Saker att göra i
Aberdeen, Skottland

Våra mest rekommenderade saker att göra i Aberdeen, Skottland

Från Aberdeen: Balmoral Estate & Royal Deeside Tour

Från Aberdeen: Balmoral Estate & Royal Deeside Tour

Balmoral slott och egendom Balmoral är ett uppskattat familjehem för den kungliga familjen sedan 1850, då drottning Victoria och prins Albert valde denna vackra region för att skapa sin stora tillflyktsort. Ett landskap med fantastisk utsikt över kullar och berg, fält med ljung och den majestätiska floden Dee som flyter genom det. Godset var den avlidna drottning Elizabeths privata lantställe i Skottland och ett älskat hem. Kung Charles III har en stor tillgivenhet för slottet och området och tillbringar ofta tid med att promenera genom egendomen. Vi rekommenderar starkt att du lyssnar på ljudturen. Ljudet delar med sig av berättelser och guidar dig runt på godset. (Förbokade inträdesbiljetter till Balmoral får ljudturen gratis!) The Ballroom är det enda rum som är öppet för besökare i slottet. Föremålen i balsalen kommer från slottet och är alla föremål som tillhör kungafamiljen. Obs: ***Balmoral Castle & Estate stänger vanligtvis den 11 augusti 2024. Detta besöksmål kommer därefter att bytas ut mot National Trust for Scotland's Crathes Castle. Byn Ballater Den viktorianska byn Ballater ligger i hjärtat av Royal Deeside, vid den östra porten till Cairngorms nationalpark, vilket gör den till en av Skottlands mest natursköna besöksplatser. En promenad runt byn avslöjar ett intressant utbud av specialbutiker och ett bra urval av restauranger och kaféer där man kan njuta av lokal mat och dryck. Passa på att besöka den vackra viktorianska järnvägsstationen och turistinformationscentret som har mer information om byn. Cambus O'May hängbro Hängbron Cambus O' May spänner över floden Dee och är ett arv från Alexander Gordons egendom. Gångbron, som byggdes 1905, är 50 m lång och tar besökare över till andra sidan. Gångstigar från bron leder till Torphantrick wood och Muir of Dinnet naturreservat, populära platser för besökare som gillar skogspromenader och att simma i floden. Tomnavarie stencirkel Tomnaverie är en liggande stencirkel, en typ av monument som bara finns i nordöstra Skottland. Stencirkeln omger ett gravröse som dateras till för ca 4.500 år sedan. Relativt lite är känt om varför vi har dessa strukturer, men det finns flera teorier som du kommer att upptäcka under ditt besök. Drottningens utsikt Strax utanför byn Tarland ligger Queen's View. "The Queens View" fick sitt namn av drottning Victoria som blev förälskad i utsikten över den nedre dalen av Howe of Cromar, där man bland annat kan se Lochnagars topp.

Loch Ness och Highlands 1-dagstur från Aberdeen

Loch Ness och Highlands 1-dagstur från Aberdeen

Efter att ha lämnat Aberdeen är vårt första stopp i byn Aberlour i hjärtat av Speyside. Omgiven av skogar och kullar kan du känna den förföriska doften av whisky eller mördegsbröd i vinden, beroende på hur det blåser. Ni fortsätter genom hjärtat av Speyside och anländer till Loch Ness för en båttur*. Ombord på fartyget färdas du över den bredaste och djupaste delen av sjön och får en fin utsikt över Urquhart Castle. Tillbaka på torra land är det dags att resa djupt in i det förflutna vid Clava Cairns. Denna plats ligger i en vacker grön lund och ståtar med välbevarade forntida gravar. Det sägs till och med att platsen inspirerade till Craigh na Dun i Outlander. Du fortsätter sedan till slagfältet Culloden, där det sista jakobitiska upproret ägde rum. Det är ett kusligt, platt och tragiskt landskap som kan sätta Skottlands historia i perspektiv. Du har en bekväm paus i den underbara Cairngorms National Park innan du når Aberdeen på kvällen. Denna rutt kan vändas vid vissa tillfällen. *Loch Ness-båtkryssningen är väderberoende och kan ställas in utan föregående meddelande. ** Jacobite-kryssning på Loch Ness ingår i resans pris

