Forum Romanum
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Forum Romanum: Upplevelser

Se alla upplevelser i Forum Romanum

Toppsevärdheter i Rom

Se 1415 upplevelser

Fem historiska fakta om Forum Romanums utveckling

Till skillnad från andra fora i romarriket byggdes den antika huvudstadens offentliga mittpunkt inte efter färdigritade arkitektplaner, utan utvecklades långsamt i takt med att staden växte. Här är fem fakta om Forum Romanums fascinerande historia.

En mötesplats innan den första stenen ens kommit på plats

En mötesplats innan den första stenen ens kommit på plats

Den sanka slätten mellan kullarna Capitolium och Palatinen var en naturlig mötesplats för lokalborna långt innan det officiella Forum Romanum kom till.

Sumpmarken dränerades av Lucius Tarquinius Priscus den äldre

Sumpmarken dränerades av Lucius Tarquinius Priscus den äldre

Mötesplatsen kallades Comitum och uppstod enligt legenden efter att släkterna på de båda omgivande kullarna slutit fred efter långa och hårda strider. Fram till att Roms femte kung byggde ett kloaksystem var större delen av marken alldeles för sumpig för att använda.

Forum Romanum hade flera användningsområden

Forum Romanum hade flera användningsområden

Forum Romanum var sällskapslivets naturliga nav i flera hundra år. Där hölls bland annat offentliga tal, militärparader, rättegångar, gladiatorspel, marknader och mycket mer.

På slätten byggdes världens första kristna basilika

På slätten byggdes världens första kristna basilika

Under den sista stora utbyggnaden av Romanum Forum lät Konstantin den store år 312 f.Kr uppföra Maxentiusbasilikan. Med tiden gjordes fler tempel om till kristna kyrkor.

Landhöjningen slukade monumenten

Landhöjningen slukade monumenten

Översvämningar från floden Tibern och erosion från de kringliggande kullarna fick marken att långsamt höja sig runt monumenten tills de helt försvunnit under jord. Framåt medeltiden var platsen övervuxen med gräs och började användas som betesmark.

Våra tips

Vilka tider är bäst?

Biljetterna till Forum Romanum är giltiga i två dagar och inkluderar även Colosseum och Palatinen. Det finns mycket att se så se till att vara på plats tidigt båda dagarna! Forum Romanum har öppet från kl. 08.30 (förutom på helgdagar) och stängningstiden varierar efter säsong. Mellan april och september har du som mest tid på dig.
Om du inte bokar biljett i förväg är det bästa att gå till Palatinens biljettkassa, där kön är väldigt mycket kortare och mer skonsam än vid Colosseum.

Hur tar jag mig dit?

Låt dig inte luras av kartorna! Även om det finns tunnelbanestationer i närheten ligger ingen av dem i närheten av själva ingångarna. Colosseo (vid Colosseum, för att påpeka det uppenbara) är närmast men kräver en promenad upp längs Via dei Fori Imperiali. Annars kan du ta busslinjerna 51, 85, 87, 118 eller 810, som alla stannar vid Fori Imperiali.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Forum Romanum öppnar kl. 08.30 varje dag (förutom helgdagar) och stänger en timme före solnedgången.
 • Vad kostar det?
  En biljett för två dagar kostar bara 12 EUR, och med den kan du besöka både Forum Romanum, Colosseum och Palatinen.
 • Behöver jag en guide?
  Det är definitivt en bra idé. Det kan vara värt att kolla upp vår lista över Forum Romanums bästa turer.
 • Hur tar jag mig dit?
  Promenera från tunnelbanestationen Colosseo, eller ta buss 51, 85, 87, 118 eller 810 till hållplatsen Fori Imperiali.
 • Ytterligare tips

  • Gratis inträde den första söndagen varje månad!

  • Att förhandsboka biljett och därmed slippa köa kostar 2 EUR extra.

Vad besökare tycker om Forum Romanum

Samlat omdöme
4.5 / 5
baserat på 70 568 omdömen

Mycket lärorik och intressant tur - hög kvalitet!

Det enormt rika området Colosseum/Forum Romanum/Palatinen lyfter flera nivåer med kunnig guidning och den här turen var riktigt innehållsrik och välkomponerad. Mycket skicklig guide som behärskade språket (i vårt fall engelska) mycket bra, hade mycket goda kunskaper om området, historien och kulturen och dessutom kunde förmedla allt på ett intresseväckande och roligt sätt. Guiden satte in lämningarna i ett sitt historiska sammanhang men kunde också berätta om hur ruiner och utgrävningar varit brickor i det politiska och religiösa spelet genom århundradena. Mycket bra och prisvärd tur!

Snabbt inträde på Forum men lång kö trots bokad tid på Colloseum

Överlag dåligt skyltat både vid Colloseum och Forum Romanum. Hade varit bra om det fanns skyltar och/eller personal som upplyser om vad som gäller. Trots bokad tid på Colloseum fick vi stå i kö i 45 minuter. Men hade vi inte bokat tid hade det säkert tagit ett par timmar. Finns ingen möjlighet till att fika inne på något av områdena. Trots att det i inledningen kändes smått kaosartat innan vi hittade var vi skulle och hur det fungerade så kom vi in på båda ställena och fick uppleva båda dessa fantastiska historiska platser. Vi gick nöjda därifrån båda dagarna.

Magisk upplevelse tack vare Tahini vår guide!

Fantastisk guide, Tahini, som på ett otroligt kunnigt och proffesionellt sätt guidade oss genom Roms antika historia. De tre timmarna flög iväg. Enkelt att boka och bra info fram till guidningen. Kan varmt rekommendera detta! 100 % utdelning!

Rom: Rundtur till Colosseum, Palatinen och Forum Romanum Omdöme från:

Guiden var helt fantastisk och hade svar på alla våra frågor

Bra guide som var mycket kunnig och kunde svara på alla våra frågor. Visade hänsyn till alla i gruppen och tog väl hand om oss. Gruppen var lagom stor och man kunde tydligt höra vad guiden sa genom hörsnäckan vi fick.

Utmärkt, trevligt, intressant och underhållande!

Vi fick en guidning av den bästa guide som vi någonsin har haft. Stefano hette han, minns inte hela hans namn. Han var fantastiskt trevlig, kunnig och underhållande att lyssna på. Alla stjärnor i världen till honom.