Grand Canyon
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Bästsäljare

Grand Canyon: Upplevelser

Se alla upplevelser i Grand Canyon

Fem fakta om Grand Canyons former

Grand Canyons bergslandskap består av så många olika gamla stenarter att det ibland kallas världens äldsta historiebok. Och det är vackert, oavsett om du ser det ovanifrån en helikopter, underifrån en båt, eller går längs vandringslederna. Här är en lista över hur den blev till.

Kaibabplatån reser sig

Kaibabplatån reser sig

När Kaibabplatån tvingades upp i Arizona, Nordamerika, för 35 miljoner år sedan ledde den om det som numera är Coloradofloden, och delade den i två, en gammal som ledde till Stilla havet och en ny som rann mot Mexikanska golfen.

Lake Bidahochi formas

Lake Bidahochi formas

Flodens nya väg ut i Mexikanska golfen blockerades av vulkanaktivitet, och en stor sjö – Lake Bidahochi – uppstod.

Floderna återförenas

Floderna återförenas

Till slut eroderades en väg fram genom Kaibabplatån, påskyndad av den senaste istiden och den gamla Stilla havet-spillran knöts samman med resten av floden igen.

Little Colorado River uppstår

Little Colorado River uppstår

När en brantare väg mot väst öppnade sig, tömdes urgamla Lake Bidahochi på sitt vatten. Allt som återstod var en smal skreva genom vilken Little Colorado River nu rinner.

Det slutar aldrig!

Det slutar aldrig!

Även om större delen av Grand Canyon tog sin form under den paleogena epoken så fortsätter berget att eroderas, nya stenbumlingar faller nedåt och gör ravinen större och större. Om ytterligare 35 miljoner år kanske den ser helt annorlunda ut!

Våra tips

När ska jag besöka Grand Canyon?

April till tidiga juni är en jättebra tid att besöka Grand Canyon. Då kommer du precis lagom för att kunna njuta av senvårvärmen, men innan den intensiva hettan och skyfallen som hör sommaren till. September och början av november är också en bra tid att åka om du vill undvika högsäsongsresenärerna men ändå åka medan temperaturen fortfarande är behaglig.

Vad ska jag packa?

Vädret kan vara oförutsebart, så packa regnkläder även om himlen är molnfri när du ger dig ut. På sommaren kan de kyliga ravinvindarna dessutom göra att du inte känner hur hårt solen ligger på, så ha på dig solskyddsfaktor även om luften är sval. Ha med mycket vatten och, förstås, snacks. Det är bättre att äta något lättare flera gånger under vägens gång än att ge sig ut efter en tung måltid.

Vad ska jag ha på mig?

När det är varmt är det bättre att skydda kroppen med lätta, luftiga tyger snarare än att klä av sig eftersom man då exponerar huden för stark sol. Hattar med breda brätten och solglasögon är också ett måste på sommaren, och bekväma skor nödvändiga oavsett vilken tid på året du är här. Om du köper nya skor, så se till att gå in dem innan och att fötterna inte hasar runt inuti dem, eftersom det kan leda till skavsår och ostadigare grepp.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  South Rim är öppet året runt, North Rim är öppet 15 maj-15 oktober.
 • Vad kostar det?
  Ett enskilt tillstånd kostar 12 USD och gäller i en vecka.
 • Behöver jag en guide?
  Det finns några fantastiskt bra turer för den som är intresserad, så det kan vara värt att kolla vår bästsäljarlista.
 • Hur tar jag mig dit?
  Med bil kör du genom Kaibabs nationalpark. Eller så kan du åka med de bekväma Arizona Shuttle-minibussarnas vana förare.
 • Ytterligare tips

  • Vissa dagar är tillstånden gratis, så kolla hemsidan innan du åker hit!

  • Glöm inte att om du kommer i bil så måste du betala för ett biltillstånd också.

Vad besökare tycker om Grand Canyon

Samlat omdöme
4.6 / 5
baserat på 4 325 omdömen

Det absolut häftigaste aktivitet jag gjort i mitt 54 åriga liv !!!

Missa inte att göra denna utflykt som motvikt till all neon och casino väsen. Vi åkte kl 12,00-14,30 med picnic längst ner vid floden. Man är 6 st per helikopter och vi roterade platser så alla får sitta fram. Piloterna är mycket duktiga på all fakta och det är inga inspelade band utan enbart live. Detta är värt varje krona , svårt berätta om, måste upplevas. Se till att beställa till den norra delen som är ca 10 grader varmare. Välj att flyga med MUSTANG .

Fantastisk naturupplevelse efter lång bussresa

En otroligt trevlig, och lång, utflyktsdag. Fantastisk chaufför/guide som var både rolig, intressant och bra som chaufför. Bra att få stanna till och se Hooverdammen och Rote 66. Även om bussresan var väldigt lång och ganska jobbig var det värt allt när man kom fram och fick vandra utmed Grand Canyon. En fantastisk upplevelse!

Grand Canyons södra kant med mellanmål och lunch Omdöme från:

Fantastisk upplevelse som vi minns med glädje

Lite otur med att det blåste så mycket. Men piloten var otroligt duktig. Och vi är väldigt glada att allt gick så bra. Det var sjukt härligt att flyga helikopter o uppleva detta.

Från Las Vegas: Helikoptertur till Grand Canyon Omdöme från: