Jerusalem
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Jerusalem

Se alla upplevelser i Jerusalem

Toppsevärdheter i Jerusalem

De tio bästa sakerna att göra i Jerusalem

Jerusalem har historien igenom varit en knytpunkt för de stora världsreligionerna, och tjusar både ande och sinnen. Ett strövtåg genom Gamla stans gränder leder dig mellan heliga skatter genom en labyrint av nya dofter och språkmelodier.

Heliga graven

Heliga graven

Heliga gravens kyrka är uppförd på platsen där Jesus korsfästes, begravdes och återuppstod, och har varit ett vallfärdsmål för kristna pilgrimer ända sedan den byggdes på 300-talet. Heliga gravens kyrka ingår i världsarvet Gamla Jerusalem.

Jerusalems stora synagoga

Synagogan byggdes 1982 och söker efterlikna det ursprungliga heliga tempel som stod på Tempelberget ända tills det lades i ruiner år 70 f.Kr. Där finns även en utställning med mezuzor, pergamentsrullar med bibelinskriptioner som påminner om Guds närvaro.

Olivberget

Olivberget

På Olivberget öster om Jeursalem ligger en rad heliga platser, inklusive Getsemanes trädgård. Där finns även stadens största kyrkogård med 150 000 gravar.

Getsemane

Getsemane

Till trädgården Getsemane ska Jesus ha gått för att be kvällen innan sin korsfärstning, och enligt vissa ligger även jungfru Maria begravd där. I trädgården finns några av världens äldsta olivträd.

Västra muren

Västra muren

Västra muren i Jerusalem restes av Herodes den store år 20 f.Kr, som stöd för de yttre delarna av Tempelberget där Det andra templet uppfördes.

Tempelberget

Tempelberget

Muslimerna kallar det Haram esh-Sharif, eller den ädla helgedomen, och det är den tredje viktigaste vallfärdsplatsen i islam. Det är också platsen där Salomo byggde Det första templet.

Klippdomen

Klippdomen

Den gyllene kupolen kröner det berg där Muhammed uppsteg för att gå till Allah, och där Abraham gjorde sig redo att offra sin son Isak.

Al-Aqsamoskén

Al-Aqsamoskén

Namnet betyder "den mest avlägsna moskén" och kännetecknas Muhammeds "isra", nattfärden från Mecka till Jerusalem och tillbaka. Moskén byggdes 20 år efter Klippdomen.

Nationalmuseet
Foto: Chris Yunker@flickr (CC BY-SA 2.0)

Nationalmuseet

Nationalmuseet inhyser inte bara dödahavsrullarna utan även en enastående konstsamling och en modell av hur Jerusalem såg ut under Det andra templets era.

Jerusalems bibliska zoo

Jerusalems bibliska zoo

Det ursprungliga syftet med detta zoo var att samla alla de djur som nämns i Bibeln. Det nya zooet, som öppnade 1983, har en Noas ark med information om djuren som enligt legenden bebodde den.

Planera ditt besök i Jerusalem

Hur länge ska jag stanna?

I denna stad skulle du kunna tillbringa år utan att tröttna. För den med lite mer begränsad semester räcker fem till sju dagar för att hinna besöka Jerusalems främsta sevärdheter, men lägg till en eller två dagar om du vill åka på dagsturer till Döda havet eller Masada.

Ta sig runt

Dina egna fötter duger bra när du tar dig runt Gamla stan. Därutöver finns det bussar (som kallas Egged) samt en spårvagn som löper längs Jaffo i västra Jerusalem och även stannar vid Damaskusporten. Observera att kollektivtrafiken står stilla när sabbaten börjar (fredag, strax före solnedgången), men de arabiska bussara och taxibilarna fortsätter gå.

Var ska jag bo?

Det finns alla möjliga sorters boenden i Gamla stan. Ett annat alternativ är västra Jerusalem, exempelvis runt Ziontorget och köpcentrat Ben-Yehuda. Det är ett livligt område med en massa restauranger, barer, kafeer och shopping.

Praktisk information

 • Språk
  Hebreiska
 • Valuta
  Israeliska shekel (NIS)
 • Tidszon
  UTC (+02:00)
 • Landskod
  +972
 • Bäst tid att åka
  Senvåren och den tidiga hösten har Jerusalem milt väder och färre turister men kolla kalendern efter judiska firanden, eftersom de drar mängder av folk till staden.

Att göra i Jerusalem

De mest populära sevärdheterna i Jerusalem

Städer i Israel

Alla saker att se i Jerusalem

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Jerusalem? Klicka här för en fullständig lista.