Istanbul

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära upplevelser i Istanbul

De tio bästa sakerna med Istanbul

Istanbuls strategiska läge vid den urgamla Sidenvägen på gränsen mellan Europa och Asien har gjort den till en av historiens mest framstående städer. En uttömmande lista över allt som finns att se och göra i Istanbul skulle bli så lång att den skulle räcka till en bro över Bosporensundet. Därför nöjer vi oss med att lista de tio viktigaste sakerna!

 • Hagia Sofia

  1. Hagia Sofia

  Den överväldigande kupol som kröner Haga Sofia har suttit där genom byggnadens alla faser, från kyrka till moské till museum. Men från början krävdes en hel del ansträngningar för att detta arkitektoniska mirakel skulle komma på plats: den kollapsade hela två gånger!

 • Blå moskén

  2. Blå moskén

  Den officiella översättningen av namnet vore Sultan Ahmed-moskén, men i folkmun kallas den Blå moskén. Den utsökta İznikkeramiken som smyckar fasaden ser i vissa håll blåare ut än vad den egentligen är!

 • Dolmabahçepalatset

  3. Dolmabahçepalatset

  Det vackra Dolmabahçepalatset dominerade den europeiska kusten invid Bosporensundet och spelade en nyckelroll under det ottomanska rikets sista dagar.

 • Topkapipalatset

  4. Topkapipalatset

  I Topkapipalatset har mången sultan bott. Där har du inte bara en fantastisk utsikt över staden, utan kan dessutom titta på skatter så rika att de får de brittiska kronjuvelerna att se ut som gammalt krimskrams från Glitter i jämförelse.

 • Galatatorneet

  5. Galatatorneet

  Redan på 1500-talet ska Ahmet Çelebi ha flugit från Galatatornets topp och tvärs över Bosporensundet. De flesta besökare nöjer sig nog dock med den enastående utsikten!

 • Stora basaren

  6. Stora basaren

  Stora basaren i Istanbul är en av världens äldsta och största marknader, och dessutom ett av de allra mest populära turistmålen. Basaren upphör aldrig att förundra nya besökare, och trängseln är en del av upplevelsen.

 • Süleymaniyemoskén

  7. Süleymaniyemoskén

  Den hänförande Süleymaniyemoskén byggdes av den framstående arkitekten Sinan för Suleiman den store. Om du råkar vara lite småhungrig är det bara att gå tvärsöver gatan till stadens kanske bästa restaurang när det gäller traditionella turkiska bönröror.

 • Kryddbasaren

  8. Kryddbasaren

  Kryddbasaren, även kallad Egyptiska basaren, öppnade på 1660-talet och fortfarande är det dit folk går när de behöver kryddor, nötter, turkiskt godis och andra väldoftande läckerheter.

 • Basilikacisternen

  9. Basilikacisternen

  En av Istanbuls mer annorlunda skapelser. Bysantiska byggmästare använde sig av romerska ruiner för att stadga upp det komplexa system som en gång i tiden försåg staden med färskvatten.

 • Leandertornet

  10. Leandertornet

  Uppflugen på toppen av en pytteliten holme i Bosporensundet hittar du denna historiska fyr, som en gång i tiden var ett vakttorn. Inuti fyren finns även en populär restaurang med utsikt över stadens kustlinje.

Planera ditt besök

 • Hur lång tid behöver jag på mig?

  Istanbul är en kartmässig labyrint med nya sevärdheter och upplevelser runt varje vindlande hörn. Hur länge du stannar beror på hur mycket du vill insupa, men en vecka räcker vanligen för att hinna med de största sevärdheterna.

 • Hur tar jag mig in till stan från Istanbuls flygplats?

  Havataş flygbussar går förbi terminalen och in till Taksim en gång i halvtimmen mellan kl. 04.00 och kl. 01.00. Det smidigaste är dock att ta en taxi, och är ni några stycken som delar blir det inte mycket dyrare än att åka buss. Låt dig inte lockas av erbjudanden inne i flygterminalen, det är bättre att ta en officiell taxi från taxihållplatsen bredvid utgången.

 • Var ska jag bo?

  Istanbuls största turistområden är Fatih och Taksim, vilken av dem du väljer beror på vad du vill ha ut av din vistelse. Fatih är Istanbuls gamla stadsdel och där kan du besöka ett flertal av de viktigaste historiska landmärkena. Taksim, å andra sidan, är mer modernt och passar besökare som vill shoppa, äta gott och festa. Att resa mellan de båda stadsdelarna är dock enkelt, så du behöver inte bokstavligen välja mellan Hagia Sofia och dansgolvet!

Praktisk information

 • Språk
  Turkiska
 • Valuta
  Turkiska lire (₺)
 • Tidszon
  UTC (+02:00)
 • Landskod
  +90
 • Bäst tid att åka
  Istanbul har vackert väder året runt, men om du har svårt för hetta kan det vara bra att undvika sommaren.

Other Sightseeing Options in Istanbul

Want to discover all there is to do in Istanbul? Click here for a full list.

Vad besökare tycker om Istanbul

Samlat omdöme

4.3 / 5

baserat på 11 900 omdömen

Perfect if you want a brief introduction to Hagia Sofia museum and skip the line. After 30 min guiding you can explore the museum for your self. Good guide on our tour.

Det var första gången jag fick göra/ uppleva ett turkiskt bad och det var helt underbart. Det var en överraskning åt min dotter som fyllde år och hon tyckte detsamma.

Trevlig båttur, serviceminded personal. God mat och bra underhållning. Tyvärr var musiken så hög så att sitta och samtala över middagen var i princip omöjligt.

Fantastiskt kunnig guide. Historielärare i botten.

Väldigt intressant och givande. Mycket på grund av vår guide som på ett mycket bra sätt visualiserade livet i palatset och främst i haremet.

Bokade turen med en halvtimmes introduktion det passade oss perfekt. Smidigt att komma förbi köer. Hade varit hopplöst utan förbokning.