Castel Sant'Angelo

Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Fem historiska fakta om kejsar Hadrianus mausoleum

Få av det antika Roms kvarvarande monument skildrar imperiets fall lika tydligt som Castel Sant'Angelo, där kejsar Hadrianus mausoleum en gång låg. På bara 270 år gick borgen från ståtlig symbol för stormaktsväldet till darrande militär spillra. Här är några saker som kan vara värda att veta vid ett besök.

 • Borgen har fyllt flera funktioner

  1. Borgen har fyllt flera funktioner

  Byggnaden uppfördes år 139 f.Kr. på order av kejsar Hadrianus, och tjänade som mausoleum för hans familj och de efterföljande kejsarna. Senare användes den som bland annat fort, borg och fängelse, och nu inhyser det ett av Roms främsta museer.

 • Byggd som kejsar Augustus mausoleum

  2. Byggd som kejsar Augustus mausoleum

  Mausoleets arkitektur hämtade inspiration från det mausoleum som byggts för kejsar Augustus ett sekel tidigare. Idag återstår tyvärr bara ruiner av förlagan.

 • En del av stadsmuren

  3. En del av stadsmuren

  Många av byggnadens utsmyckningar gick förlorade i början av 400-talet, då den införlivades i Aurelianusmuren som omslöt Rom för att försvara staden mot det annalkande hotet från germanska plundrare.

 • De kejserliga kvarlevorna gick förlorade till visigoter

  4. De kejserliga kvarlevorna gick förlorade till visigoter

  Knappt decennium senare, år 410, intogs fortet av visigoter som plundrade mausoleet och tömde askan ur gravurnorna.

 • Dess namn kommer från en gudomlig syn

  5. Dess namn kommer från en gudomlig syn

  År 590 fick påven Gregorius den store en vision av ärkeängeln Mikael som stod uppe på borgkrönet och stoppade sitt svärd i skidan, som ett tecken på att pestsmittan som plågat staden äntligen var över. Alltsedan dess har byggnaden gått under namnet Castel Sant'Angelo, änglaborgen!

Planera ditt besök

 • Öppettider

  Castel Sant'Angelo/Hadrianus mausoleum har öppet från april till september kl. 09.00-19.00. Under resten av året är det lågsäsong, och då gäller det att vara på plats tidigt, eftersom mausoleet stänger kl. 14.00. Boka biljett i förväg, så slipper du slösa tid på att köa!

 • Hur tar jag mig dit?

  Castel Sant'Angelo/Hadrianus mausoleum ligger på Tiberns strand, invid Vatikanstaten, och är lättillgängligt. Du kan antingen ta busslinje 40 från huvudstationen, eller åka tunnelbana till stationen Lepanto, som trafikeras av linje A.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  April till september kl. 09.00-19.00. Resten av året kl. 09.00-14.00.
 • Vad kostar det?
  En vuxenbiljett till Castel Sant'Angelo/Hadrianus mausoleum kostar bara 10,50 EUR.
 • Behöver jag en guide?
  Det är definitivt till hjälp. Det kan vara värt att kolla upp vår lista över de bästa turerna.
 • Hur tar jag mig dit?
  Castel Sant'Angelo/Hadrianus mausoleum ligger nära Vatikanstaten och nås med busslinje 40 eller tunnelbanelinje A till stationen Lepanto.
 • Ytterligare tips

  • Castel Sant'Angelo/Hadrianus mausoleum har gratis inträde första söndagen varje månad!

Vad besökare tycker om Castel Sant'Angelo

Samlat omdöme

4.4 / 5

baserat på 3 178 omdömen

Annorlunda sätt att uppleva Roms sevärdheter på.

Spännande och roligt, men vi var kanske inte så populära hos alla turister då det var mycket trångt med folk på flera av de platser vi besökte. Skönt med en kvällstur när dagarna var för varma för att orka turista.

Fantastiskt sätt att se mycket av Rom på!!

Mycket prisvärt med en trevlig och kunnig guide. Vi åkte turen första kvällen vi var i Rom, ett utmärkt sätt att titta ut vad man vill kika närmare på under sin vistelse.