Aten
Välj ett datum för att hitta tillgängliga aktiviteter

Populära sevärdheter i Aten

Se alla upplevelser i Aten

Toppsevärdheter i Aten

De tio bästa sakerna med Aten

Aten var en gång i tiden civilisationens själva hjärta och långt mer avancerat än något annat samhälle skulle komma att vara på många hundra år. Staden lär oss hur långt mänskligheten kan komma genom att hålla konst och visdom högre än krig. Här är några saker att se och göra i Greklands stolta och passionerade huvudstad Aten.

Monastiraki

Monastiraki

Gamla stans marknad är en riktig storfavorit bland både lokalbor som turister. Även om skyltfönstren domineras av billiga souvenirer finns det även mycket för de med mer sofistikerad smak!

Parthenon

Parthenon

Parthenon är mer än bara några ruiner – de är en symbol för den västerländska civilisationen och en av de absolut viktigaste sevärdheterna för varje Atenbesökare.

Akropolis

Akropolis

Många av det antika Atens viktigaste byggnader restes inuti denna vidsträckta citadell vars murar skyddade dem mot omvärlden. Numera är de likväl ruiner, men de är fortfarande rätt snygga för sin ålder!

Erechtheion

Erechtheion

Erechtheion ska enligt legenden ha byggts på platsen där den grekiska mytologins gudar Poseidon och Athena tävlade om vem som skulle bli Atens skyddsgud. På sin tid ansågs den därför till och med heligare än självaste Parthenon!

Akropolismuseet

Akropolismuseet

Själva Akropolis bebyggelse ligger förstås i ruiner – som ett vittne om både Atens forna storhet och tidens obevekliga tand – men på Akropolismuseet kan du se nästan 4 000 utgrävningsföremål från området.

Nationella arkeologiska museet
Foto: Xuan Che @Flickr (CC BY 2.0)

Nationella arkeologiska museet

Denna nationalskatt i Aten anses av många vara ett av de bästa museerna i hela världen, och ståtar med många av Greklands viktigaste artefakter från förhistorisk tid till senantiken.

Syntagmatorget

Syntagmatorget

Syntagmatorget står invid det gamla kungliga palatsets fot. Det är uppkallat efter 1844 års grekiska konstitution, och har förblivit den grekiska politkens epicentrum ända till i dag.

Olympias tempel

Olympias tempel

Detta forna tempel förkroppsligade den doriska arkitekturen, och är ett av världens ursprungliga sju underverk. Inne i templet stod en guldstaty av den grekiske guden Zeus.

Athena Niketemplet

Athena Niketemplet

Nike är den antika grekiskans ord för seger, och detta prominenta tempel på Akropolis uppfördes i hopp om att blidka Athena att hjälpa imperiet i striden mot Sparta. Det funkade inte!

Plaka

Plaka

Detta historiska disktrikt invid Akropolis fot är också känt som "Gudarnas grannskap". Ett perfekt ställe om du vill ströva omkring och kanske till och med få syn på en arkeologisk utgrävning.

Planera ditt besök i Aten

Var ska jag bo?

Om du vill utforska Akropolis är Plaka förmodligen det bästa området att bo i. Trots att det är populärt bland turister är gatorna lugna och tysta. De flesta sevärdheter är lättillgängliga även från Monastiraki, som dessutom ger en känsla för det grekiska vardagslivet.

Hur länge ska jag stanna?

Det går att täcka in de flesta historiska landmärken, bra restauranger och populära marknader på bara tre dagar, men allt beror förstås vad du vill ha ut av din vistelse i Aten.

Ta sig runt

Staden är full av blå busshållplatser och gula spårvagnshållplatser, och vill du åka med gäller det att vinka! Biljetterna är billiga, men det är å andra sidan taxitarifferna också. Aten har även en splitterny tunnelbana – som försenades gravt på grund av att spårläggarna hela tiden stötte på en massa nya historiska fynd när de grävde.

Praktisk information

 • Språk
  Grekiska
 • Valuta
  EUR (€)
 • Tidszon
  UTC (+02:00)
 • Landskod
  +30
 • Bäst tid att åka
  Atens bästa besökstid är under våren och hösten, då det är soligt väder och få turister.

Att göra i Aten

De mest populära sevärdheterna i Aten

Städer i Grekland

Alla saker att se i Aten

Vill du upptäcka vad som finns att göra i Aten? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Aten

Fantastisk upplevelse, rik på smaker och intryck.

Massor med olika stopp goda smaker. Många trevliga samtal med vår guide Tassos från Athenian tours. En mycket god, riklig och rolig upplevelse som jag varmt kan rekommendera.

Aten: Liten gruppmatvandring med lokal guide Omdöme från: Fredrik, 2019-06-10