Köln
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Köln

Se alla upplevelser i Köln

Toppsevärdheter i Köln

Det bästa med Köln

Nordrhein-Westfalens kulturella hjärta, Köln, är generöst bestrött med vackra gamla kyrkor och intressanta museer – och dessutom finns där ett av världens äldsta universitet. Undrar du kanske vilka som är Kölns höjdpunkter? Då har du hamnat i goda händer, för här är en lista!

Kölnerdomen

Kölnerdomen

Kölnerdomen är utan tvekan Kölns allra största stolthet, och uppfördes för de tre vise männens relikskrin. Byggnationerna började 1248, men var inte klara förrän 1880!

Kölns zoologiska trädgård
Foto: Alexander Kaiser @Flickr (CC BY 2.0)

Kölns zoologiska trädgård

Världsberömda Kölns zoo grundades år 1860 och inhyser över 700 djurarter. Det finns både ett stort akvarium och en avdelning för ryggradslösa djur, men själva tyngdpunkten ligger på primater.

Imhoffs chokladmuseum
Foto: Daniel Farrell @Flickr (CC BY-SA 2.0)

Imhoffs chokladmuseum

Kölns suberba chokladmuseum ligger i Gamla stan och täcker in hela den historiska aspekten av mänsklighetens favoritgodis nummer ett, från dess centralamerikanska ursprung till den moderna massproduktionen.

Det romerska tornet och murarna
Foto: NH53 @Flickr (CC BY 2.0)

Det romerska tornet och murarna

Kölns romerska fästningar tar dig så långt bak i stadens historia som det överhuvudtaget går att gå. Tornet, liksom den bästa bevarade delen av muren, ligger vid Ulrepforte.

Hohenzollernbrücke
Foto: Luftphilia @Flickr (CC BY-SA 2.0)

Hohenzollernbrücke

"Kärleksbron" har fått sitt namn efter alla de graverade hänglås som förälskade par har satt fast där, och är den bästa vägen till katedralen (och kanske även till den eviga lyckan).

Kolumba
Foto: Georgie Pauwels @Flickr (CC BY 2.0)

Kolumba

Ett av Kölns äldsta museer är en eklektisk blandning av religiös konst och ikonografi, och utställningen är mycket välgjord och pedagogisk. Museet drivs fortfarande av ärkebiskopens stift i Köln.

Skulpturparken

Gå in genom huvudingången vid Riehler Strasse och fröjdas av en stillsam, pittoresk park fullpepprad av egensinniga moderna statyer. Det bästa av allt är att inträdet är helt gratis!

Planera ditt besök i Köln

Bästa besökstid

Somrarna kan bli ganska fuktiga i Köln, vilket innebär att den egentliga högsäsongen är hösten. Bli därför inte förvånad om hotellen är dyrare i oktober! Även våren är riktigt trevlig, då ölträdgårdarna börjar öppna igen och staden vaknar ur sin vinterdvala. Faktiskt har även vintern sin charm, med alla julmarknader och – icke att förglömma – Kölns stora stadskarneval i februari!

När är julmarknaden?

Köln har sex julmarknader, var och en med sin alldeles egen personlighet (utanför Chokladmuseet finns det till exempel en julmarknad med medeltidstema!). Julmarknaderna pågår 23 november-23 december.

Hur många dagar ska jag stanna?

Två, tre dagar räcker för att hinna besöka Kölns främsta sevärdheter, men tänk på att staden ingår i ett kluster av andra intressanta städer, som Bonn och Düsseldorf. Dessutom ligger världsarvet övre Mittelrheindalen bara en kort resa söder om Köln, så det kan vara värt att stanna längre för att göra en eller ett par dagsturer.

Praktisk information

 • Språk
  Tyska
 • Valuta
  EUR (€)
 • Tidszon
  UTC (+01:00)
 • Landskod
  +49
 • Bäst tid att åka
  Vår och höst är temperaturen behaglig, men med vintern kommer de mysiga julmarknaderna.

Att göra i Köln

De mest populära sevärdheterna i Köln

Städer i Tyskland

Alla saker att se i Köln

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Köln? Klicka här för en fullständig lista.