stannar också vid museet.
 • Ytterligare tips

  • Salarna börjar stänga 30 minuter innan museets stängningstid.

  • Från oktober till mars är de permanenta samlingarna gratis att besöka första söndagen varje månad!

  • På franska helgdagar kan museet ha kortare öppettider eller vara helt stängt.

Alla saker att se i Louvren

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Louvren? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Louvren

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 24 391 omdömen

Vid samlingsplatsen var det rätt rörigt, men det var helt klart värt att det var lite bökigt innan guiden hittade oss. Vi var 6 personer med en guide. Vi slapp stå i den långa kön och blev visad det som man vill se utan att behöva irra runt själva. Guiden var kunnig och det märktes att hon var intresserad.

Allt var välorganiserat. Inga långa köer. Det var jätte många sevärdheter, men det var mycket folk bara vid Mona Lisa. Små problem i garderoben, men de löstes.

Omständigheterna var i vårt fall extraordinära, och vi var inte drabbade av köer för att komma in, men ett tips är ändå att skaffa biljett innan besöket.

Helt fantastiskt, god kunskap och inga väntetider! Men vi kommer gärna tillbaka då mer tid behövs för att hinna se allt!

Jag uppskattade att guidning sker i små grupper och Jin var jättebra som guide! Allt gick smidigt!