Edinburgh
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Edinburgh

Se alla upplevelser i Edinburgh

Toppsevärdheter i Edinburgh

De tio bästa sakerna med Edinburgh

Edinburgh är en skön mix av hisnande vackert skotskt landskap, ett lika avslappnat som myllrande kulturliv, historisk charm och vackra byggnader. Till och med New Town står med på Unescos lista över världsarv. Så vad får du inte missa när du är där?

Edinburghs slott

Edinburghs slott

Edinburghs slott byggdes så tidigt på 1100-talet. Från sin plats högst upp på Castle Rock har det blivit vittne till några av Skottlands blodigaste konflikter.

Stirlingslottet

Stirlingslottet

Stirlingslottet har utstått flera belägringar och är ett av Skottlands viktigaste slott. Du behöver inte vara historienörd för att fascineras av Stirling, omgivningarna i sig är så vackra att de är värda en dagsresa från huvudstaden.

Loch Lomond

Loch Lomond

Vad är väl en semester i Skottland utan ett besök till en pittoresk loch? Som tur är ligger den största och allra mest hänförande sjön av dem alla, Loch Lomond, bara en kort resa bort!

Holyroodpalatset

Holyroodpalatset

Klostret invid Holyrood Palace har legat i ruiner sedan Ärorika revolutionen år 1688. Kuriosa: "Holyrood" är fornengelska för "heligt kors".

Royal Mile

Royal Mile

The Royal Mile kallas den historiska genomfart som går genom Edinburghs Old Town, från slottet till Holyrood. Den är en skotsk mil lång – vilket motsvarar nästan två kilometer, om du undrade!

Greyfriars kyrka

Greyfriars kyrka

Greyfriars är födelseplatsen för 1600-talets skotska presbyterianism och därför ett landmärke i hela landets religionshistoria. Fortfarande hålls varje söndag på engelska och skotsk gäliska.

Kungliga botaniska trädgården

Kungliga botaniska trädgården

På 1670-talet användes trädgården för att odla medicinalväxter, och numera inhyser den över 13 000 olika arter! Inte undra på att trädgården blivit mäkta populärt och ett av de ledande besöksmålen.

HMY Britannia
Foto: Hugh Llewelyn @flickr (CC BY-SA 2.0)

HMY Britannia

Lustjakten HMY Britannia byggdes till prinsen av Wales 1953, och är nu ett av de största besöksmålen i hela Storbritanninen. På kungliga däcket kan du luncha eller njuta av afternoon tea!

Rosslynkapellet

Strax söder om Edinburgh ligger byn Roslin med sitt över 600 år gamla, helt enastående kapell. Ett verkligt unikt exempel på religiös arkitektur med all sin egensinniga prakt!

Our Dynamic Earth

Stadsdelen Holyrood ligger mitt på en vilande vulkan, vilket gör den till det perfekta stället för den som vill lära sig mer om naturprocesserna som format jorden från Big Bang och ända till idag!

Planera ditt besök i Edinburgh

Bästa besökstid

Edinburgh kryllar av besökare hela sommaren, och det av en god anledning – det är festivalsäsong! På vintern är stadens väder visserligen betydligt bistrare, men å andra sidan är få saker lika trolskt vackra som ett Edinburgh stillsamt draperat i dimma och snö.

Edinburghfestivalen

Edinburgh Fringe är världens största scenkonstfestival, och spänner över nästan hela augusti. Men det är ett misstag att kalla den för "Edinburghfestivalen", för staden har flera andra stadsfestivaler sommaren igenom, inom bland annat film, jazz och litteratur. Här finns mer info om alla exakta festivaldatum.

Hur länge ska jag stanna?

Boka in minst en vecka i staden, om du kan. Många av Edinburghs mest populära sevärdheter tar längre tid än du kanske tänkt, och det finns hur mycket som helst att göra och uppleva, särskilt under festivalsäsongen. Och om du inte har sett det dramatiska skotska landskapet på nära håll tidigare borde du dessutom passa på att lägga en dag på att resa utanför staden!

Praktisk information

 • Språk
  Engelska
 • Valuta
  Brittiska pund (GBP)
 • Tidszon
  UTC (+00:00)
 • Landskod
  +44
 • Bäst tid att åka
  Våren för det milda vädret, sommaren för de stora kulturhändelserna, vintern för en stillsam semester!

Att göra i Edinburgh

De mest populära sevärdheterna i Edinburgh

Städer i Storbritannien

Alla saker att se i Edinburgh

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Edinburgh? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Edinburgh

En perfekt utflykt för alla som älskar Outlander!

Paul, vår informativa och trevliga guide, gjorde dagen extra lyckad. Vi började med ett stop vid Lallybroch. Alla medföljande lads and lassies fick feeling direkt och kunde riktigt känna Jamies och Claires närvaro. Dagen fortsatte i samma anda, med många fina fototillfällen. Byn Culross (Cranesmuir) var en riktigt pärla och Blackness Castle (där Jamie blev piskad) var en imponerande byggnad. Historiens vingslag svepte över en likt Randalls piskslag. Med andra ord... BOKA OCH NJUT VARJE MINUT!

Väl värd dagstur till Skottska Högländerna inklusive Loch Ness

Under denna bussresa får man möjlighet att uppleva det fantastiskt vackra bergslandskapet i Skottska Höglandet, se slott och om man har tur möta "Nessie" :-). Turen är ca 12 timmar lång (så ta med ät- och drickbart, då lunchtiden kan bli kort), men samtidigt flyger restiden under guidens underhållande musik och historieberättande. Jag kan verkligen rekommendera denna dagstur.

Två mycket innehållsrika dagar med en kunnig och underhållande guide

Ett perfekt sett att se Skottland på endast två dagar. Bekvämt att inte behöva köra utan bara att luta sig tillbaka och njuta av det vackra landskapet, många sevärdheter, tillsammans med vår underhållande och kunnig guide Jude. Vilken historieberättare! Turen anpassades efter våra önskemål och väder med stor flexibilitet.

En kul bakom kulisserna resa i sann Outlander känsla.

En häftig och intressant resa om man är ett Outlander fan. Alla hållplatser är intressanta även om man inte sett serien Outlander. Dock är det lite stressigt och kort om tid vid varje stopp. Eftersom flera av stoppen innebär extra entreer som inte ingår i resan så vill man ha mer tid om man betalar dessa entreer.

Proffsigaste guiden - vi fick se allt och mer därtill!

Rabbies och guiden Ross (varje dag klädd i kilt) körde oss runt i fyra dagar. Så kunnig guide har vi aldrig haft. Vi var bara fyra pers på turen men alla supernöjda. I Rabbies program ingår inte besök på ett whiskydestilleri men det ordnade vår guide! Fem stjärnor av fem!