Från Aberdeen: Dagsutflykt till Dunnottar Castle och Royal Deeside

Från Aberdeen: Dagsutflykt till Dunnottar Castle och Royal Deeside

Åk från Aberdeen till en av Skottlands arketypiska strukturer, Dunnottar Castle. Titta på denna fantastiska fästning som ligger på en klippa vid havet. Det har sett fler strider än du har druckit koppar te och är ett viktigt skotskt resmål. Fortsätt till Falls of Feugh och förundras över dessa fascinerande kaskader. Håll utkik efter laxar som hoppar upp i floden. Nu är det dags för lunch i Braemar. Upptäck denna vackra lilla by i Cairngorms National Park med kungliga förbindelser och massor av lokala delikatesser att prova. Efter en god lunch kan du bege dig till Muir of Dinnet Nature Reserve och ta en uppfriskande promenad. Håll ögonen öppna efter uttrar, fåglar och huggormar på denna typiska skogspromenad. Vi lämnar Cairngorms nationalpark och anländer till Aberdeen tidigt på kvällen.

Från Aberdeen: Kustbyarna i Aberdeenshire på rundtur

Från Aberdeen: Kustbyarna i Aberdeenshire på rundtur

Vi vandrar genom de vackra fiskebyarna och upptäcker deras maritima förflutna och nutid. Från fungerande hamnar till övergivna slott och höga klippor, denna tur kommer att fördjupa dig i nordostens arv och dess koppling till havet. Gardenstown och Crovie Den första delen av resan går genom landsbygden i Aberdeenshire till byarna Gardenstown och Crovie. Från den vackra hamnen och stranden kan du blicka ut över Moray Firth och kanske få en skymt av delfinerna i bukten. På kajen kan du se män som förbereder sina hummertinor, liksom Salmon House som innehåller Heritage Centre. Vi uppmuntrar dig att vandra längs kustvägen som tar dig till Crovie, med anor från 1700-talet. Crovie är den minsta och mest avlägsna av Buchans klippfotade fiskebyar och består av en enda rad hus, de flesta med gaveln mot havet. Pennan Människorna i Pennan var beroende av havet och de flesta familjer hade små båtar. Med en stenstrand och eleganta hus med färgglada fönster finns det en charm och fridfullhet i byn som lockar till att dröja sig kvar och lyssna på vågorna. Pennan blev känd på 1980-talet för att vara en av de viktigaste inspelningsplatserna för filmen Local Hero. Filmentusiaster har kommit från hela världen för att ringa ett samtal i den röda telefonkiosken som fanns med i filmen. Fraserburgh Stadens namn betyder "Burgh of Fraser", efter familjen Fraser som köpte landområdena i Philorth och byggde familjens slott vid Kinnaird Head. Fraserburgh är en aktiv hamnstad och du har tid att gå runt udden för att se fyren och mistluren medan du tar dig förbi den livliga hamnen. Bullers i Buchan Namnet Bullers of Buchan syftar både på en kollapsad havsgrotta och på den lilla byn som ligger intill. Den kollapsade havsgrottan och klipporna som omger Bullers erbjuder häckningsplatser på våren för kolonier av sjöfåglar, inklusive tretåiga måsar, lunnefåglar, tillsammans med silltrutar och skrattmåsar. Cruden Bay och New Slains Ett ikoniskt inslag i Cruden Bay är New Slains Castle, som ligger på kanten av klipporna. Vi vandrar från byn längs den väg som besökare till slottet skulle ha tagit under århundraden. Slottet är en blandning av flera olika arkitektoniska stilar och perioder. Slottet förföll i slutet av 1800-talet, tömdes på allt innehåll och övergavs på 1920-talet. Alternativt kan du ta en lugnare promenad längs den fantastiska stranden. Cruden Bay Beach är en vidsträckt yta med mjuk, ljus sand. Varför inte prova att doppa tårna i Nordsjön och känna vågorna skölja över dina fötter. Collieston Collieston är den första säkra hamnen på de över fem mil av stränder och sanddyner som sträcker sig norrut från Aberdeen. De många havsgrottorna och små vikarna med klapperstensstränder utgjorde en idealisk terräng för smugglare. Lär dig mer om den ökände smugglaren Phillip Kennedy och hans bedrifter medan han försöker springa ifrån excisemannen.

