Colosseum
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Colosseum: Upplevelser

Se alla upplevelser i Colosseum

Toppsevärdheter i Rom

Se 1411 upplevelser

Colosseums historia

Ingenstans smälter det gamla och det nya samman så väl som i Rom. Och allra tydligast är historiens vingslag i Colosseum. Trots att både tidens, naturens och människans tand har gnagt på detta monument utstrålar det fortfarande en enorm kraft.

När byggdes det?

När byggdes det?

Bygget av det som skulle bli världens största amfiteater påbörjades under kejsar Vespasianus år 70 f.Kr, och slutfördes tio år senare. Invigningen firades med 100 dagar av ceremonier, underhållning och spel.

Gladiatorer och tävlingar

Gladiatorer och tävlingar

Colosseums läktare var formade som en halvcirkel och rymde 50 000 åskådare. Nere på arenan utkämpades den tidens allra folkkäraste sport, nämligen strider mellan gladiatorer och vilda djur.

Roligt att veta

Roligt att veta

Det sista gladiatorspelet hölls på Colosseum 435 f.Kr. Inträdet var gratis för alla och envar, och vid ingången möttes publiken av stora iscensatta sjöslag.

Hur Colosseum överlevde

Hur Colosseum överlevde

Till skillnad från andra romerska amfiteatrar byggdes Colosseum inte främst av trä utan av sten, bränt kalk och tegel.

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna

Även om jordbävningar och luftföroreningar har orsakat viss skada är den största delen av Colosseum intakt, och som besökare kan du därför fortfarande gå i gladiatorernas fotspår genom detta arkitektoniska underverk.

Våra tips

Inträde

Du kan förhandsboka en standardbiljett som täcker alla de tre monumenten i området: Colosseum, Forum Romanum, och Palatinen. De har öppet från kl. 08.30 till en timme före solnedgången.

Rundturer

Om du vill göra mer än att bara gå in, ta en snabb titt och knäppa några bilder kan vi varmt rekommendera en guidad tur i mindre sällskap. Då går en expert igenom antik romersk historia och kryddar med spännande anekdoter och fakta på ett sätt som ger stenruinerna nytt liv. Det är verkligen värt det! Den guidade rundturen kan även kombineras med guidade turer till Forum Romanum och Palatinen, plus att du får köföreträde.

Ta sig dit

Stationen Colosseo ligger på Roms blå linje, två stationer från Termini. Du ser Colosseum direkt när du kommer ut från tunnelbanan.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppet sju dagar i veckan, året runt, kl. 08.30-18.15. Stängt juldagen och nyårsdagen.
 • Vad kostar det?
  En standardbiljett kostar 12 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  Rekommenderas varmt!
 • Hur tar jag mig dit?
  Tunnelbanestationen Colosseo – själva Colosseum ligger precis vid utgången.
 • Ytterligare tips

  • Var där tidigt på morgonen för att undvika trängsel.

  • Eftersom Colosseum inte har något tak kan solen ta ganska mycket. Använd solskyddskräm.

Vad besökare tycker om Colosseum

Samlat omdöme
4.5 / 5
baserat på 79 697 omdömen

Mycket lärorik och intressant tur - hög kvalitet!

Det enormt rika området Colosseum/Forum Romanum/Palatinen lyfter flera nivåer med kunnig guidning och den här turen var riktigt innehållsrik och välkomponerad. Mycket skicklig guide som behärskade språket (i vårt fall engelska) mycket bra, hade mycket goda kunskaper om området, historien och kulturen och dessutom kunde förmedla allt på ett intresseväckande och roligt sätt. Guiden satte in lämningarna i ett sitt historiska sammanhang men kunde också berätta om hur ruiner och utgrävningar varit brickor i det politiska och religiösa spelet genom århundradena. Mycket bra och prisvärd tur!

Snabbt inträde på Forum men lång kö trots bokad tid på Colloseum

Överlag dåligt skyltat både vid Colloseum och Forum Romanum. Hade varit bra om det fanns skyltar och/eller personal som upplyser om vad som gäller. Trots bokad tid på Colloseum fick vi stå i kö i 45 minuter. Men hade vi inte bokat tid hade det säkert tagit ett par timmar. Finns ingen möjlighet till att fika inne på något av områdena. Trots att det i inledningen kändes smått kaosartat innan vi hittade var vi skulle och hur det fungerade så kom vi in på båda ställena och fick uppleva båda dessa fantastiska historiska platser. Vi gick nöjda därifrån båda dagarna.

Magisk upplevelse tack vare Tahini vår guide!

Fantastisk guide, Tahini, som på ett otroligt kunnigt och proffesionellt sätt guidade oss genom Roms antika historia. De tre timmarna flög iväg. Enkelt att boka och bra info fram till guidningen. Kan varmt rekommendera detta! 100 % utdelning!

Rom: Rundtur till Colosseum, Palatinen och Forum Romanum Omdöme från:

Guiden var helt fantastisk och hade svar på alla våra frågor

Bra guide som var mycket kunnig och kunde svara på alla våra frågor. Visade hänsyn till alla i gruppen och tog väl hand om oss. Gruppen var lagom stor och man kunde tydligt höra vad guiden sa genom hörsnäckan vi fick.

Utmärkt, trevligt, intressant och underhållande!

Vi fick en guidning av den bästa guide som vi någonsin har haft. Stefano hette han, minns inte hela hans namn. Han var fantastiskt trevlig, kunnig och underhållande att lyssna på. Alla stjärnor i världen till honom.