Upplevelser i

Edinburgh

Upptäck allt från skotsk whisky till Harry Potter i Skottlands fängslande huvudstad.

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Gratis avbokning

Avbryt upp till 24 timmar innan din aktivitet börjar för full återbetalning.

De tio bästa sakerna med Edinburgh

Edinburgh är en skön mix av hisnande vackert skotskt landskap, ett lika avslappnat som myllrande kulturliv, historisk charm och vackra byggnader. Till och med New Town står med på Unescos lista över världsarv. Så vad får du inte missa när du är där?

 • Edinburghs slott

  1. Edinburghs slott

  Edinburghs slott byggdes så tidigt på 1100-talet. Från sin plats högst upp på Castle Rock har det blivit vittne till några av Skottlands blodigaste konflikter.

 • Stirlingslottet

  2. Stirlingslottet

  Stirlingslottet har utstått flera belägringar och är ett av Skottlands viktigaste slott. Du behöver inte vara historienörd för att fascineras av Stirling, omgivningarna i sig är så vackra att de är värda en dagsresa från huvudstaden.

 • Loch Lomond

  3. Loch Lomond

  Vad är väl en semester i Skottland utan ett besök till en pittoresk loch? Som tur är ligger den största och allra mest hänförande sjön av dem alla, Loch Lomond, bara en kort resa bort!

 • Holyroodpalatset

  4. Holyroodpalatset

  Klostret invid Holyrood Palace har legat i ruiner sedan Ärorika revolutionen år 1688. Kuriosa: "Holyrood" är fornengelska för "heligt kors".

 • Royal Mile

  5. Royal Mile

  The Royal Mile kallas den historiska genomfart som går genom Edinburghs Old Town, från slottet till Holyrood. Den är en skotsk mil lång – vilket motsvarar nästan två kilometer, om du undrade!

 • Greyfriars kyrka

  6. Greyfriars kyrka

  Greyfriars är födelseplatsen för 1600-talets skotska presbyterianism och därför ett landmärke i hela landets religionshistoria. Fortfarande hålls varje söndag på engelska och skotsk gäliska.

 • Kungliga botaniska trädgården

  7. Kungliga botaniska trädgården

  På 1670-talet användes trädgården för att odla medicinalväxter, och numera inhyser den över 13 000 olika arter! Inte undra på att trädgården blivit mäkta populärt och ett av de ledande besöksmålen.

 • HMY Britannia

  8. HMY Britannia

  Lustjakten HMY Britannia byggdes till prinsen av Wales 1953, och är nu ett av de största besöksmålen i hela Storbritanninen. På kungliga däcket kan du luncha eller njuta av afternoon tea!

 • 9. Rosslynkapellet

  Strax söder om Edinburgh ligger byn Roslin med sitt över 600 år gamla, helt enastående kapell. Ett verkligt unikt exempel på religiös arkitektur med all sin egensinniga prakt!

 • 10. Our Dynamic Earth

  Stadsdelen Holyrood ligger mitt på en vilande vulkan, vilket gör den till det perfekta stället för den som vill lära sig mer om naturprocesserna som format jorden från Big Bang och ända till idag!

Planera ditt besök

 • Bästa besökstid

  Edinburgh kryllar av besökare hela sommaren, och det av en god anledning – det är festivalsäsong! På vintern är stadens väder visserligen betydligt bistrare, men å andra sidan är få saker lika trolskt vackra som ett Edinburgh stillsamt draperat i dimma och snö.

 • Edinburghfestivalen

  Edinburgh Fringe är världens största scenkonstfestival, och spänner över nästan hela augusti. Men det är ett misstag att kalla den för "Edinburghfestivalen", för staden har flera andra stadsfestivaler sommaren igenom, inom bland annat film, jazz och litteratur. Här finns mer info om alla exakta festivaldatum.

 • Hur länge ska jag stanna?

  Boka in minst en vecka i staden, om du kan. Många av Edinburghs mest populära sevärdheter tar längre tid än du kanske tänkt, och det finns hur mycket som helst att göra och uppleva, särskilt under festivalsäsongen. Och om du inte har sett det dramatiska skotska landskapet på nära håll tidigare borde du dessutom passa på att lägga en dag på att resa utanför staden!

Praktisk information

 • Språk
  Engelska
 • Valuta
  Brittiska pund (GBP)
 • Tidszon
  UTC (+00:00)
 • Landskod
  +44
 • Bäst tid att åka
  Våren för det milda vädret, sommaren för de stora kulturhändelserna, vintern för en stillsam semester!

Alla saker att se i Edinburgh

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Edinburgh? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Edinburgh

Samlat omdöme

4.6 / 5

baserat på 46 034 omdömen

Väldigt fin busstur ! Då det var början av februari så var vädret därefter, blåst snö och regn. Passade ypperligt att tillbringa dagen i en bekväm buss och låta sig guidas runt i höglandet. Vi fick gott om tillfällen att stanna och fota . Chauffören var väldigt duktig på den skotska historien och en väldigt bra historieberättare.

Collin var våran guide, han förklarade och berättade om Skottlands historia och skojade till det. Bra musik på bussen och en bra tripp. Rekommenderas verkligen att boka denna upplevelsen.

My sister and I loved the tour! Our guide Amy was amazing and knew so much about everything and supplied us with so much information! We had a wonderful day! Would absolutely recommend!

Monique was really nice and a terrific guide. We had a very good time despite the weather. Thank you! /Tea and Anna Liljegren Sweden

Väldigt informativ och Guiden va påläst och jätte trevlig! Önskar bara att de va längre än en timme.