Kraków
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Kraków

Se alla upplevelser i Kraków

Toppsevärdheter i Kraków

De bästa sakerna att göra i Krakow

Intill floden Wislas strand vilar kulturhuvudstaden Krakow med sitt imponerande överflöd av historiska byggnader och monument. Här är några ställen du inte får missa!

Nationalmuseet, Krakow
Foto: Marcin Zieliński @Flickr (CC BY-SA 3.0)

Nationalmuseet, Krakow

Huvudfilialen av Polens nationalmuseum ståtar med drygt 780 000 föremål från alla delar av konsthistorien. Det som drar besökare är dock främst betoningen på polska målningar.

Wieliczkas saltgruva

Wieliczkas saltgruva

Wieliczkas saltgruva öppnades på 1200-talet och användes ända fram till 2007. Gruvarbetarna tillbringade så mycket tid därnere att de började tälja katolska statyer och små kapell ur saltkristallerna.

Wawelkatedralen

Wawelkatedralen

Wawelkatedralen har varit Krakows religiösa hjärta ända sedan 1000-talet. Där prästvigdes 1946 mannen som sedemera blev påven Johannes Paulus II.

Bieszczadybergen

Bieszczadybergen

Om du gillar att vandra borde du verkligen göra en dagsresa ut till natursköna Bieszczadybergen. Namnet uttalas Bi-esj-tjar-di, för dig som vill öva på polskan!

Tatrabergen

Tatrabergen

Tatrabergen är betydligt högre än Bieszczady, men den hårda klättringen belönas med en helt fantastisk utsikt. Vi avråder dock bestämt från den ökänt livsfarliga Orla Perć-leden.

Stora torget

Stora torget

Vill du hinna med alla de viktigaste sevärdheterna i Krakow på en dag? Börja med en tur i Gamla stan. Bara Stora torget i sig inhyser Textilhallen, Stadshustornet och statyn av Adam Mickiewicz.

Wawelfortet

Wawelfortet

Det magnifika Wawelfortet var de medeltida polska monarkernas hemvist, men dess fascinerande historia går ännu längre tillbaka i tiden – den äldsta byggnaden uppfördes 970 f.Kr!

Planera ditt besök i Kraków

Hur länge ska jag stanna?

I Krakow finns mycket att se och göra, och dessutom går det att bege sig ut på dagsturer bortom dess gränser. Räkna med att stanna minst fyra, fem dagar.

Var ska jag bo?

Om du bara är i Krakow ett par dagar är det en bra idé att boka hotell i Gamla stan eller Kazimierz, nära alla de huvudsakliga sevärdheterna. Den som vill hålla sig borta från turistområdet kan istället välja grönskande Zwierzyniec!

Hur mycket pengar ska jag ha med mig?

"Krakow är inte dyrt. Även om du skulle inta frukost, lunch och middag med dryck på turistfällor i Gamla stan kan du klara dig på så lite som 300 SEK. Till detta tillkommer förstås biljetter och guideturer till Krakows olika sevärdheter. Gör du en dagsresa blir det också dyrare.
Ofta kan det vara mer fördelaktigt att växla in dina pengar på plats i Krakow. Och låt dig inte frestas att påbörja en nota på barer du inte känner till utan att kolla priserna först!"

Praktisk information

 • Språk
  Polska
 • Valuta
  Polska złoty (PLN)
 • Tidszon
  UTC (+01:00)
 • Landskod
  +48
 • Bäst tid att åka
  Vår och höst är Krakows bästa besökstider med milt väder och få turister!

Att göra i Kraków

De mest populära sevärdheterna i Kraków

Städer i Polen

Alla saker att se i Kraków

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Kraków? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Kraków

Innehållsrik och mycket tänkvärd samtidigt som hemsk

Chauffören duktig och guiden på bussen trevlig. Toppen. Bussen ny och fräsch men alldeles för trång. Kan inte vara meningen att någon ska sitta allra längst bak och flyga upp i taket var gång det skumpade. Och de som åkte med mig fick inte plats med sina långa ben. Vi som satt längst bak såg inte ut alls och det var tur att vi inte hade anlag för åksjuka efter som det inte fanns någon kalluft som kom på oss. Trångt, varmt och skumpigt. Annars var upplägget bra. Bra organiserat och trevliga och duktiga guider.

Trevlig och informativ tur i lagom stor grupp.

En lång dag som gärna kunde varit lite längre med ett par något längre pauser än vi fick.Mycket trevlig chaufför som körde oss i en bekväm buss. Guiden var mycket kunnig men hade något bråttom vilket man kan förstå då mycket skulle hinnas med. Vi fick en god pastasallad och fralla .Det var intressant att besöka koncentrationslägerna och att se storleken av dem gjorde att man förstår hur mycket människor som fått sätta livet till. Saltgruvan var fantastiskt fin.

Inget vanligt utflyktsmål men en självklarhet att besöka det.

Tystnaden bland alla dessa turister var uppenbar. Allvaret. Byggnad efter byggnad vittnar om en fruktansvärd händelse från svunnen tid. Det som gjorde mig alldeles bedrövad var att alla byggnader hade åskledare av bästa sorten. Man ville alltså inte att åskan skulle slå ner medan man tog livet av miljoner människor?! Hemskt. Som sagt. Inget trevligt utflyktsmål men verkligen viktigt.

Fantastiskt och skrämmande på samma gång

Enkelt och smidigt med upphämtning och avlämning. Bra information inför besöket och praktiskt runtomkring. Jättebra guide på plats. Bra engelska och detaljerade beskrivningar av historiska händelser och platsen. Vi tog med fika/lunch som vi lämnade i bussen. Vi fick gott om tid att äta och det fanns även att köpa lättare mat och dryck på plats.

Mycket intressant men inte den huvudinriktning jag trodde.

Jätteintressant om man vill lära och höra om Krakows historia. Jag trodde dock att det skulle handla mer om Schindler så där motsvarande det inte mina förväntningar. Men Krakows historia var väldigt intressant och väl värt att lyssna till.

Kraków: Rundtur i Schindlers fabrik Omdöme från: Tomas, 2019-07-29