Louvren

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Louvrens fem största mästerverk

Louvren i Paris är världens mest besökta museum. I dess legendariska samling ingår över 35 000 målningar, skulpturer och konstföremål från förhistorisk tid och framåt. Det finns hur många mästerverk som helst, men här är fem som tillhör den absoluta gräddan.

 • Leonardo Da Vincis Mona Lisa (1503-1506)

  1. Leonardo Da Vincis Mona Lisa (1503-1506)

  Mona Lisa är förmodligen den mest berömda målningen i hela världen, och har blivit synonym med Louvren. Hennes gåtfulla leende och fängslande blick drar varje år miljoner besökare till Paris.

 • Venus De Milo (c:a 130-100 f.Kr.)

  2. Venus De Milo (c:a 130-100 f.Kr.)

  Denna staty av den grekiska gudinnan Afrodite utgör ett av de allra mest utsökta exemplen på antik grekisk skulptur. Trots att den har över två årtusenden på nacken är den fantastiskt välbevarad.

 • Michelangelos Den upproriske slaven (1513)

  3. Michelangelos Den upproriske slaven (1513)

  Denna 215 cm höga staty av en slav som kämpar mot sina bojor ses som en av Michelangelos främsta prestationer, och är en sublim uppvisning i skulpturens inneboende kraftfullhet.

 • Sittande Scribe (c:a 2600 f.Kr.)

  4. Sittande Scribe (c:a 2600 f.Kr.)

  Denna utsökta skultpur i målad kalksten har anor från faraoernas tid och är den mest kända pjäsen i Louvrens exceptionella samling av egyptiska antikviteter.

 • Louvrepyramiden, formgivning av I.M. Pei (1989)

  5. Louvrepyramiden, formgivning av I.M. Pei (1989)

  Denna glaspyramid var till en början mycket kontroversiell, men numera ses den som en av Paris största kulturskatter. Missa inte den sensationella belysningen som slås på nattetid.

Planera ditt besök

 • Undvik köerna

  Köerna till Louvren kan verka avskräckande. Vid huvudingången, som går genom Louvrepyramiden, är det alltid mest folk. Ett hett tips är att istället använda ingången som ligger under markplan i shoppingcentret Carrousel du Louvre. Där kan du snabbt och lätt köpa biljett och gå igenom säkerhetskontrollen. Om du vill gå genom Louvrepyramiden kan du göra det på vägen ut.

 • Ta dig tid och förbered dig

  Museet är gigantiskt, så det är väldigt viktigt att se till att du har tillräckligt med tid för att hinna med allt du vill se. Museet är öppet från kl. 09.00 till kl. 18.00 de flesta dagar, på onsdagar och fredagar stänger det först kl. 21.45. Kom tidigt och fiska upp en gratiskarta från biljettkassan så att du kan planera din väg genom museet. Det är verkligen värt de extra minuterna.

 • Se upp för tisdagar!

  Precis som många andra av Paris museer är Louvren stängt på tisdagar. Använd tiden till att besöka andra sevärdheter, som Eiffeltornet och Triumfbågen, och kom tillbaka en annan dag.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Kl. 09.00-18.00, förutom på onsdagar och fredagar då det stänger kl. 21.45. Tisdagar stängt hela dagen.
 • Vad kostar det?
  Biljett till de permanenta samlingarna kostar 12 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  En guide kan definitivt vara till hjälp. Det finns flera sorters guider för mindre sällskap och audioguider!
 • Hur tar jag mig dit?
  Åk tunnelbana med linje 1 till stationen Palais Royal – Musée du Louvre. L'Open Tour-bussen stannar också vid museet.
 • Ytterligare tips

  • Salarna börjar stänga 30 minuter innan museets stängningstid.

  • Från oktober till mars är de permanenta samlingarna gratis att besöka första söndagen varje månad!

  • På franska helgdagar kan museet ha kortare öppettider eller vara helt stängt.

Vad besökare tycker om Louvren

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 23 381 omdömen

Ett ParisPass var kanon! Enkelt att hämta ut och mycket bra information vid uthämtningen. Hop-on-Hop-off skulle enbart gälla en dag, vilket vi tycker är för lite när man är två nätter i Paris, men det löste BigBus åt oss. Om vi aktiverade biljetten efter kl 16.00 första dagen så var den giltig hela nästa dag också. Toppen! Detta gjorde att vi hann med båda rutterna som bolaget kör, det hade vi inte gjort annars. Tillmötesgående personal. Tyvärr hinner man inte så mycket på 2,5 dag men vi såg det vi hade ställt in oss på att se, det var toppen att kliva av vid sevärdheterna och bussarna gick så tätt så det var aldrig någon väntetid. Tyvärr fick vi inte möjlighet att gå in och se Louvren, hade vi vetat att man måste boka det långt i förväg hade vi gjort det hemifrån, men den informationen finns inte att läsa någonstans. Så ett tips, boka Louvrens besök innan ni åker.

Just idag gick vi in snabbt oavsett, alltså inga köer men mkt folk inne. Nödvändigt ha en guide för att hitta och orka, ta med vatten och bra skor, mkt att gå och varmt på sina ställen. Vår guide Justine var mkt kunnig och kunde ta oss snabbt mellan avdelningarna som var viktigast tom till Monalisa som var flyttad tillfälligt och visst kaos uppstod. Justine fångade även barnen med inlevelse och inkludering. Vi vet så mkt mer om konst och dess olika perioder nu och vi kan varmt rekommendera denna tur.

Vid samlingsplatsen var det rätt rörigt, men det var helt klart värt att det var lite bökigt innan guiden hittade oss. Vi var 6 personer med en guide. Vi slapp stå i den långa kön och blev visad det som man vill se utan att behöva irra runt själva. Guiden var kunnig och det märktes att hon var intresserad.

En fantastisk upplevelse!! Vi hade en otroligt engagerad guide Adam. Det enda som hade kunnat vara bättre var om visningen hade fortsatt ett par timmar till! Rekommenderas

Absolutely beautiful place, much people at Monalisa, but that was no surprise. Just make sure you have a lot of time because it is really big and many room to see.