Grand Canyon

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem fakta om Grand Canyons former

Grand Canyons bergslandskap består av så många olika gamla stenarter att det ibland kallas världens äldsta historiebok. Och det är vackert, oavsett om du ser det ovanifrån en helikopter, underifrån en båt, eller går längs vandringslederna. Här är en lista över hur den blev till.

 • Kaibabplatån reser sig

  1. Kaibabplatån reser sig

  När Kaibabplatån tvingades upp i Arizona, Nordamerika, för 35 miljoner år sedan ledde den om det som numera är Coloradofloden, och delade den i två, en gammal som ledde till Stilla havet och en ny som rann mot Mexikanska golfen.

 • Lake Bidahochi formas

  2. Lake Bidahochi formas

  Flodens nya väg ut i Mexikanska golfen blockerades av vulkanaktivitet, och en stor sjö – Lake Bidahochi – uppstod.

 • Floderna återförenas

  3. Floderna återförenas

  Till slut eroderades en väg fram genom Kaibabplatån, påskyndad av den senaste istiden och den gamla Stilla havet-spillran knöts samman med resten av floden igen.

 • Little Colorado River uppstår

  4. Little Colorado River uppstår

  När en brantare väg mot väst öppnade sig, tömdes urgamla Lake Bidahochi på sitt vatten. Allt som återstod var en smal skreva genom vilken Little Colorado River nu rinner.

 • Det slutar aldrig!

  5. Det slutar aldrig!

  Även om större delen av Grand Canyon tog sin form under den paleogena epoken så fortsätter berget att eroderas, nya stenbumlingar faller nedåt och gör ravinen större och större. Om ytterligare 35 miljoner år kanske den ser helt annorlunda ut!

Planera ditt besök

 • När ska jag besöka Grand Canyon?

  April till tidiga juni är en jättebra tid att besöka Grand Canyon. Då kommer du precis lagom för att kunna njuta av senvårvärmen, men innan den intensiva hettan och skyfallen som hör sommaren till. September och början av november är också en bra tid att åka om du vill undvika högsäsongsresenärerna men ändå åka medan temperaturen fortfarande är behaglig.

 • Vad ska jag packa?

  Vädret kan vara oförutsebart, så packa regnkläder även om himlen är molnfri när du ger dig ut. På sommaren kan de kyliga ravinvindarna dessutom göra att du inte känner hur hårt solen ligger på, så ha på dig solskyddsfaktor även om luften är sval. Ha med mycket vatten och, förstås, snacks. Det är bättre att äta något lättare flera gånger under vägens gång än att ge sig ut efter en tung måltid.

 • Vad ska jag ha på mig?

  När det är varmt är det bättre att skydda kroppen med lätta, luftiga tyger snarare än att klä av sig eftersom man då exponerar huden för stark sol. Hattar med breda brätten och solglasögon är också ett måste på sommaren, och bekväma skor nödvändiga oavsett vilken tid på året du är här. Om du köper nya skor, så se till att gå in dem innan och att fötterna inte hasar runt inuti dem, eftersom det kan leda till skavsår och ostadigare grepp.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  South Rim är öppet året runt, North Rim är öppet 15 maj-15 oktober.
 • Vad kostar det?
  Ett enskilt tillstånd kostar 12 USD och gäller i en vecka.
 • Behöver jag en guide?
  Det finns några fantastiskt bra turer för den som är intresserad, så det kan vara värt att kolla vår bästsäljarlista.
 • Hur tar jag mig dit?
  Med bil kör du genom Kaibabs nationalpark. Eller så kan du åka med de bekväma Arizona Shuttle-minibussarnas vana förare.
 • Ytterligare tips

  • Vissa dagar är tillstånden gratis, så kolla hemsidan innan du åker hit!

  • Glöm inte att om du kommer i bil så måste du betala för ett biltillstånd också.

Alla saker att se i Grand Canyon

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Grand Canyon? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Grand Canyon

Samlat omdöme

4.6 / 5

baserat på 5 473 omdömen

Absolut första klass! Så många webbplatser och gatesäljare som erbjuder Canyon-resor är ett stort beslut för de flesta. Vi bestämde oss för en bussresa med en hel 15 timmars dag ut ur vår vistelse på LV, avfärdade också en helikopterresa på grund av resans längd och begränsade utrymme inuti. Vi tog en chans på den här resan efter att ha läst topprecensioner, det var det bästa beslutet vi någonsin gjort. Samlas in från vårt hotell med en modern air con-buss. Rakt till Boulder City utan att vänta. Snabbt in i ett obefläckat plan med några skämt och bra instruktioner från pilot & besättning. Stora fönster att se från. Över Hoover Dam och till GC med kommentarer. Fantastisk utsikt, var en solig klar dag och 16:00 när vi flög över - rekommendera 15:00 flygning! Massor av fotomöjligheter när vi flög över GC. Tips - Ta foton från skuggig sida av planet om det är soligt för att undvika reflektion från fönstret. Säker landning, direkt till buss och tillbaka till hotellet. Förare, flygplatsp

Ingen fråga, ett måste göra för din Vegas-resa. Sikten och upplevelsen från helikoptern är oförglömlig. Från det ögonblick som vi plockades upp till slutet av dagen, var Mitch & Robbie utmärkta värdar som hade hela bussen skrattande och fascinerad av de konstiga och underbara fakta i Las Vegas. Vi uppgraderade på bussen för att inkludera båtturen vilket innebär att du faktiskt landar längst ned i kanjonen. Så för en extra $ 30 vardera var detta mycket bättre värde än Sky Walk. Du kommer att få lika bra foton som står bredvid Sky Walk så det är inte värt det enligt min mening. Hoover Dam var bra att se också, men lite mörk för foton mot slutet av dagen. + ve's - vänlig informativ turné service, god lunch / snacks tillhandahålls, bekväm transport, fantastiska vyer / foton att ta hem - har du - om du sitter på höger sida av bussen får du bättre bilder som passerar Hoover Dam .. ... vi satt på vänster sida. Du får inte heller gå över dammen som skulle ha varit en bonus.

Vädret var blygsamt dagen för flygningen / bokningen. Snögubbar och synlighet under 100 m skulle inte ha varit kul. Men Nancy från flygbolaget ombokade oss en dag. Idag vid minus 18 grader en fantastisk avlägsen utsikt. Kanjonen är hisnande, solen exponerad bisar. Allt som allt en flygning som jag skulle upprepa.

Väl värt att flyga helikopter. Dels att bespara tid, det är längre bort från LV än man tror. Dels att uppleva på nära håll- Grand Canyon :)

Perfekt resa till Grand Canyon. Allt var jätte bra och vår reseledare Mitch var väldigt hjälpsam. Han ansträngde sig verkligen