Grand Canyon

Enjoy staggering sights and myriad outdoor activities amid one of the world’s top natural wonders.

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem fakta om Grand Canyons former

Grand Canyons bergslandskap består av så många olika gamla stenarter att det ibland kallas världens äldsta historiebok. Och det är vackert, oavsett om du ser det ovanifrån en helikopter, underifrån en båt, eller går längs vandringslederna. Här är en lista över hur den blev till.

 • Kaibabplatån reser sig

  1. Kaibabplatån reser sig

  När Kaibabplatån tvingades upp i Arizona, Nordamerika, för 35 miljoner år sedan ledde den om det som numera är Coloradofloden, och delade den i två, en gammal som ledde till Stilla havet och en ny som rann mot Mexikanska golfen.

 • Lake Bidahochi formas

  2. Lake Bidahochi formas

  Flodens nya väg ut i Mexikanska golfen blockerades av vulkanaktivitet, och en stor sjö – Lake Bidahochi – uppstod.

 • Floderna återförenas

  3. Floderna återförenas

  Till slut eroderades en väg fram genom Kaibabplatån, påskyndad av den senaste istiden och den gamla Stilla havet-spillran knöts samman med resten av floden igen.

 • Little Colorado River uppstår

  4. Little Colorado River uppstår

  När en brantare väg mot väst öppnade sig, tömdes urgamla Lake Bidahochi på sitt vatten. Allt som återstod var en smal skreva genom vilken Little Colorado River nu rinner.

 • Det slutar aldrig!

  5. Det slutar aldrig!

  Även om större delen av Grand Canyon tog sin form under den paleogena epoken så fortsätter berget att eroderas, nya stenbumlingar faller nedåt och gör ravinen större och större. Om ytterligare 35 miljoner år kanske den ser helt annorlunda ut!

Planera ditt besök

 • När ska jag besöka Grand Canyon?

  April till tidiga juni är en jättebra tid att besöka Grand Canyon. Då kommer du precis lagom för att kunna njuta av senvårvärmen, men innan den intensiva hettan och skyfallen som hör sommaren till. September och början av november är också en bra tid att åka om du vill undvika högsäsongsresenärerna men ändå åka medan temperaturen fortfarande är behaglig.

 • Vad ska jag packa?

  Vädret kan vara oförutsebart, så packa regnkläder även om himlen är molnfri när du ger dig ut. På sommaren kan de kyliga ravinvindarna dessutom göra att du inte känner hur hårt solen ligger på, så ha på dig solskyddsfaktor även om luften är sval. Ha med mycket vatten och, förstås, snacks. Det är bättre att äta något lättare flera gånger under vägens gång än att ge sig ut efter en tung måltid.

 • Vad ska jag ha på mig?

  När det är varmt är det bättre att skydda kroppen med lätta, luftiga tyger snarare än att klä av sig eftersom man då exponerar huden för stark sol. Hattar med breda brätten och solglasögon är också ett måste på sommaren, och bekväma skor nödvändiga oavsett vilken tid på året du är här. Om du köper nya skor, så se till att gå in dem innan och att fötterna inte hasar runt inuti dem, eftersom det kan leda till skavsår och ostadigare grepp.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  South Rim är öppet året runt, North Rim är öppet 15 maj-15 oktober.
 • Vad kostar det?
  Ett enskilt tillstånd kostar 12 USD och gäller i en vecka.
 • Behöver jag en guide?
  Det finns några fantastiskt bra turer för den som är intresserad, så det kan vara värt att kolla vår bästsäljarlista.
 • Hur tar jag mig dit?
  Med bil kör du genom Kaibabs nationalpark. Eller så kan du åka med de bekväma Arizona Shuttle-minibussarnas vana förare.
 • Ytterligare tips

  • Vissa dagar är tillstånden gratis, så kolla hemsidan innan du åker hit!

  • Glöm inte att om du kommer i bil så måste du betala för ett biltillstånd också.

Alla saker att se i Grand Canyon

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Grand Canyon? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Grand Canyon

Samlat omdöme

4.6 / 5

baserat på 7 030 omdömen

Jag och min fru hade en fantastisk tid på denna resa. Vi satt framme med vår reseguide Robert vilket var jättekul och tillmötesgående för allas behov. Han gick utöver det och gjorde verkligen resan. Vi skulle verkligen rekommendera denna turné och använda Sweetours eftersom allt gick väldigt smidigt. Det är ett riktigt kostnadseffektivt sätt att se Grand Canyon och faktiskt inte så långt som man skulle kunna tro med buss, uppdelat på ett snyggt sätt av de små stoppplatserna på vägen inklusive Hoover Dam. Tack från Mr & Mrs Curson

Min man och jag hade en fantastisk tid på vår turné. Robert var bäst, han underhöll alla, vilket gjorde vår resa mycket roligare. Vi rekommenderar denna turné och Robert som vår förare. Tack för en fantastisk dag!!

det var riktigt roligt, föraren var jaki hon är fantastisk, bussen var konferabel och ren och det viktiga att hon kom i tid

Jackie var väldigt rolig och engagerande. Aldrig en tråkig stund under resan.

Reseguiden på bussen var mycket informativ mycket bra jobbat