Angkor Wat


Fem historiska fakta om Angkor Wat

Angkor Wat är för Kambodja vad Taj Mahal är för Indien – en historisk plats så majestätisk att den drar besökare från hela världen. Med tanke på att detta är världens största religiösa monument finns förstås mycket att utforska. Här är några fakta att börja med!

 • Vad betyder Angkor Wat?

  1. Vad betyder Angkor Wat?

  Angkor Wat betyder ungefär "Tempelstaden", vilket ger ett hum om hur ofantligt stort monumentet är. Likt alla antika gamla städer omgärdas den av höga murar och en vallgrav.

 • Kolla så stort!

  2. Kolla så stort!

  Angkor Wat byggdes för att likna berget Meru, gudarnas boning och världens medelpunkt i den hinduistiska och buddistiska mytologin. Inte undra på att de gjorde det så stort!

 • Arkitektur

  3. Arkitektur

  I templet finns ett kluster av lotusliknande torn som arrangerats i ett så kallat quincunxmönster. Våningarna länkas samman med branta trappor, pelare och stora innergårdar.

 • Insida

  4. Insida

  Templets väggar har intriktata inristningar som föreställer olika hinduiska "devatas" (gudomar), och avbildar även scener från de hinduiska heliga skrifterna samt olika viktiga historiska händelser ur khmerernas historia.

 • Templet idag

  5. Templet idag

  Efter decennier av försummelse undergick Angor Wat omfattande restaureringar, och lockar nu fler och fler besökare.

Planera ditt besök

 • Behöver jag en guide?

  Med tanke på hur gigantiskt Angkor Wat är och hur mycket det finns att se och lära sig rekommenderas guideturer varmt.

 • Vad kostar det?

  Det finns tre sorters inträdespass till Angkor Wat. Ett endagspass för drygt 37 USD, ett två- eller tredagarspass för 62 USD samt ett veckopass för 72 USD. Var tydlig med vilken typ av pass du vill ha, så att du inte riserar att betala för mycket!

 • Se till att ha passet med dig

  Du kommer att behöva visa ditt inträdespass på flera ställen i området, så se till att ha det lättillgängligt och inte slarva bort det.

Praktisk information

 • När skall man åka?
  Angkor Wats öppettider är mellan kl. 05.00-18.00
 • Vad kostar det?
  Ett endagspass kostar cirka 37 USD.
 • Behöver jag en guide?
  Inte nödvändigt, men verkligen rekommenderat.
 • Hur tar jag mig dit?
  Från Siem Reap till Angkor Wat är en hyrbil det bästa alternativet. Du kan även åka taxi, tuktuk eller cykla.
 • Ytterligare tips
  Även om det är varmt måste du respektera att detta är en helig plats. Täck axlar och knän.

Vad besökare tycker om Angkor Wat

Samlat omdöme

4.8 / 5

baserat på 2 664 omdömen

En mycket intressant 2 dagars tur med 8 tempelbesök. Vår guide var mycket kunnig. Han kunde svara på alla frågar och talade utmärkt engelska. Första dagen var den mest intressanta och hade de bästa templen så för oss hade det räcke med en dag. Ett tips är att ta med sig något varmt att ha på sig den morgonen när man väntar på soluppgången, då det är kallt innan solen går upp. Tycker att väntan blev onödigt lång. Hade räckt om vi åkt 45 minuter senare från hotellet.

This day it was only me and another one. We got Sarak as our guide and he was very nice and kind and learned us a lot of ancient historical facts and stories about the temples. He will find you great photo spots and help you take nice photos! He also learned us some photo tricks. The driver was also very kind. Overall it was a very nice day with Sarak! You will not regret this tour!

Motsvarade mer än våra förväntningarna! Guidning går alltid att få men i vårt fall var guiden Chhoun Savoun mycket väl påläst och kunde sitt lands historia.Glömmer heller inte chauffören som så väl hade koll när vi som mest behövde vatten och våta handdukar.Under våra drygt 8 timmar så fungerade allt mycket tillfredsställande trots värmen! ❤️

Vi hade en fantastisk upplevelse på angkorwat tillsammans med en lagom stor grupp och fantastisk guide. Soluppgången var fantastisk och det var något alldeles extra att få vara med om. Det var lagom lång tid på de olika templena och guiden var flexibel efter hur vi i gruppen ville ha det.

En upplevelse utöver det vanliga. Med en vacker och lite magisk soluppgång samt vackra och imponerande byggnader. Fantastisk guidning hela dagen. Han är påläst, kunnig och engagerad med en personlig och vänlig attityd