Jerusalem

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära upplevelser i Jerusalem

De tio bästa sakerna att göra i Jerusalem

Jerusalem har historien igenom varit en knytpunkt för de stora världsreligionerna, och tjusar både ande och sinnen. Ett strövtåg genom Gamla stans gränder leder dig mellan heliga skatter genom en labyrint av nya dofter och språkmelodier.

 • Heliga graven

  1. Heliga graven

  Heliga gravens kyrka är uppförd på platsen där Jesus korsfästes, begravdes och återuppstod, och har varit ett vallfärdsmål för kristna pilgrimer ända sedan den byggdes på 300-talet. Heliga gravens kyrka ingår i världsarvet Gamla Jerusalem.

 • 2. Jerusalems stora synagoga

  Synagogan byggdes 1982 och söker efterlikna det ursprungliga heliga tempel som stod på Tempelberget ända tills det lades i ruiner år 70 f.Kr. Där finns även en utställning med mezuzor, pergamentsrullar med bibelinskriptioner som påminner om Guds närvaro.

 • Olivberget

  3. Olivberget

  På Olivberget öster om Jeursalem ligger en rad heliga platser, inklusive Getsemanes trädgård. Där finns även stadens största kyrkogård med 150 000 gravar.

 • Getsemane

  4. Getsemane

  Till trädgården Getsemane ska Jesus ha gått för att be kvällen innan sin korsfärstning, och enligt vissa ligger även jungfru Maria begravd där. I trädgården finns några av världens äldsta olivträd.

 • Västra muren

  5. Västra muren

  Västra muren i Jerusalem restes av Herodes den store år 20 f.Kr, som stöd för de yttre delarna av Tempelberget där Det andra templet uppfördes.

 • Tempelberget

  6. Tempelberget

  Muslimerna kallar det Haram esh-Sharif, eller den ädla helgedomen, och det är den tredje viktigaste vallfärdsplatsen i islam. Det är också platsen där Salomo byggde Det första templet.

 • Klippdomen

  7. Klippdomen

  Den gyllene kupolen kröner det berg där Muhammed uppsteg för att gå till Allah, och där Abraham gjorde sig redo att offra sin son Isak.

 • Al-Aqsamoskén

  8. Al-Aqsamoskén

  Namnet betyder "den mest avlägsna moskén" och kännetecknas Muhammeds "isra", nattfärden från Mecka till Jerusalem och tillbaka. Moskén byggdes 20 år efter Klippdomen.

 • Nationalmuseet

  9. Nationalmuseet

  Nationalmuseet inhyser inte bara dödahavsrullarna utan även en enastående konstsamling och en modell av hur Jerusalem såg ut under Det andra templets era.

 • Jerusalems bibliska zoo

  10. Jerusalems bibliska zoo

  Det ursprungliga syftet med detta zoo var att samla alla de djur som nämns i Bibeln. Det nya zooet, som öppnade 1983, har en Noas ark med information om djuren som enligt legenden bebodde den.

Planera ditt besök

 • Hur länge ska jag stanna?

  I denna stad skulle du kunna tillbringa år utan att tröttna. För den med lite mer begränsad semester räcker fem till sju dagar för att hinna besöka Jerusalems främsta sevärdheter, men lägg till en eller två dagar om du vill åka på dagsturer till Döda havet eller Masada.

 • Ta sig runt

  Dina egna fötter duger bra när du tar dig runt Gamla stan. Därutöver finns det bussar (som kallas Egged) samt en spårvagn som löper längs Jaffo i västra Jerusalem och även stannar vid Damaskusporten. Observera att kollektivtrafiken står stilla när sabbaten börjar (fredag, strax före solnedgången), men de arabiska bussara och taxibilarna fortsätter gå.

 • Var ska jag bo?

  Det finns alla möjliga sorters boenden i Gamla stan. Ett annat alternativ är västra Jerusalem, exempelvis runt Ziontorget och köpcentrat Ben-Yehuda. Det är ett livligt område med en massa restauranger, barer, kafeer och shopping.

Praktisk information

 • Språk
  Hebreiska
 • Valuta
  Israeliska shekel (NIS)
 • Tidszon
  UTC (+02:00)
 • Landskod
  +972
 • Bäst tid att åka
  Senvåren och den tidiga hösten har Jerusalem milt väder och färre turister men kolla kalendern efter judiska firanden, eftersom de drar mängder av folk till staden.

Alla saker att se i Jerusalem

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Jerusalem? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Jerusalem

Samlat omdöme

4.1 / 5

baserat på 5 720 omdömen

Denna upplevelsen var något utöver det vanliga. Vår första guide Amir var helt fantastisk. Han berättade inte bara om Jerusalem och Betlehem utan även om Israel där vi fick lära oss väldigt mycket. När vi kommer till Betlehem så blir det en ny guide som kommer och har en annan approach. Tyvärr hade han inte ätit på hela dagen och det märktes när han kom i dispyt med en av deltagarna. Väldigt oprofessionellt tyvärr. Den exklusiva 3 rätters middagen var den största besvikelsen. Vi kommer till en restaurang som ligger perfekt i Betlehem och väldigt nära den stora kyrkan där midnatts mässan var. Det var som att komma till skolan igen där vi fick gå med bricka och hämta mat som egentligen inte var något vidare alls utan ganska dålig. Upplevelsen totalt är väldigt positiv och detta till väldigt stor del på grund av guiden Amir som är den i särklass bästa guide jag har träffat och då har jag träffat många. Har Ni chansen så skall Ni definitivt åka på denna resa.

I'm extremely satisified with my guided tour! I had only one day to see Jerusalem and I travelled by myself so this tour let me see all the important sights. The pickup was seamless and the guide Uri was very knowledgable and his english was perfect. I felt safe all the time. Since we were a small group it was easy to keep up. As for all tours I guess, the stop at a specific chosen souvenir shop is unavoidable, so if you want to do some nice shopping you should go there by yourself another time. This tour was all about the history and the famous places. Which to me is the most important. I would absolutely recommend it.

Det var lite dålig kommunikation från det lokala resebolaget. Vi skulle vänta vid ett hotell och enligt getyourguide så skulle dom hämta oss 8:45-9:00 Men kvart över 9 så hade dom fortfarande inte kommit. Hotellet fick ringa och kolla så dom inte glömt oss. Bussen var inte i bästa skick. Guiden var duktig och resan var bra.

Mycket informativ och intressant Under vår rundvandring, men det hade varit bra om gruppen hade blivit tydligare informerad om hur dagen var planerad ex hur lång tid som man skulle vara i Jerusalem.

Turen var fin. Bra guide hade vi som var både underhållande och sakkunnig. Observera att halvdagsturen inte inbegriper retur till Tel Aviv, vi tog tåget tillbaka.