Colosseum
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Köp din biljett nu

Colosseum: Upplevelser

Se alla upplevelser i Colosseum

Toppsevärdheter i Rom

Se 1344 upplevelser

Colosseums historia

Ingenstans smälter det gamla och det nya samman så väl som i Rom. Och allra tydligast är historiens vingslag i Colosseum. Trots att både tidens, naturens och människans tand har gnagt på detta monument utstrålar det fortfarande en enorm kraft.

När byggdes det?

När byggdes det?

Bygget av det som skulle bli världens största amfiteater påbörjades under kejsar Vespasianus år 70 f.Kr, och slutfördes tio år senare. Invigningen firades med 100 dagar av ceremonier, underhållning och spel.

Gladiatorer och tävlingar

Gladiatorer och tävlingar

Colosseums läktare var formade som en halvcirkel och rymde 50 000 åskådare. Nere på arenan utkämpades den tidens allra folkkäraste sport, nämligen strider mellan gladiatorer och vilda djur.

Roligt att veta

Roligt att veta

Det sista gladiatorspelet hölls på Colosseum 435 f.Kr. Inträdet var gratis för alla och envar, och vid ingången möttes publiken av stora iscensatta sjöslag.

Hur Colosseum överlevde

Hur Colosseum överlevde

Till skillnad från andra romerska amfiteatrar byggdes Colosseum inte främst av trä utan av sten, bränt kalk och tegel.

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna

Även om jordbävningar och luftföroreningar har orsakat viss skada är den största delen av Colosseum intakt, och som besökare kan du därför fortfarande gå i gladiatorernas fotspår genom detta arkitektoniska underverk.

Våra tips

Inträde

Du kan förhandsboka en standardbiljett som täcker alla de tre monumenten i området: Colosseum, Forum Romanum, och Palatinen. De har öppet från kl. 08.30 till en timme före solnedgången.

Rundturer

Om du vill göra mer än att bara gå in, ta en snabb titt och knäppa några bilder kan vi varmt rekommendera en guidad tur i mindre sällskap. Då går en expert igenom antik romersk historia och kryddar med spännande anekdoter och fakta på ett sätt som ger stenruinerna nytt liv. Det är verkligen värt det! Den guidade rundturen kan även kombineras med guidade turer till Forum Romanum och Palatinen, plus att du får köföreträde.

Ta sig dit

Stationen Colosseo ligger på Roms blå linje, två stationer från Termini. Du ser Colosseum direkt när du kommer ut från tunnelbanan.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Öppet sju dagar i veckan, året runt, kl. 08.30-18.15. Stängt juldagen och nyårsdagen.
 • Vad kostar det?
  En standardbiljett kostar 12 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  Rekommenderas varmt!
 • Hur tar jag mig dit?
  Tunnelbanestationen Colosseo – själva Colosseum ligger precis vid utgången.
 • Ytterligare tips

  • Var där tidigt på morgonen för att undvika trängsel.

  • Eftersom Colosseum inte har något tak kan solen ta ganska mycket. Använd solskyddskräm.

Vad besökare tycker om Colosseum

Samlat omdöme
4.4 / 5
baserat på 85 113 omdömen

Vi fick se Colosseum, Palatinen och Forum Romanum och hade Fabio som guide. Han var så omtänksam, trevlig, lugn och påläst. Vi kände oss väldigt omhändertagna! Vi fick se allt i lugn och ro och vår rundtur avslutades precis när Forum Romanum stängdes.

We had a really good and enthusiastic guide in Matteo. He really seemed to enjoy talking about Rome and gave a lot of extra information that we never would have received on our own. So, a big thank you Matteo!

Bra guider! Blev lite förvånad när barn under 18 år fick gå åt sidan och tala om hur gamla de var?Vad är syftet med detta?

Allt funkade jättebra, dock kunde platsen för ingången till colosseum ha märkts upp lite bättre, men i övrigt toppen.

En lagom lång tur. Kunde varit lite mer ”egentid” inne på Colosseum innan turen fortsatte på forum romanum.