9. Bologna: guidad tur med traditionell mat
Lär dig alla hemligheter om traditionell italiensk matkultur och föremål från Bolognaregionen på denna guidade mattur. Din lokala matexpert kommer att guida dig genom livet i Bologna bakom rätterna och deras tillagning. Upplev Bologna från ett ovanligt perspektiv. Lär dig varför Bologna är känt som det kloka för att det innehåller det näst äldsta universitetet i Europa, det röda på grund av de röda taken på sina hus och det rika för sitt matutbud och smak. Upptäck hemligheterna bakom italiensk gastronomi i regionen Emilia-Romagna som referens på grund av dess historiska band med mat och Bologna som en hotspot för italiensk kulinarisk excellens. Följande är några rätter som du kan prova under turen: - Färsk pasta som Ragù alla Bolognese Tagliatelle toppad med lokal parmesanost. En, om inte den, viktigaste förrätten i Bologna. Denna rätt är mer mångsidig än den berömda lasagnen och välkomnar dig till Bologna samtidigt som den lämnar lite utrymme i magen för de följande stoppen. Som alternativ kan du få Tortellini, serverad i buljong, som traditionen bjuder, vilket är lika typiskt. - En tallrik med blandad pizza med gourmetfyllning - prova en läcker tallrik med blandad gourmetpizza på en lokal marknad, pizza är utan tvekan den mest efterfrågade och älskade maten i Italien och i Bologna kan den toppas med läckra lokala ingredienser. - Cotoletta alla Bolognese, den moderna versionen av köttbullar. Boltoletta är en originalversion av en traditionell rätt i Bologna och ett nytt sätt att smaka på Cotoletta alla Bolognese. Ett kalvkött som serveras med en mustig sås gjord på grädde och parmesanost och toppas med rökt skinka. Det traditionella receptet innebär att köttet steks och sedan serveras i köttbuljong. Slutligen bakas det kort i ugnen och serveras täckt med smält ost och skinka. - Den bästa hantverksmässiga italienska glassen i Bologna med utsökta smaker eller alternativt Torta degli Addobbi: en riskaka med mycket gammalt ursprung; den tillagades i Bologna redan omkring 1400, i samband med Corpus Domini, i slutet av maj; en tid då balkonger och fönster var festligt dekorerade med färgade draperier och denna kaka skuren i diamantform erbjöds släktingar och vänner! - Espresso eller en Macchiato (skiljer sig mycket från den amerikanska Macchiato) är den oundvikliga avslutningen på varje italiensk måltid. Espresso kommer att serveras på ett lokalt kafé.