Louvren
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Bästsäljare

Louvren: Upplevelser

Se alla upplevelser i Louvren

Toppsevärdheter i Paris

Se 761 upplevelser

Louvrens fem största mästerverk

Louvren i Paris är världens mest besökta museum. I dess legendariska samling ingår över 35 000 målningar, skulpturer och konstföremål från förhistorisk tid och framåt. Det finns hur många mästerverk som helst, men här är fem som tillhör den absoluta gräddan.

Leonardo Da Vincis Mona Lisa (1503-1506)

Leonardo Da Vincis Mona Lisa (1503-1506)

Mona Lisa är förmodligen den mest berömda målningen i hela världen, och har blivit synonym med Louvren. Hennes gåtfulla leende och fängslande blick drar varje år miljoner besökare till Paris.

Venus De Milo (c:a 130-100 f.Kr.)

Venus De Milo (c:a 130-100 f.Kr.)

Denna staty av den grekiska gudinnan Afrodite utgör ett av de allra mest utsökta exemplen på antik grekisk skulptur. Trots att den har över två årtusenden på nacken är den fantastiskt välbevarad.

Michelangelos Den upproriske slaven (1513)
Foto: @Rodney flickr (CC BY 2.0)

Michelangelos Den upproriske slaven (1513)

Denna 215 cm höga staty av en slav som kämpar mot sina bojor ses som en av Michelangelos främsta prestationer, och är en sublim uppvisning i skulpturens inneboende kraftfullhet.

Sittande Scribe (c:a 2600 f.Kr.)
Foto: Ivo Jansch @flickr (CC BY-SA 2.0)

Sittande Scribe (c:a 2600 f.Kr.)

Denna utsökta skultpur i målad kalksten har anor från faraoernas tid och är den mest kända pjäsen i Louvrens exceptionella samling av egyptiska antikviteter.

Louvrepyramiden, formgivning av I.M. Pei (1989)

Louvrepyramiden, formgivning av I.M. Pei (1989)

Denna glaspyramid var till en början mycket kontroversiell, men numera ses den som en av Paris största kulturskatter. Missa inte den sensationella belysningen som slås på nattetid.

Våra tips

Undvik köerna

Köerna till Louvren kan verka avskräckande. Vid huvudingången, som går genom Louvrepyramiden, är det alltid mest folk. Ett hett tips är att istället använda ingången som ligger under markplan i shoppingcentret Carrousel du Louvre. Där kan du snabbt och lätt köpa biljett och gå igenom säkerhetskontrollen. Om du vill gå genom Louvrepyramiden kan du göra det på vägen ut.

Ta dig tid och förbered dig

Museet är gigantiskt, så det är väldigt viktigt att se till att du har tillräckligt med tid för att hinna med allt du vill se. Museet är öppet från kl. 09.00 till kl. 18.00 de flesta dagar, på onsdagar och fredagar stänger det först kl. 21.45. Kom tidigt och fiska upp en gratiskarta från biljettkassan så att du kan planera din väg genom museet. Det är verkligen värt de extra minuterna.

Se upp för tisdagar!

Precis som många andra av Paris museer är Louvren stängt på tisdagar. Använd tiden till att besöka andra sevärdheter, som Eiffeltornet och Triumfbågen, och kom tillbaka en annan dag.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Kl. 09.00-18.00, förutom på onsdagar och fredagar då det stänger kl. 21.45. Tisdagar stängt hela dagen.
 • Vad kostar det?
  Biljett till de permanenta samlingarna kostar 12 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  En guide kan definitivt vara till hjälp. Det finns flera sorters guider för mindre sällskap och audioguider!
 • Hur tar jag mig dit?
  Åk tunnelbana med linje 1 till stationen Palais Royal – Musée du Louvre. L'Open Tour-bussen stannar också vid museet.
 • Ytterligare tips

  • Salarna börjar stänga 30 minuter innan museets stängningstid.

  • Från oktober till mars är de permanenta samlingarna gratis att besöka första söndagen varje månad!

  • På franska helgdagar kan museet ha kortare öppettider eller vara helt stängt.

Vad besökare tycker om Louvren

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 27 247 omdömen

Finns mycket konst att uppleva - ta tid till detta!

Fantastisk arkitektonisk miljö för konsten. Tydligare skyltning till östra o. västra byggnaden från entrén. Mycket folk - rent akustiskt skulle jag önska dämpning av allt sorl! Intrycket blir annars mer folk ãn konst. Känner FÖR projicerat på Mona-Lisa. Faktiskt en helt annan upplevelse vore att "möta" henne i ett tyst mindre rum i liten grupp - kanske genomgång i en riktning. Och tystnad. Naturligtvis önskar jag komma dit flera gånger, men skulle då önska ett annat lugn till förmån för konsten.

Paris: Tidsbestämd biljett till Louvren Omdöme från:

Personligt, proffsigt och super smidigt!

Jag och min sambo kan verkligen rekommendera denna tur! vår Guide Nancy Bentley var mycket trevlig och gav oss en proffsig och personlig guidning. Hennes kunskap om verken och passion för Louvrens historia gör att hennes guidning ger verken liv och djup utöver det man kan läsa sig till i museets information.

Det var en fantastisk guidning av en underbar guide.

Barnen tyckte det var så spännande och roligt och även jag. Guiden valde ut 10 objekt på Louvren som hon presenterade på ett mycket intressant sätt. Hon var oerhört kunnig och trevlig. Högsta betyg!

Louvren: 2 timmar privat rundtur för barnfamiljer Omdöme från:

En guidad tur i Louvren är en fantastisk upplevelse!

Vår guide, Caroline, var otroligt duktig och kunnig, vilket gjorde besöket på Louvren till en fantastisk upplevelse genom att få en historia för varje känd konstnär och verk.

Allt fungerade utmärkt och det var skönt att ha det klart i förväg.

Mycket prisvärd, bra service med leverans till hotellet. Känns skönt att veta att man har biljetterna klart innan man reser från Sverige.