Budapest
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter
Ungern stängde sina gränser den 1 september för internationella besökare (med undantag för tjeckiska, polska och slovenska medborgare, diplomatiska besök och andra nödsituationer). Inreseförbudet kommer att gälla åtminstone fram till 1 oktober 2020.

Populära sevärdheter i Budapest

Se alla upplevelser i Budapest

Toppsevärdheter i Budapest

De tio bästa sakerna att göra i Budapest

Budapests rika blandning av kultur, konst och arkitektur har varit hett eftertraktad i både öst och väst i alla tider, och kommer förmodligen inte heller att lämna dig oberörd! Här är de tio bästa sakerna att göra i de förenade städerna Buda och Pest!

De varma källorna vid Szechenyi

Széchenyibadet i Budapests stadspark är det största hälsobadet i hela Europa. Både utomhus och inomhus finns det pooler med vatten från de varma källorna.

Ungerska parlamentet

Ungerns parlamentbyggnads nygotiska fasad är en imponerande syn, och insidan går inte heller av för hackor med sitt överdåd av fresker, statyer och mosaikfönster i färgat glas. Som om inte detta vore nog är parlamentet även riksregalien ungerska kronans hem.

Kedjebron

Kedjebron var den första bron över Donau och därmed den länk som förenade Buda och Pest till en enda stad. Den byggdes 1849 och ansågs på sin tid vara ett under av modernitet.

Avenyn Andrássy út

Andrássy Avenue är Budapests främsta shoppinggata, och flankeras av ståtliga nyrenässansbyggnader med kaféer, restauranger, museer, teatrar och lyxboutiquer, samt är även upptagen på Unescos lista över världsarv.

Ungerska nationaloperan

Det kanske allra mest iögonenfallande landmärket på Andrássy út är Budapests operahus, som inte bara är sirligt dekorerat såväl ut- som invändigt utan dessutom bjuder på sång och musik i absolut världsklass.

Mattiaskyrkan

Genom den turbulenta historien har Mattiaskyrkan genomgått flera transformationer, men har med sina majestätiska dekorationer förblivit en klart lysande stjärna i Budas slottsområde i alla tider.

Fiskarbastionen

Döpt efter fiskarskrået som en gång försvarade Budas medeltida flodbank. Fiskarbastionens dramatiska vyer har gjort den till en av Budapests mest besökta utflyktsmål.

Budas slott

Budaslottet uppfördes år 1264 och beboddes av Ungerns kungar ända fram till 1918. Eftersom slottet är Budapests största och mest berömda byggnad är den svår att missa!

Sankt Stefansbasilikan

Sankt Stefansbasilikan är uppkallad efter Ungerns första kung, och är en enastående skön syn att skåda – till skillnad från kungens hand som förvaras bland dess reliker.

Terrorns hus

Terrorns hus är inte bara ett museum över de fascistiska och kommunistiska regimerna, utan också ett minnesmärke över människorna som föll offer för dem.

Planera ditt besök i Budapest

Bästa besökstid

Budapest drar många besökare under högsommaren, men eftersom sevärdheterna är spridda över hela staden blir det sällan sådär turistigt trångt. Vill du bada i de varma källorna är det dock bättre att besöka Budapest på våren eller hösten, då dess svala väder gör det skönt att krypa ned i det ångande vattnet.

Hur länge ska jag stanna?

Bara att besöka alla sevärdheter kan lätt sluka tre, fyra dagar. Om du även vill hinna uppleva Budapests bästa hälsobad, museer och det sprudlande nattlivet bör du stanna minst en vecka!

Ta sig runt

Budapests kollektivtrafik är mycket välutbyggd. Millenniumtunnelbanan är den näst äldsta underjordiska järnvägen i världen. Biljetter måste köpas på tunnelbanestationen eller i någon tidningskiosk innan ombordstigning. Observera att en vanlig biljett bara gäller för en linje, så om resan kräver byten måste du be om en specialbiljett.

Praktisk information

 • Språk
  Ungerska
 • Valuta
  Ungersk forint (HUF)
 • Tidszon
  UTC (+01:00)
 • Landskod
  +36
 • Bäst tid att åka
  Vår och höst

Att göra i Budapest

De mest populära sevärdheterna i Budapest

Städer i Ungern

Alla saker att se i Budapest

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Budapest? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Budapest

Detta är ett måste, var en väldigt rolig upplevelse. Bastu avdelningen var min favorit. Försök att hitta en tid på dagen som inte är så poppis så det inte är för mycket folk. Vill man köpa något var man tvungen att ha bankkort med sig. Dem var ganska otydliga när man kom dit om hur det går till med allting. Men väldigt rolig upplevelse!

En otrolig upplevelse med guiden Robert, som berättade all historia som ligger bakom all byggnader och slott. En mycket smidig guide som gav oss tid att handla souvenirer, njuta av byggnaderna samt fotade oss! Robert är mycket vänlig och rolig och bjuder jätte gärna på sig själv. Detta i sin tur gör att vår guidetur blev super bra

Budapest: Guidad sightseeingtur i liten grupp Omdöme från: Laila, 2020-02-25

We had a wonderful guide who took her time to give us insight to Hungarian history from the Middle Ages to recent history. A mixture of historical facts and legends, beautiful view. We can highly recommend!

Budapest: Classic Buda Castle Walking Tour Omdöme från: Vanda, 2020-08-02

Vi blev hämtade på hotellet, trevlig chaufför som också guidade. Vänlig och duktig guide som mötte upp, Guiden i parlamentet var kunnig och bra på engelska. En utflykt som är väl värt pengarna

Väldigt trevligt, både lite lärorikt och kul. Fick smaka mycket choklad och fick gott fika på slutet. Ligger lite avsides så kan verka suspekt men det var det verkligen inte!

Budapest: rundtur på Chokladmuseum med chokladprovning Omdöme från: Charlotta, 2020-03-11