Aberdeen: Daglig stadsrundtur i stadens centrum (kl. 14.00)

Aberdeen: Daglig stadsrundtur i stadens centrum (kl. 14.00)

Upptäck Aberdeen genom en lokal persons ögon och upptäck lokal historia och kultur på denna 1,5 timmar långa rundvandring med din guide varje dag kl. 14.00. Upptäck Aberdeens rika historia från att ha varit en liten fiskebygd till Europas oljecentrum. Ta dig fram genom några av de äldsta gatorna, utforska tunnlar och följ några av Aberdeens viktigaste personer i vår (ibland mycket mörka) historia. Du kommer också att upptäcka den fantastiska gatukonst som har tagit över Aberdeen och blivit en stor del av kulturen. Från oansenliga hörn till stora byggnader, det finns konst runt varje vändning och din guide vet precis var du kan hitta det bästa av det bästa. Viktiga sevärdheter: Marischal College St Nicholas' kyrka Netherkirkgate Tunnlar och häxprocesser Shiprow Union St Fantastisk gatukonst i Aberdeen Och andra dolda pärlor!

Från Aberdeen: North East Coastal Trail - rundtur i liten grupp

Från Aberdeen: North East Coastal Trail - rundtur i liten grupp

Lämna Aberdeen och kör till Spey Bay. Här har du tid att lära dig mer om området och försöka få syn på delfiner. Därefter besöker ni Bow Fiddle Rock. Dess ovanliga form, som slagits av vågorna, bjuder på ett episkt foto och en fantastisk upplevelse. Smaka på Cullen Skink-soppan i dess hemstad Cullen. Men tillbringa inte all din tid med att njuta av smaken, eftersom det finns trevliga små promenader att ta runt i byn. Res den korta sträckan till Portsoy. Denna arketypiska skotska kuststad har den äldsta hamnen på Moray-kusten och butiker som säljer unika smycken gjorda av Portsoy-marmor. Från Portsoy går färden till Fraserburgh, en liten stad med marin historia och fridfull utsikt över kusten. Efter ett stopp för förfriskningar beger du dig till Bullers of Buchan. Här kan du försöka räkna hur många arter av sjöfåglar du kan få syn på eller bara beundra det magnifika marina landskapet med grottor och klippor. Stanna till vid Slains Castle. Detta storslagna kustslott fick sitt tak borttaget för att undvika skatt. Här har du tid att ta ett foto och lära dig hur det åttkantiga rummet inspirerade Bram Stokers Dracula. Tidigt på kvällen anländer ni tillbaka till Aberdeen. Denna rutt kan vid vissa tillfällen vara omvänd.

