Lissabon
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Lissabon

Se alla upplevelser i Lissabon

Toppsevärdheter i Lissabon

Tio saker att göra i Lissabon

I Portugals huvudstad trängs överdådiga historiska byggnader med samtida avslappnat kulturliv – detta är inte bara en av de äldsta städerna i Europa, utan också en av de mest fascinerande. Här är några tips på sevärdheter du inte får missa i denna brokiga, charmiga stad.

Mosteiro dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos

Det magnifika klostret Mosteiro dos Jerónimos nära Bélems strand beboddes en gång av Hieronymusordern – katolska eremiter vars uppgift var att be för kungens själ!

Bairro Alto

Bairro Alto

Bairro Alto är Lissabons historiskt mest framstående kvarter. Den pittoreska stämningen och de många sevärdheterna gör det till ett ypperligt ställe att strosa omkring i.

Katedralen

Katedralen

Lissabons katedral uppfördes 1147 och har därefter byggts på lite i taget – vilket syns! Arkitekturen är en spännande blandning av ett flertal stilar, men den stilla medeltidsauktoriteten lyser ändå igenom.

Rossiotorget

Rossiotorget

En gång i tiden var Rossiotorget skådeplats för helgfiranden, tjurfäktningar, avrättningar och uppror. Numera är det både lokalbornas och turisternas främsta mötesplats.

Alfama

Alfama

Stadens äldsta kvarter, Alfama, ligger mellan São Jorge-slottet och floden Tajo. Här hittar du både de bästa restaurangerna och de mest omsusade fadobarerna!

Floden Tajo

Floden Tajo

Ta pulsen på floden Tajo genom att cykla längs med flodbanken eller ta båten ut! Tajo sjuder av liv och är en fristad för bland annat fisk, skaldjur och fåglar – inklusive flamingor.

Stadstorget

Stadstorget

Kärt barn har många namn. Det vidsträckta Stadstorget går även under namnet Praça do Comércio, Handelstorget. Trots att kungliga palatset rasade under den stora jordbävningen 1755 kallas det dessutom också Terreiro do Paço, Palatstorget.

Belémtornet

Belémtornet

Belémtornet är ett gammalt 1500-tals-fort som ligger i hamnen och har haft stor historisk betydelse. Inte bara försvarade det staden mot attacker från sjösidan, det spelade också en avgörande roll under det portugisiska upptäcksresandets era.

Chiadotorget
Foto: PortoBay Hotels & Resorts@ flickr (CC BY 2.0)

Chiadotorget

Chiadotorget förstördes nästan helt under en hemsk brand 1988, men efter den framgångsrika återuppbyggnaden blomstrar platsen mer än någonsin. Här hittar du bland annat Lissabons mest berömda shoppingkvarter!

Santa Justa-hissarna

Santa Justa-hissarna

När elektriciteten kom till Lissabon byggdes två hissar för att förbättra framkomligheten mellan de kulliga gatorna. Ett stycke historisk ingenjörskonst som är väl värd ett besök!

Planera ditt besök i Lissabon

Bästa tiden att åka till Lissabon

Lissabon har verkligen tur med vädret, året om. Staden har de varmaste vintrarna i Europa, utan att för den sakens skull lida under outhärdligt heta somrar. Det subtropiska kustklimatet innebär dock att det även en klar och solig dag finns risk för plötsiga skyfall. Senvåren och den tidiga hösten är hotellen billigare och turisterna färre.

Hur många dagar ska jag stanna?

Lissabon är det perfekta resmålet för en långhelg, men många av de huvudsakliga sevärdheterna – såsom Belém, Sintra, Fátima och Cascais – ligger utanför stan och tar minst en dag i anspråk.

Hur tar jag mig in till stan från flygplatsen?

Även om Lissabon är billigt jämfört med många andra europeiska huvudstäder så är taxi dyrt. Om du ska till en centralt belägen plats och inte har alltför mycket packning är det helt klart både billigare och enklare att ta tunnelbanan. Resan in till stadskärnan tar 25 minuter.

Praktisk information

 • Språk
  Portugisiska
 • Valuta
  EUR (€)
 • Tidszon
  UTC (+00:00)
 • Landskod
  +351

Att göra i Lissabon

De mest populära sevärdheterna i Lissabon

Städer i Portugal

Alla saker att se i Lissabon

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Lissabon? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Lissabon

Utflykten var helt perfekt Josè och Alex var jättebra guider.

Vi blev hämtade och lämnade vid vårt hotell av två mycket glada service inriktade guider José och Alex. Det var en mycket intressant och innehållsrik dag, fick se otroligt mycket. Jag rekommenderar denna utflykt till alla som vill se lite extra av Portugal. Vi stannade även vid en vingård med vinprovning, kul och gott besök. Perfekta guider som var lätt att förstå och väldigt kunniga om området. Till sist vill vi 10 kvinnor från Sverige rikta ETT STORT TACK till Josè och Alex för en toppendag, ni var grymma!!!!

Sintra: Heldagstur från Lissabon med vinprovning Omdöme från: Solstrålens Förskola, 05/14/2018

En toppendag tillsammans med en kunnig och engagerad guide!

Guiden Agnes och chauffören Paolo gjorde allt för att vi skulle få ut mesta möjliga av turen till Sintra. De såg till att vi var vid Pena Palace i god tid före köerna vilket gjorde att vi kunde upptäcka palatset i lugn och ro. Även resten av turen var en höjdare, till Sintra, västligaste udden och Cascais. Agnes var också mycket hjälpsam med fotografering och tips på saker att uppleva i Lissabon. Både Agnes och Paolo pratade mycket bra engelska. Perfekt att bli upphämtad på hotellet.

Mycket lyckad båttur för att se Lisboa från havet med guidning.

Skepparen Pedro var utmärkt spontan, personlig och språkkunnig. Turen var tillräckligt lång och vi fick bra beskrivet det vi såg. Vi var åtta personer, två fransmän, två tyskar, två finnar och två norrmän och guidningen gick bra på engelska och franska. Det var litet oklart då vi sökte mötesplatsen, men skepparen hittade oss alla på rätt ställe. Tack ör en fin tur!

Lissabon: 2-timmars solnedgång Delad båttur Omdöme från: Ola, 10/16/2019

Guiden Paulo Levy var glad och vinkunnig .

Han tog oss med på en extra tur till ett litet kakeltillverlare. Förutom hans entusiasm för hela Portugal talade han även svenska, en väldigt bra och fantastisk upplevelse på ställen som vi aldrig skulle hitta själva. Vi kan varmt rekommendera denna upplevelse något vi gärna vill göra om. Ulla och Stefan.//Sverige

Lagom tempo, engagerad och kunnig guide, extra plus för elcyklarna.

Toppen med elcyklar eftersom det är många backar upp och ner i Lissabon. Lagom stor grupp, bra instruktioner och fokus på säkerhet. Rekommenderas varmt!

Lissabon: 2,5 timmes rundtur på elektrisk cykel Omdöme från: Anna, 04/30/2019