Från Edinburgh: Glamis och Dunnottar slottstur på spanska

Från Edinburgh: Glamis och Dunnottar slottstur på spanska

Turen avgår kl. 08.00 och återvänder till Edinburgh cirka kl. 18.15. Du lämnar Edinburgh kl. 08.00 och ditt första stopp är i North Queensferry, där du kan titta på den berömda bron över floden Forth. Därefter anländer du till Glamis Castle, där kung Duncan mördades av Macbeth. Medan du tittar på dess fantastiska kontur av torn och tinnar lyssnar du till dess spöke och mystiska legender och historier. Fortsätt till Stonehaven, där du hinner äta lunch (ingår inte) och njuta av det landskap som grevskapet Aberdeen erbjuder, med sina jordbruksfält på ena sidan och kustvägen på den andra. Därefter anländer du till Dunnottar Castle. Det var en viktig plats under självständighetskrigens mörka år på 1300-talet. Robert Bruce erövrade det och det har inspirerat målare, författare och filmregissörer på grund av sitt dramatiska läge på klipporna vid den skotska kusten. Sista stoppet är i Dundee, där du får en glimt av RRS Discovery, det tremastade träfartyg som förde kapten Scott på hans första framgångsrika resa till Antarktis. Innan du åker tillbaka till Edinburgh, klockan 18.15, passerar du genom Silicon Glen, den skotska Silicon Valley, där högteknologiska företag blandas med barmark och sjöar, i en region som är av vital betydelse för landets ekonomi.

Från Aberdeen: Slott, whisky och matprovningstur från Aberdeen

Från Aberdeen: Slott, whisky och matprovningstur från Aberdeen

Besök Aberdeen, känt som "Silverstaden vid den gyllene sanden". Njut av en rundtur på Glen Garioch Distillery med whiskyprovning, upptäck Aberdeens gamla historia på ett besök till East Aquhorthies Stone Circle, gör ett stopp vid Castle Fraser och njut av ett urval av lokala maträtter. Besök Glen Garioch Distillery för en smak av skotsk whisky. Du har möjlighet att delta i en guidad tur för att lära dig mer om hur man skapar en perfekt single malt whisky. Delta i en guidad provsmakning av Highland whisky i slutet av turen. Härnäst får du lära dig mer om Skottlands gamla historia. Besök en av Aberdeens största stencirklar vid East Aquhorthies Stone Circle, en liggande stencirkel - en typ av cirkel som bara finns i nordöstra Skottland. Slutligen kan du utforska Castle Fraser, ett av de många charmiga slott som finns i området. Upptäck den muromgärdade trädgården, slingra dig nerför spiraltrappor och utforska rummen som tillhörde familjen Fraser som bodde i slottet i hundratals år.

Storbritannien/Europa: 5G eSim mobildataplan

Storbritannien/Europa: 5G eSim mobildataplan

Gör din resa till Storbritannien problemfri med ditt praktiska eSIM. Håll dig uppkopplad på resan med höghastighetstäckning i Storbritannien och ytterligare 43 europeiska regioner (fullständig lista nedan). Köp och installera ditt eSIM när som helst och var som helst, och välj mellan en mängd olika datapaket, giltighetsalternativ och täckning i ytterligare länder. Skanna bara eSIM:s QR-kod för att komma åt alla dina viktiga appar på resan. Undvik besväret med att hantera flera SIM-kort med denna nollavfallslösning. Skaffa ett eSIM per enhet och fyll på genom att köpa och aktivera ytterligare eSIM-abonnemang allt eftersom du reser. Efter aktivering börjar din täckning enligt din valda varaktighet. De flesta enheter som släppts efter 2019 är kompatibla med eSIM (t.ex. iPhone XR, XS och senare modeller, Google Pixel 4 och senare). Om du är osäker kan du kontrollera bilderna med riktlinjer för kompatibilitet för att bekräfta att du är berättigad. Nätverkstäckning: Albanien, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland (inklusive Kykladerna), Irland, Island, Israel, Italien (inklusive Vatikanstaten, San Marino, Sardinien), Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal (inklusive Azorerna och Madeira), Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien (inklusive Kanarieöarna och Balearerna), Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Ukraina, Tyskland, Ungern, Uzbekistan, Österrike, Österrike.

Från Aberdeen: Äventyr till St Andrews & Dundee

Från Aberdeen: Äventyr till St Andrews & Dundee

Vi hoppas att du får en solig dag, för idag kommer du att lära känna kustlinjen ganska väl. Solen skimrar i det skotska vattnet. Tro det eller ej, men vi har faktiskt sol här. Men även om det är en molnig dag är den skotska kusten lika fantastisk som den är dramatisk. Du lämnar Aberdeen, "The Granite City", och åker söderut längs kusten och genom landsbygden mot Dundee. Din chaufför-guide släpper av dig nära vattnet, vilket är perfekt för dig inte bara på grund av utsikten, du kommer också att vara nära V&A Dundee. Detta internationella designcenter visar upp det bästa av skotsk kreativitet och design från hela världen. Eller, om du föredrar det, har du också Royal Research Ship Discovery att utforska. Det byggdes i Dundee och var det första specialbyggda fartyget för Antarctic Survey och i början av 1900-talet tog det den första brittiska expeditionen i modern tid till Antarktis, inklusive den irländska upptäcktsresanden Sir Ernest Shackleton. Njut av Discoverys omfattande gallerier, videor och filmer, interaktiva utställningar och artefakter. Eller kanske står utforskande av staden och vattnet högst upp på listan. Tiden är din att göra vad du vill. Efter besöket i Dundee åker vi över Tay Road Bridge med utsikt över Firth of Tay. Vi kommer sedan till ett av de återstående gamla kungadömena i Skottland ... kungariket Fife. Fife är golfens hemland, ett nav för friluftsentusiaster och landskap som är fulla av historia - Fife är en värld för sig. Vi fortsätter söderut till den medeltida staden St Andrews. Andrews är Skottlands skyddshelgon och enligt legenden spolades hans kvarlevor upp på Fifes kust. I St Andrews finns också Storbritanniens tredje äldsta universitet och staden är stolt över sina dramatiska slottsruiner på klipporna. För att inte tala om att St Andrews är golfens hemstad. Golffanatiker kommer att älska att lära känna Grand Old Lady, även känd som Old Course på St Andrews, som anses vara den äldsta golfbanan. Du har cirka två och en halv timme på dig att utforska denna fascinerande stad. Efter St Andrews tar vi en trevlig bilfärd genom det böljande landskapet tillbaka till Aberdeen.

Alla aktiviteter

Vanligt förekommande frågor (FAQ) om Aberdeen, Skottland

Vilka toppattraktioner bör jag inte missa i Aberdeen, Skottland?

Toppattraktionerna du inte bör missa i Aberdeen, Skottland:

Sevärdheterna i Aberdeen, Skottland du inte bör missa

Vilka är de bästa dagsturerna från Aberdeen, Skottland?

De bästa dagsturerna från Aberdeen, Skottland:

Se alla dagsturer från Aberdeen, Skottland på GetYourGuide

De mest populära sevärdheterna i Aberdeen, Skottland

Att göra i Aberdeen, Skottland

Städer i Skottland

Aberdeen, Skottland: Fler aktiviteter och sevärdheter

Aberdeen, Skottland: Vill du se alla aktiviteter? Klicka här för en fullständig lista.

Vad besökare tycker om Aberdeen, Skottland

Samlat omdöme

4.8
(223 recensioner)

Fantastisk resa, vi såg mycket och hade lagom tid att titta på de olika stoppen. Vår guide Jim var mycket trevlig och tillgänglig och mycket informativ. Vi tre gäster var jätteglada. Sammantaget var gästerna ett stort internationellt gäng.

Detta besök är definitivt värt det. Du måste dock ha en utmärkt nivå i engelska för att förstå guiden. Tyvärr var detta inte mitt fall. Annars är platserna och landskapen fantastiska. Jag rekommenderar verkligen !

Mycket intressant turné. Jag hade gärna haft mer tid på Dunnottar Castle, för att gå ner 200 trappsteg, rusa genom slottet och sedan gå upp igen tar bara tid. Annars kan du se mycket av detta fantastiska landskap.